Archive for the ‘Extrașcolare’ Category

Colegiul nostru își propune să participe la competiția „O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel”.

Pentru participarea la această competiție, am selectat câte o activitate pentru următoarele domenii educative: cultural, artistic, tehnic, științific, sportiv, cetățenie democratică și responsabilitate socială, educație ecologică și protecție a mediului, abilități de viață, consiliere și orientare.

În fișierul anexat sunt prezentate succinte cele mai reprezentative activități derulate în cadrul Săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, săptămână care a coincis pentru școala noastră cu Zilele Colegiului.

prof. Solonaru Elena-Sextilia,
coordonator de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare

 

O activitate de succes în săptămâna Școala altfel, COLEGIUL „ALEXANDRU CEL BUN” GURA HUMORULUI

Imagini și contraste în Hajdúszoboszló

 La inițiativa Primăriei Gura Humorului a fost realizată și anul acesta o excursie de care au beneficiat  40 de elevi cu rezultate la nivel județean, național și internațional de la Colegiul  „Alexandru cel Bun”, Școala Gimnazială Nr.1, Școala Gimnazială  „Petru Comarnescu”, Școala Gimnazială „Teodor Bălan” și Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului. Excursia s-a desfășurat în perioada 5-8 septembrie, având ca destinație Hajdúszoboszló, Ungaria. Consiliul Local al Primăriei Gura Humorului a asigurat transportul, 3 nopți cazare și masă regim demipensiune, intrarea la Aqua Palace Hajdúszoboszló, intrarea la Grădina Zoologică Nyiregyhaza, precum și masa de prânz în ziua de întoarcere spre casă. De asemenea, Fundația Te aud România Gura Humorului a asigurat intrarea la ștrand și Aqua Parc.

Grupul de elevi a plecat din Gura Humorului la ora 6:00, fiind însoțit de 6 profesori. Am ajuns în Hajdúszoboszló în seara aceleiași zile, în jurul orei 20.00, unde am fost întâmpinați de către personalul hotelului Hollidays, un hotel de 3 stele, primitor, foarte curat, piscină interioară, internet, televiziune cu programe românești, restaurant pentru mic dejun și cină, terase exterioare, zonă de agrement (masă de ping pong, șah, remi, biliard), personal vorbitor de limba română.

În dimineața celei de-a doua zile, după micul dejun copios, am plecat însoțiți de către profesori spre Aqua Palace Hajdúszoboszló, unde ne-am putut bucura de piscinele acoperite, tobogane, băi termale, surf, masaj. Din cauza vremii neprietenoase, am rămas până după amiază în această locație, dar nu știm când a zburat timpul. La ora 18:00 ne-am întors la hotel pentru a lua cina, după care am vizitat orașul.

Miercuri a fost ziua cea mai frumoasă, vremea a fost prietena noastră și ne-am putut bucura de ștrand și de Aqua Parc: piscină cu ape termale, piscină cu valuri, tobogane diverse, langoși, înghețată, adrenalină, bucurie și zâmbete sunt cuvintele cheie ale acestei zile de neuitat. De îndată ce soarele a început să se topească în nemărginitul orizont ce se deschidea în fața noastră, am pornit pe străzile orașului în încercarea de a găsi cadoul potrivit pentru cei de acasă. După cină, am îmbinat utilul cu plăcutul în hypermarketul Tesco, unde ne-am aprovizionat cu mâncare pentru drumul lung de întoarcere acasă, continuând căutarea celui mai reprezentativ suvenir pentru cei dragi.

Pentru că ne-am dorit să profităm din plin de Hajdúszoboszló, am lăsat pentru cea de-a patra zi vizitarea centrului orașului Debrecen. Un oraș curat, ale cărui clădiri impresionează prin design și coloristică, care invită la o revenire. Am pornit apoi spre Nyiregyhaza, unde am vizitat Grădina Zoologică cea mai mare din Ungaria, care se află într-o pădure imensă de 35 de hectare, împărțită pe continente, astfel încât vizitatorii pot observa modul în care  trăiesc animalele în anumite părți ale lumii, fiecare animal având amenajat un spațiu generos din habitatul în care trăiește. Aici se află 5.000 de animale și aproape 500 de specii: girafe, elefanți, lei, jaguari, hipopotami, tigri, zebre, flamingo, etc. Spectacolul cu foci ne-a delectat amiaza dinaintea plecării.

