TRAFICUL DE PERSOANE SAU SCLAVIA MODERNĂ

 

Activități educative desfășurate în cadrul parteneriatului Antitrafic Net Suceava – 2017

Săptămâna 16-20 octombrie 2017 – Săptămâna de luptă împotriva traficului de persoane

 

Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului face parte din rețeaua ”Antitrafic Net Suceava”, rețea de suport care sprijină lupta împotriva traficului de persoane în județul Suceava, realizată în cadrul proiectului ”Reţea de Suport şi Prevenire a Traficului de Persoane în Judeţul Suceava – Antitrafic Net Suceava”. Proiectul a fost implementat în perioada Mai – Decembrie 2017 de către Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, inițiat în parteneriat cu Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, cofinanțat de către Consiliul Județean Suceava, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Suceava, Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava și organizații neguvernamentale din județul Suceava.

După sesiunea de instruire având ca tematică lupta împotriva traficului de persoane la care au participat doamnele profesoare Botușan Mihaela și Solonaru Elena-Sextilia, 14 profesori au organizat în perioada 16 -20 Octombrie 2017 acțiuni de conștientizare și educare a elevilor cu privire la pericolul traficului de persoane. 265 de elevi  de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului au spus NU TRAFICULUI DE PERSOANE prin activitățile desfășurate: realizare de desene, colaje, postere, afișe, scrisori, vizionare de film, dezbatere, studiu de caz, etc. În cadrul celor 8 activități educative s-au realizat un număr de 83 de afișe/ desene incluzând un mesaj antitrafic, 1 filmuleț de scurtă durată, 197 de fotografii tematice.

Toate aceste activități au fost promovate pe pagina de facebook a colegiului (8 postări), precum și pe contul de facebook al rețelei https://www.facebook.com/Suceavaantitraficnet/ (4 postări). Colegiul a participat cu modele de bune practici în vederea educării tinerilor și prevenirii fenomenului traficului de persoane, iar în urma desfășurării concursului, desenul elevei Florea Daniela, clasa a 9-a F a fost premiat în cadrul Festivalului Șanselor Tale, ediția XIII la Suceava, obținând Premiul II la secțiunea Desen.

Activitatea educativă nr. 1: În data de 18 Octombrie – Ziua Europeană împotriva traficului de persoane, colectivul clasei a 9-a F de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a participat activ la celebrarea acestei zile. După vizionarea filmului „Nefarious” și discuții privind traficul de persoane, cei 33 de elevi au realizat 26 de afișe și mesaje împotriva traficului de persoane. (prof. Solonaru Elena-Sextilia, prof. Batîr-Rusu Florin).

Activitatea educativă nr. 2: În cadrul Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului din data de 18.10.2017 a avut loc activitatea de informare a elevilor cu privire la pericolul reprezentat de traficul de persoane. Doamna profesoară Solonaru Elena-Sextilia a prezentat șefilor claselor activitatea de prevenire împotriva traficului de persoane și a împărțit acestora pliante. Au participat 50 de elevi, 2 profesori (prof. Solonaru Elena Sextilia, coordonator programe și proiecte educative; prof. Rusu Ana-Maria, facilitator CE).

Activitatea educativă nr. 3: În cadrul orei de consiliere și orientare din data de 18 octombrie 2017, domnișoara profesoară Cîmpan Brîndușa Luminița a invitat mai întâi elevii la discuții pe baza următoarelor întrebări: „Ce reprezintă traficul de ființe umane?”, „Este traficul de persoane același lucru cu sclavia?”, „Ce reprezintă prostituția juvenilă? Aveți cunoștință de zone pe glob unde se practică?”, „Care este țara europeană care a legalizat prostituția?”, „Sunteți de accord cu legalizarea prostituției?”, „Care sunt, din ceea ce știți, cauzele care determină o tânără să practice prostituția?”, „Credeți că prostituatele provin doar din medii unde sărăcia este principal problem? Sau sărăcia le face mai vulnerabile?”, „Are familia vreun rol în încurajarea/eliminarea prostituției?”. După vizionarea filmului: Nefarious: Merchant of Souls, elevii din clasa a 11-a A au redactat un text având următoarea cerință: „Prietena ta cea mai bună practică prostituția. Scrie o scrisoare editorului unui ziar local în care ceri ajutor pentru reabilitarea prietenei tale.”

