Archive for the ‘Extrașcolare’ Category

În perioada 18-26 noiembrie 2017 s-a desfășurat cea de-a XIX-a ediție a Săptămânii Educaţiei Globale (Global Education Week GEW), program facilitat de Centrul Nord – Sud al Consiliului Europei, cu tema „Lumea mea depinde de noi” (My world depends on us).

Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului au participat la activități de informare privind  drepturile omului, educația interculturală, educația pentru pace și soluționarea conflictelor. Activitățile au avut ca scop înțelegerea problemelor fundamentale ale cetățeniei globale. 6 membri ai Clubului de debate „Dialectica” au participat la un meci cu tema Toleranța – modalitate de evitare a conflictelor.

Toate activitățile au avut ca obiective dobândirea unei atitudini de respect pentru diversitate, înțelegerea cauzelor și efectelor problemelor majore care afectează lumea și conștientizarea rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi.

prof. Elena-Sextilia Solonaru

AFIS

 

Colegiul nostru își propune să participe la competiția „O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel”.

Pentru participarea la această competiție, am selectat câte o activitate pentru următoarele domenii educative: cultural, artistic, tehnic, științific, sportiv, cetățenie democratică și responsabilitate socială, educație ecologică și protecție a mediului, abilități de viață, consiliere și orientare.

În fișierul anexat sunt prezentate succinte cele mai reprezentative activități derulate în cadrul Săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, săptămână care a coincis pentru școala noastră cu Zilele Colegiului.

prof. Solonaru Elena-Sextilia,
coordonator de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare

 

O activitate de succes în săptămâna Școala altfel, COLEGIUL „ALEXANDRU CEL BUN” GURA HUMORULUI

Imagini și contraste în Hajdúszoboszló

 La inițiativa Primăriei Gura Humorului a fost realizată și anul acesta o excursie de care au beneficiat  40 de elevi cu rezultate la nivel județean, național și internațional de la Colegiul  „Alexandru cel Bun”, Școala Gimnazială Nr.1, Școala Gimnazială  „Petru Comarnescu”, Școala Gimnazială „Teodor Bălan” și Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului. Excursia s-a desfășurat în perioada 5-8 septembrie, având ca destinație Hajdúszoboszló, Ungaria. Consiliul Local al Primăriei Gura Humorului a asigurat transportul, 3 nopți cazare și masă regim demipensiune, intrarea la Aqua Palace Hajdúszoboszló, intrarea la Grădina Zoologică Nyiregyhaza, precum și masa de prânz în ziua de întoarcere spre casă. De asemenea, Fundația Te aud România Gura Humorului a asigurat intrarea la ștrand și Aqua Parc.

Grupul de elevi a plecat din Gura Humorului la ora 6:00, fiind însoțit de 6 profesori. Am ajuns în Hajdúszoboszló în seara aceleiași zile, în jurul orei 20.00, unde am fost întâmpinați de către personalul hotelului Hollidays, un hotel de 3 stele, primitor, foarte curat, piscină interioară, internet, televiziune cu programe românești, restaurant pentru mic dejun și cină, terase exterioare, zonă de agrement (masă de ping pong, șah, remi, biliard), personal vorbitor de limba română.

În dimineața celei de-a doua zile, după micul dejun copios, am plecat însoțiți de către profesori spre Aqua Palace Hajdúszoboszló, unde ne-am putut bucura de piscinele acoperite, tobogane, băi termale, surf, masaj. Din cauza vremii neprietenoase, am rămas până după amiază în această locație, dar nu știm când a zburat timpul. La ora 18:00 ne-am întors la hotel pentru a lua cina, după care am vizitat orașul.

Miercuri a fost ziua cea mai frumoasă, vremea a fost prietena noastră și ne-am putut bucura de ștrand și de Aqua Parc: piscină cu ape termale, piscină cu valuri, tobogane diverse, langoși, înghețată, adrenalină, bucurie și zâmbete sunt cuvintele cheie ale acestei zile de neuitat. De îndată ce soarele a început să se topească în nemărginitul orizont ce se deschidea în fața noastră, am pornit pe străzile orașului în încercarea de a găsi cadoul potrivit pentru cei de acasă. După cină, am îmbinat utilul cu plăcutul în hypermarketul Tesco, unde ne-am aprovizionat cu mâncare pentru drumul lung de întoarcere acasă, continuând căutarea celui mai reprezentativ suvenir pentru cei dragi.