Astfel s-a încheiat o experiență care lasă în urma sa doar amintiri plăcute: amintiri despre locuri și despre oameni care au dat formă acelor spații, transformându-le în imagini veșnic vii în mintea noastră. Chiar dacă totul a durat 4 zile, acestea au fost mai degrabă o singură secundă pe care am trăit-o într-un loc nou, înconjurați de o mare de oameni, toți aflați într-o mare călătorie, uneori definitorie pentru ceea ce va urma.

Nimic din toate acestea nu ar fi putut însă fi posibile fără sprijinul autorităților locale, al domnului primar Marius Ioan Ursaciuc, al doamnei Nadia Crețuleac și totodată fără sprijinul echipelor manageriale ale instituțiilor școlare din oraș care, împreună sprijină performanța, încurajează elevii să redescopere bucuria adusă de un simplu verb „a învăța”. Astfel, elevilor premiați în cadrul olimpiadelor județene, naționale și internaționale li se amintește că efortul depus a fost observat de către ceilalți și a contribuit la o schimbare. Asemenea proiecte nu pot fi decât lăudate, iar celor ce s-au gândit să le pună în aplicare nu putem decât să le mulțumim și să le dorim să aibă parte de același succes și în viitor în sprijinirea generațiilor care vor călca pe drumul cunoașterii.

Carmen Oanea, clasa a 12-a D

prof. Tudor Cristina Profira

prof. Elena Sextilia Solonaru

 

Festivalul județean “Soyons francophones!” Gura Humorului, 29 martie 2014

În opinia noastră, festivalul județean “Soyons Francophones!” s-a dovedit un real succes unde și-au etalat talentele în a dansa, cânta sau a interpeta o piesă de teatru, numeroși elevi liceeni sau din ciclul gimanzial. Bucuria și entuziasmul de care au dat dovadă cei de pe scenă, au constituit materia primă a acestui spectacol inedit, unul dintre puținele care încurajează limba franceză, această armonioasă limbă a lui Voltaire.

Deși a fost prima ediție a acestui festival, din public spectacolul s-a văzut excelent, fară vreo greșeală. Organizatorii au avut grijă ca fiecare detaliu să fie la locul lui iar prezentatorii s-au ridicat și ei, de asemenea, la nivelul festivalului. S-au jucat piese de teatru, în care s-a abordat o franceză corectă, cu accente proeminente, expresive. Un întreg ansamblu de cântece, din care amintim “Mademoiselle chante le blues”, “Je suis malade”, “Je t’aime”, “La vie en rose”, “Dernière danse” au fost interpretate autentic, conturând în sufletele ascultătorilor sentimente de plăcere. Nu a lipsit dansul modern, sportiv, îmbinat cu poezii.  Practic, este vorba despre un proiect îndrăzneț, ce  constă în organizarea, în fiecare an, a unei sărbatori a fericirii și a muzicii, sau altfel spus, un spectacol în limba franceză care se va desfășura, rând pe rând, în toate marile orașe ale județului Suceava.

Spectacolul a debutat cu interpretarea deosebită a melodiei “ Je suis malade” de către eleva  Iulia Rodinciuc, de la Colegiul “Dimitrie Cantemir” Suceava. Judecând dupa reacția sălii, printre cele  mai apreciate momente s-au numarat elevii de la Colegiul Național “ Dragos Vodă” Câmpulung Moldovenesc, cu piesa de teatru “5 o’clock”, interpretată, bineînțeles, în limba franceză- “Cinquième heure”; corul “ Fără muzică, viața ar fi o greşeală” format din elevii Colegiului Național “Nicu Gane”  Fălticeni; grupul vocal “ Crescendo” de la Colegiului de Arte “Ciprian Portumbescu”  Suceava. De asemenea, s-au prin talentul lor vocal de neegalat, acompaniat de pronunția fara pată, Țurcaș Sabina, Alixandrescu Adina si Winzinger Eliza, eleve ale Colegiului “Alexandru cel Bun”.

Toți concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, arătând că dețin un volum ridicat de cunoștiințe în limba franceză și o plăcere debordantă pentru aceasta limbă. Spectacolul a fost prezentat de două serii de trei elevi  de la Colegiul “Alexandru cel Bun” care au reușit să întrețină atmosfera si buna dispoziție a publicului (Prepeliţă Carina, Ţiplic Alexandra, Catrinari Cosmin, clasa a 11-a B;  Sahleanu Diana, Varhanioschi Cristina şi Leancă Bogdan, clasa a 10-a A). Toate acestea, însa, nu ar fi putut fi posibile, fără inițiativa domnului inspector școlar, prof. dr. Constantin Tiron și a doamnei prof. Elena-Sextilia Solonaru.