Activitatea educativă nr. 4: Clasa a 9-a G (ştiinţe sociale) de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a participat activ la celebrarea zilei de 18 Octombrie – Ziua Europeană împotriva traficului de persoane,. După vizionarea filmului „Nefarious (Merchant of soul)” și discuții generate de acesta, elevii au decis să ia atitudine şi să combată – în raport cu vârsta pe care o au – traficul de persoane. Împărţiţi în echipe, au realizat mesaje menite să atragă atenţia asupra acestui pericol. Doamna profesoară Maierean Daniela, profesorul diriginte al clasei, a declarat că a fost surprinsă să descopăre că dintre elevi (cei care au plecat peste hotare cu diverse ocazii) au văzut chiar vitrinele cu femei de închiriat (în Cuba şi în Belgia).

Activitatea educativă nr. 5: Săptămâna 16-20 octombrie a fost dedicată luptei împotriva traficului de persoane iar colectivul clasei a 11 a H a participat activ în cadrul proiectului prin activitățile desfășurate pe 19 octombrie 2017. Vizionarea filmului ”Nefarious” a stârnit discuții aprinse cu privire la traficul de persoane sau referitor la motivele ce determină o persoană să facă prostituție sau să devină traficant de ”carne vie”. Elevii au decis să ia atitudine cu privire la această problemă, realizând afișe împotriva traficului de persoane. (prof. Adriana Alina Apetri)

Activitatea educativă nr. 6: Și colectivul clasei a 11-a N a participat activ în cadrul proiectului prin activități desfășurate în data de 19 octombrie 2017. În urma vizionarii filmului Nefarious, elevii clasei a 11-a N au purtat discuții referitoare la această problemă și au realizat afișe pentru a o combate. (prof. Maria – Magdalena Varvaroi)

Activitatea educativă nr. 7: Activități educative în cadrul parteneriatului Antitrafic Net Suceava 2017 au avut loc și la clasele 11C, 11G, 12G în data de 20.10.2017 încheie săptămâna dedicată luptei împotriva traficului de persoane. În urma vizionării filmului „Nefarious”, s-au discutat modalități de combatere a acestui flagel și elevii au realizat materiale menite să atragă atenția asupra gravității problematicii puse în discuție. (prof. Zup Mariana, prof. Botușan Mihaela, prof. Dragomirescu Raluca)

Activitatea educativă nr. 8: Cu titlul „Traficul de Persoane sau Sclavia Modernă”, colectivul clasei 10G a participat în cadrul acestui proiect prin activitățile susținute în data de 19 octombrie 2017. Ușurința cu care o persoană poate fi manipulată, astfel devenind o victimă și lipsa de scrupule a traficantului, după cum a fost prezentată în filmul ”Nefarious”, a tras un puternic semnal de alarmă. Elevii au realizat cate un portret moral atât al victimei, cât și al traficantului, apoi au realizat afișe, materiale informative ppt și eseuri pe aceeași temă. (prof. Diana Oana Sabău-Lupașc)

            Realizarea de afișe și postere a reprezentat un adevărat succes pentru elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, elevii s-au implicat în realizarea acestora cu foarte multă dăruire și și-au manifestat dorința de a mai participa la astfel de activități. O concluzie general-valabilă a fost aceea că informându-ne putem să ne protejăm şi să nu devenim victime în această „afacere”.

 

prof. Botușan Mihaela

prof. Solonaru Elena-Sextilia

 

Comments are closed.