Spune NU ETICHETELOR !

În anul școlar 2018-2019, se derulează în liceul nostru proiectul „Justice has no gender – Mi-e egal!”, proiect implementat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități și Asociația ActiveWatch.

Marți, 10.04.2018, noi, cei 28 de elevi ai echipei ETICHETE LA HAINE, NU LA OAMENI am împărțit 500 de flyere colegilor din liceu în cadrul campaniei care are ca scop conștientizarea, sensibilizarea și diminuarea efectelor negative ale stereotipurilor de gen.

Cu toții am auzit în jurul nostru expresii de genul „Ai un creier ca de găină”, „Te îmbraci de la second hand, ești o sărăntoacă”, „Mate-info e pentru băieți” ,, Plângi ca o fată” etc. unii chiar le-au folosit pentru a jigni. Însă te-ai gândit că acest comportament pasiv ii poate afecta pe cei in cauza? In zilele noastre, stereotipurile și „a judeca” au devenit obișnuință. Însă, nu doar bărbații știu sa repare mașini, si nu doar femeile au emoții. Iar după cum spunea Coco Chanel „Cel mai curajos act este să gândești pentru tine. Cu voce tare”.

Haideți să gândim mai mult pentru noi, sa descoperim lumea așa cum e ea, nu după cum ne-o prezintă alții, sa avem curajul sa ne apărăm convingerile. Imaginați-vă un univers în care nu ar exista stereotipuri și idei preconcepute, în care fetelor li s-ar acorda tot atâta încredere cât și băieților, în care acestea ar fi acceptate în clubul de mecanică fără să existe îndoieli în privința performanțelor pe care le vor avea, în care copiii ar practica sporturi și ar putea avea pasiuni considerate ca aparținând celuilalt gen, în care fiecare ar putea fi 100% el însuși fără să se teama ca va fi judecat. Sună utopic, nu? Ei bine, se poate, iar ,,Educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea” (Nelson Mandela).

Campania „Etichete la haine, nu la oameni” desfășurată în cadrul proiectului JUSTICE HAS NO GENDER, vine cu scopul de a te informa și de a-ți arăta că schimbarea începe cu TINE.

Alătură-te campaniei! Spune NU ETICHETELOR !

Radu Ștefana, 9 D

Comments are closed.