Cu o mică doză de egoism, noi am dori ca acest festival să devină o tradiție a orașului nostru.

Vornicu Bianca

Hojbota Andreea

Clasa a 11-a B, Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Comunicat de presă

Sărbătorile sfârşitului de an sunt şi acum, la final de 2012, moment de bilanţ şi de planuri viitoare. Elevii claselor a XII-a pregătesc de fiecare dată un spectacol care să onoreze cadrele didactice, iar prin calitatea acestuia să-i onoreze pe ei înşişi. Momentul este aşteptat întotdeauna cu nerăbdare pentru că de fiecare dată este altfel, mai special.

Colindele elevelor din an terminal, atât de muncite, de calde şi de aproape de Dumnezeu, vocile lor tinere, străduinţa de a fi totul perfect, costumele populare şi ţinuta acestora au încântat şi în acest an colectivul de cadre didactice de la Colegiul “Alexandru cel Bun”.

HumorSub îndrumarea prof. Adrian Olari şi cu acompaniamentul acestuia la orgă, colindele tradiţionale au emoţionat publicul. Nu au lipsit textele în limba polonă interpretate de elevii de la clasele cu predare parţială în limba polonă, precum şi cele în limba franceză şi engleză. Spectacolul a continuat cu o colindă sensibilă interpretată cu acompaniament la chitară de eleva Maria Rotari din clasa a X-a C. A urmat apoi urătura – câţiva băieţi cu buhai şi fluieraş, cu sumane şi costume tradiţionale i-au delectat pe cei prezenţi  cu versuri încărcate de timp, de ani, şi cu nişte voci puternice, de urători veritabili.

Jocul caprei şi jocul babelor, prin umorul momentului, au destins puţin atmosfera încărcată de emoţie dar nu pentru foarte mult timp, pentru că grupul de colindători care îşi desfăşoară activitatea sub pregătirea prof. Maria Macovei, a făcut să ne reamintim de solemnitatea momentului, de emoţia Naşterii Domnului, de bogăţia de sentimente care încarcă sufletele de Crăciun. Elevii au primit colăcei şi mere, iar diriginţii claselor a XII-a câte un colac mare, ca în fiecare an.

Tot spectacolul a stat sub semnul distincţiei, eleganţei şi al respectului pentru tradiţie, lucruri posibile datorită organizării atente şi temeinice a prof. George Checheriţă care merită aplauzele de final.

Pe această cale, Colegiul “Alexandru cel Bun” doreşte tuturor instituţiilor de învăţământ vremuri mai bune, iar colaboratorilor, partenerilor şi colegilor din judeţ sănătate, un an plin de linişte şi de bine!

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Citeste mai mult pe NewsBucovina.ro http://www.newsbucovina.ro/actualitate/66522/colinde-si-uratori-la-final-de-an-la-colegiul-alexandru-cel-bun-din-gura-humorului

Traseu: Gura Humorului – Praid –Tîrgu Mureş –Timişoara – Sibiu – Gura Humorului

Participa elevi  din clasele  9A, 9B, 9G, 9H, 9F, 10A, 10B

Cazare

 • Cisnădioara, Sibiu
 • Hostel MOARA CU NOROC, Timişoara
 • Hostel MOARA CU NOROC, Timişoara

Obiective ale excursiei : recreere, cunoaştere interpersonală, cunoaşterea obiectivelor turistice din zonă, familiarizarea cu cultura şi civilizaţia din zona Banatului şi a Ardealului

Transport : autocar firma JUVENTUS, SV

Cazare : 1. Cisnădioara, Sibiu

2. Hostel MOARA CU NOROC, Timişoara

3. Hostel MOARA CU NOROC, Timişoara

Tipul excursiei : excursie de cunoastere, informare si recreere

Obiective ale excursiei : recreere, cunoaştere interpersonală, cunoaşterea obiectivelor turistice din zonă, familiarizarea cu cultura şi civilizaţia din zona Banatului şi a Ardealului

ZIUA I – 05 aprilie 2012

 • Plecare din Gura Humorului: ora: 08.00
 • Sosire Salina Praid şi vizitarea salinei
 • Sosire Tărgu Mureş şi vizitarea Palatului Culturii
 • Masa de prânz la Restaurant Leo
 • Obiectiv1 – Salina Praid
 • Obiectiv2 – Palatul Culturii Tîrgu Mureş
 • Cazare: Cisnădioara, Sibiu

ZIUA II – 06 aprilie 2012

 • Plecare din Cisnădioara: ora 9:00
 • Sosire Deva şi vizitarea Cetăţii
 • Sosire Timişoara şi cazare hostel Moara cu noroc
 • Obiectiv 1. – Cetatea din Deva– familiarizarea cu stilul arhitectural al cetăţii, cu istoria oraşului
 • Sosire Timişoara
 • Cazare : Hostel Moara cu noroc
 • Plimbare prin oraş, în funcţie de ora la care se ajunge

ZIUA III – 07 aprilie 2012

Timişoara

 • Obiectiv 1. Catedrala Mitropolitană
 • Obiectiv 2. Piaţa Centrală, Opera, Teatrul
 • Obiectiv 3. Parcul Rozelor
 • Obiectiv 4. Râul Bega, plimbare cu vaporul
 • Obiectiv 5. Campusul studenţesc
 • Cazare : Hostel Moara cu noroc

ZIUA IV – 08 aprilie 2012

 • Plecare din Timişoara: ora 8:00
 • Sosire Gura Humorului: ora 22:00

Organizatorii

 • Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa
 • Prof. Mihorianu Adriana Alina
 • Prof. Cicu Dorina

Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului participa la Concursul National Interscolar “Emil Racovita”. Elevi si profesori ai colegiului s-au implicat in acest proiect prin realizarea unei expozitii privind calatoria marelui naturalist Ch. Darwin in jurul lumii. Astfel, exista dorinta comuna de raspandire a stiintei in randurile tuturor.

Vezi detalii pe Facebook!

Totul a pornit de la o colegă de-a noastră, cadru didactic la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, cea care ne-a informat despre iniţiativă chiar de la început, Sofian Boca Floarea. Proiectul aparţine Asociaţiei Proiect pro Europa al cărei preşedinte, preotul Dan – Constantin Ceredeev, din Ciumârna, Vatra Moldoviţei, a intenţionat să implice cadre didactice şi elevi într-un concurs, Crăciun în Europa şi într-o acţiune de voluntariat, Fii Dar voluntar! în cadrul campaniei Voluntar de Crăciun. Campania se desfăşoară în perioada 15 noiembrie – 22 decembrie 2011. Activităţile din cadrul proiectului au presupus termene, înscriere, deplasare la sediul Asociaţiei şi mult interes din partea elevilor.

Cadrele didactice care au dorit să facă parte din proiect, Sofian Boca Floarea, Cîmpan Brînduşa Luminiţa, Mihorianu Adriana Alina, Andrieş Armanda Manuela,Gotcu Ortenzia, Brustur Daniel, Dranca Mihaela, Strugaru Doina, Sahlean Sergiu şi cele cinci clase care chiar au dorit să ofere puţină bucurie în preajma Sărbătorilor de iarnă, 9F, 9H,10A, 11F, 12K, pot spune că şi-au dus misiunea la bun sfârşit..Clasa a 12-a K s-a implicat chiar de la început şi participă şi la concurs, au muncit serios la un proiect care reprezintă viziunea lor asupra Crăciunului. Celelalte clase au creat echipe şi au donat rechizite, jucării, dulciuri şi obiecte de igienă personală. Toate pentru copiii de la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuţi. S-au făcut pachete, mai mari sau mai mici, consistente, care au fost duse la Ciumârna, frumos ambalate, purtând parcă miros de cetină şi amprenta lui Moş Crăciun.

Pe data de 15 decembrie, la ora 15 şi 15, câţiva elevi şi câteva cadre didactice am încărcat pachetele în microbuzul şcolar şi ne-am deplasat la Ciumârna. Era prima dată pentru mulţi dintre noi când Ciumârna, despre care auziserăm des în diferite contexte, devenea destinaţie precisă. Printre dealuri şi pe lângă pădure, pe lângă case de poveste, am ajuns la o biserică. Drumul ne-a oferit imagini ale unor cai desprinşi parcă din lumea Feţilor Frumoşi, cai fascinanţi, totuşi reali, specifici zonei, o lume rămasă dincolo de timp, într-o linişte arhaică.

Preotul Ceredeev ne aştepta. Ne-a condus la casa parohială şi ne-a poftit înăuntru, într-o sală în care şi alţii, înaintea noastră, aduseseră puţin pentru cei mulţi care au nevoie să-şi amintească cineva de ei. Am avut parte acolo de o lecţie despre preţuirea celor pe care îi avem alături, despre ce mult înseamnă să dăruieşti unor copii care nu de daruri au nevoie dar cărora acestea le pot aduce zâmbetul pe buze. Ne-a povestit despre Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” de la Rădăuţi care are 104 copii în grijă şi de care se ocupă Episcopia Rădăuţiului. 104 mese zilnice, 104 perechi de papucei mai mici sau mai mari, 104 feţe pe care am dori să le vedem zâmbind. Pentru elevii din clasa a 9-a a fost o experienţă nouă pentru că li s-a amintit cât de norocoşi sunt şi cât ar trebui să respecte şi să păstreze tot ce le aduce comfort şi dragoste. Pentru ceilalţi a fost la fel de benefică şi memorabilă. Ne-a răsfăţat părintele Ceredeev cu pilde şi cu sfaturi, ne-a invitat să ne alăturăm Asociaţiei în viitoarele activităţi şi de multe, deranjant de multe ori, ne-a mulţumit. A fost surprins că am mers tocmai până acolo tocmai ca să ducem pachetele şi a fost foarte plăcut impresionat de modul cum au fost făcute acestea, cu dragoste şi cu intenţie de daruri, adevărate daruri.

Orice Crăciun este altfel. Acesta e chiar altfel, fără zăpadă şi fără ger. Dar la fel este de diferit şi prin ceea ce facem ca aceste momente să ne facă să ne simţim de folos, mai buni şi poate mai aproape de Dumnezeu. Părinţii care au contribuit la gestul de pe 15 decembrie, elevii care au realizat pachetele, doamna director Mihaela Ursaciuc care nu a ezitat să ne susţină, Primăria din Gura Humorului care a asigurat transportul, acestea sunt elementele de suport într-o activitate care a avut ca scop bucuria şi reeditarea spiritului Crăciunului.

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa
Prof. Mihorianu Adriana Alina
Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului

La Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, Consiliul elevilor a fost mai activ ca niciodată în preajma Sărbătorilor de iarnă. Iniţiativa unui proiect cu titlul Spiriduşii Crăciunului a implicat elevii colegiului într-o serie de activităţi care şi-au propus să-i ajute pe cei care nu-şi permit să se bucure de momentele unice ale Crăciunului iar elevilor să le înlesnească înţelegerea semnificaţiei dăruirii.
La şedinţele Consiliului elevilor s-a decis ca banii proveniţi din donaţii să fie oferiţi unor bătrâni care fie au fost abandonaţi de familie fie nu mai au pe nimeni care să-i ajute să se bucure. Problema era că banii nu existau. Atunci a apărut ideea unor elevi inimoşi şi talentaţi care au pus în scenă o piesă, adaptare după Charles Dickens, pentru că tot intrăm în anul aniversar 2012, Un colind de Crăciun. Profesor Sabău Lupaşc Diana Oana s-a ocupat de elevi şi a conceput piesa, a animat actorii, a asigurat recuzita. Au fost două săptămâni de repetiţii, muncă, efort, memorarea replicilor şi vinderea biletelor pentru aula colegiului.

Iată că a fost posibil: miercuri de la ora 10 şi de la ora 13 s-a jucat piesa, precedată de un spectacol complet de colinde şi momente specifice sărbătorilor, în limba engleză şi în limba spaniolă, pregătit de elevii clasei a 6-a A, coordonaţi de profesor Boca Ştefania. Din vânzarea biletelor s-au realizat fonduri destul de consistente care au fost donate Aşezământului de bătrâni de la Pârteştii de Sus, prin consilierul educativ profesor Tudor Cristina. Bucuria acestui gest nu poate fi exprimată în cuvinte. Măicuţele de acolo au găsit deja utilizarea corectă a sumei, achiziţionarea unui aragaz pentru bătrânii care sunt ajutaţi să trăiască acolo.

Iată că se poate: o idee, multă dăruire şi un final care ar trebui să fie un model pentru mulţi dintre noi. Prin propriile eforturi, cu imaginaţie şi cu răbdare, elevii au reuşit să înveţe cât de puţin este necesar pentru a oferi bucurie. Publicul aflat în aulă a aplaudat, a apreciat şi a invidiat jocul actorilor, al colegilor lor, dispuşi să renunţe la treburile casnice pentru a ajuta, pentru a dărui.

Nu puţine au fost celelalte gesturi care au învăţat elevii să dăruiască, să bucure şi să-i ajute pe cei aflaţi la necaz. Nu poate fi omis gestul clasei a 10-a B, coordonaţi de profesor Cicu Dorina, care s-a deplasat la Capu Câmpului şi au oferit o masă consistentă de Crăciun unor bătrâne care locuiesc izolate şi a căror bucurie a fost impresionantă. Şi în Gura Humorului sunt familii nevoiaşe şi nu puţine au fost cele care au primit daruri de la elevii colegiului nostru. Profesor Angela Moroşan împreună cu elevii acesteia au oferit o masă de Crăciun unei familii în vârstă care i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi şi care au fost sincer bucuraţi de gestul copiilor.

Mai trebuie să menţionăm şi implicarea în eforturile de ajutorare a copiilor din Centrul de plasament din Rădăuţi, „Sf. Ierarh Leontie”, prin Asociaţia Proiect pro Europa.

Aceste gesturi ar trebui să existe în permanenţă pentru că scopul lor este în primul rând de formare a tinerei generaţii în spiritul ajutorării, al dăruirii. Puţini elevi ştiu de existenţa aşezămintelor de bătrâni, a centrelor de plasament, iar daca ştiu este doar din mass media. O vizită într-un astfel de loc îi poate face mai buni, îi poate face să înţeleagă că tot ce au este un dar şi că la rândul lor pot dărui. Faptul că atât de mulţi elevi de la colegiul nostru s-au implicat în acest an ne face să credem ca lecţia a fost deja învăţată.

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa
Prof. Mihorianu Adriana Alina
Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului

La invitaţia doamnei Delia Ariciuc, c0ordonator regional nord est, şi a doamnei Alina Samoilă, coordonator judeţul Suceava, patru cadre didactice au reprezentat Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului la Iaşi, pe data de 13 octombrie 2011, la Gala premiilor LET`S DO IT ROMANIA 2011. Festivitatea a avut loc la Restaurantul Select, în sala Barocco.

Cele şase judeţe care s-au implicat în proiectul naţional de pe data de 24 septembrie 2011 şi care au fost reprezentate la premiere au fost: Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui şi Bacău. Aflaţi pentru prima dată la o astfel de premiere am văzut ce înseamnă de fapt implicarea, susţinerea iar termenul de echipă a căpătat un sens mai complex. S-au spus poveşti frumoase despre cine a susţinut proiectul, despre faza de cartare din cadrul proiectului, s-au prezentat fotografii de la eveniment şi s-a insistat asupra ideii că în al doilea an consecutiv de la demararea proiectului numărul de voluntari în regiune s-a dublat.

S-a mulţumit sponsorilor, s-au menţionat şi s-au oferit trofee firmelor care au înţeles să se alăture celor implicaţi şi care au făcut eforturi pentru a susţine activităţile de curăţenie. Indiferent că a fost vorba de Prefectură, de Primărie, de Inspectoratele Şcolare sau despre Garda de Mediu, toţi au colaborat şi au fost interesaţi să ofere o altă faţă zonei din care provin. Firmele de salubritate care au muncit voluntar în sâmbăta de 24 septembrie au fost menţionate şi s-a apreciat efortul acestora.

S-a subliniat în permanenţă implicarea numeroasă a şcolilor din cele şase judeţe şi au fost felicitaţi elevii care au renunţat la o dimineaţă de somn prelungit şi au ales să se deplaseze spre zonele cartate în vederea colectării deşeurilor.

S-au prezentat filme, clipuri publicitare, imagini din acea zi, s-au făcut fotografii şi s-a ciocnit un pahar de şampanie în finalul evenimentului. Pentru acea seară specială, pentru invitaţie şi pentru tot ce a însemnat ajutor, sfaturi şi suport, mulţumim coordonatorilor zonali, respectiv judeţeni.

Pentru ce a fost posibil să se întâmple pe 24 septembrie la Gura Humorului   mulţumim echipei manageriale de la Colegiul Alexandru cel Bun, Primăriei Gura Humorului, primarului Marius Ioan Ursaciuc, cel care personal a monitorizat activitatea, a suplimentat rezerva de saci şi a oferit dulciuri elevilor, firmei de salubritate DIASIL care a avut grijă ca tot ce s-a strâns să fie ridicat în aceeaşi zi, reprezentanţilor Gărzii de Mediu Suceava, tuturor celor care au considerat că trebuie şi pot să se implice, şi în primul rând cadrelor didactice şi elevilor din oraşul Gura Humorului. Cu ajutorul nostru şi prin participarea noastră numeroasă, în Suceava au fost peste 10000 de voluntari în 2011.

Vezi fotografii!

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa – coordonator local, Prof. Mihorianu Adriana Alina, Prof. Cicu Dorina, Prof. Varvaroi Ovidiu

În luna august am fost contactaţi de Clubul Eco Montan Origini verzi din Suceava şi am fost invitaţi să ne implicăm ca unitate şcolară în acţiunile din cadrul proiectului naţional Let`s Do It Romania 2011. Aveam deja experienţa anului trecut şi am conştientizat că este dificil de organizat evenimentul într-o unitate şcolară cu 1860 de elevi dar nu ne-au speriat niciodată provocările.

Iniţial am intrat în etapa de cartare care ne-a adus în faţa unor probleme: stabilirea coordonatelor locaţiilor unde urma să ne deplasăm, identificarea mormanelor de gunoi. Au urmat apoi discuţii cu Primăria şi cu conducerea colegiului pentru identificarea unor surse de finanţare, atât pentru achiziţionarea sacilor de menaj şi a mănuşilor, cât şi pentru asigurarea transportului.

Am avut plăcerea să colaborăm cu două tinere de la Origini verzi din Suceava, Alina Samoilă şi Nicoleta Robciuc în vederea unei bune organizări a activităţii. Acestea au menţinut permanent legătura cu Colegiul Alexandru cel Bun şi au insistat să implicăm un număr cât mai mare de elevi şi cadre didactice din zona Gura Humorului.

Garda de Mediu ne-a atenţionat în legătură cu ridicarea sacilor şi ne-a asigurat de suport permanent prin reprezentanţii instituţiei, doamna Comisar Găşpărel, prezentă la Gura Humorului, împreună cu doamna Constantinescu în săptămâna 19-23 septembrie.   Începutul a fost greu dar în ziua de 24 septembrie în curtea colegiului erau 460 de elevi care au venit de la 8 dimineaţa, din oraş şi din alte localităţi, pentru a primi sacii şi mănuşile şi pentru a se deplasa spre Cotu Buhii, Podu izvor, Arinis si Lunca Boilor, cele patru locaţii stabilite.Vacanţa le-a permis şi unor foşti elevi ai colegiului, actuali studenţi, să se implice în activităţile de igienizare. Elevii de gimnaziu s-au deplasat cu microbuzul şcolar, ceilalţi pe jos. A fost o zi superbă de toamnă, o zi în care prin implicare, responsabilizare şi solidaritate, am reuşit să schimbăm aspectul unor zone din oraş.

Important este că nu numai în oraş s-a schimbat câte ceva ci în toată zona Gura Humorului, în Frasin, Stulpicani şi Ostra. Unele primării au răspuns prezent la apel şi au colaborat permanent cu noi. Firma de salubritate a stat la dispoziţia celor de pe teren: au urmărit colectarea şi curăţarea zonelor cu saci. Vrem să mulţumim firmei de salubritate care răspunde de oraşul Gura Humorului pentru tot ce a însemnat suport şi răbdare pe 24 septembrie, pentru promptitudine şi implicare.

Toată lumea a învăţat ceva şi asta este cel mai important. Gura Humorului e pe primul loc în judeţ, în urma rapoartelor trimise, ca număr de voluntari participanţi.Elevii au constatat că nu este uşor să colectezi gunoiul, că există multă lipsă de educaţie încă, şi că o lecţie de genul ăsta este mult mai utilă decât una în clasă.

Implicarea conducerii şcolii, faptul că ne-a fost aproape toată echipa managerială şi suportul primit de la domnul primar Marius Ursaciuc personal (ne-a fost alături pe teren, a oferit dulciuri copiilor) nu poate decât să ne dea siguranţa că anul viitor vom fi şi mai mulţi şi că putem contribui, cu clase de gimnaziu şi de liceu, la tot ce ţine de aspect şi curăţenie în oraşul nostru. Vezi foto!

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Profesor Mihorianu Adriana Alina

Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
octombrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031