Pentru că ne-am dorit să profităm din plin de Hajdúszoboszló, am lăsat pentru cea de-a patra zi vizitarea centrului orașului Debrecen. Un oraș curat, ale cărui clădiri impresionează prin design și coloristică, care invită la o revenire. Am pornit apoi spre Nyiregyhaza, unde am vizitat Grădina Zoologică cea mai mare din Ungaria, care se află într-o pădure imensă de 35 de hectare, împărțită pe continente, astfel încât vizitatorii pot observa modul în care  trăiesc animalele în anumite părți ale lumii, fiecare animal având amenajat un spațiu generos din habitatul în care trăiește. Aici se află 5.000 de animale și aproape 500 de specii: girafe, elefanți, lei, jaguari, hipopotami, tigri, zebre, flamingo, etc. Spectacolul cu foci ne-a delectat amiaza dinaintea plecării.

Astfel s-a încheiat o experiență care lasă în urma sa doar amintiri plăcute: amintiri despre locuri și despre oameni care au dat formă acelor spații, transformându-le în imagini veșnic vii în mintea noastră. Chiar dacă totul a durat 4 zile, acestea au fost mai degrabă o singură secundă pe care am trăit-o într-un loc nou, înconjurați de o mare de oameni, toți aflați într-o mare călătorie, uneori definitorie pentru ceea ce va urma.

Nimic din toate acestea nu ar fi putut însă fi posibile fără sprijinul autorităților locale, al domnului primar Marius Ioan Ursaciuc, al doamnei Nadia Crețuleac și totodată fără sprijinul echipelor manageriale ale instituțiilor școlare din oraș care, împreună sprijină performanța, încurajează elevii să redescopere bucuria adusă de un simplu verb „a învăța”. Astfel, elevilor premiați în cadrul olimpiadelor județene, naționale și internaționale li se amintește că efortul depus a fost observat de către ceilalți și a contribuit la o schimbare. Asemenea proiecte nu pot fi decât lăudate, iar celor ce s-au gândit să le pună în aplicare nu putem decât să le mulțumim și să le dorim să aibă parte de același succes și în viitor în sprijinirea generațiilor care vor călca pe drumul cunoașterii.

Carmen Oanea, clasa a 12-a D

prof. Tudor Cristina Profira

prof. Elena Sextilia Solonaru

 

Festivalul județean “Soyons francophones!” Gura Humorului, 29 martie 2014

În opinia noastră, festivalul județean “Soyons Francophones!” s-a dovedit un real succes unde și-au etalat talentele în a dansa, cânta sau a interpeta o piesă de teatru, numeroși elevi liceeni sau din ciclul gimanzial. Bucuria și entuziasmul de care au dat dovadă cei de pe scenă, au constituit materia primă a acestui spectacol inedit, unul dintre puținele care încurajează limba franceză, această armonioasă limbă a lui Voltaire.

Deși a fost prima ediție a acestui festival, din public spectacolul s-a văzut excelent, fară vreo greșeală. Organizatorii au avut grijă ca fiecare detaliu să fie la locul lui iar prezentatorii s-au ridicat și ei, de asemenea, la nivelul festivalului. S-au jucat piese de teatru, în care s-a abordat o franceză corectă, cu accente proeminente, expresive. Un întreg ansamblu de cântece, din care amintim “Mademoiselle chante le blues”, “Je suis malade”, “Je t’aime”, “La vie en rose”, “Dernière danse” au fost interpretate autentic, conturând în sufletele ascultătorilor sentimente de plăcere. Nu a lipsit dansul modern, sportiv, îmbinat cu poezii.  Practic, este vorba despre un proiect îndrăzneț, ce  constă în organizarea, în fiecare an, a unei sărbatori a fericirii și a muzicii, sau altfel spus, un spectacol în limba franceză care se va desfășura, rând pe rând, în toate marile orașe ale județului Suceava.

Spectacolul a debutat cu interpretarea deosebită a melodiei “ Je suis malade” de către eleva  Iulia Rodinciuc, de la Colegiul “Dimitrie Cantemir” Suceava. Judecând dupa reacția sălii, printre cele  mai apreciate momente s-au numarat elevii de la Colegiul Național “ Dragos Vodă” Câmpulung Moldovenesc, cu piesa de teatru “5 o’clock”, interpretată, bineînțeles, în limba franceză- “Cinquième heure”; corul “ Fără muzică, viața ar fi o greşeală” format din elevii Colegiului Național “Nicu Gane”  Fălticeni; grupul vocal “ Crescendo” de la Colegiului de Arte “Ciprian Portumbescu”  Suceava. De asemenea, s-au prin talentul lor vocal de neegalat, acompaniat de pronunția fara pată, Țurcaș Sabina, Alixandrescu Adina si Winzinger Eliza, eleve ale Colegiului “Alexandru cel Bun”.

Toți concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, arătând că dețin un volum ridicat de cunoștiințe în limba franceză și o plăcere debordantă pentru aceasta limbă. Spectacolul a fost prezentat de două serii de trei elevi  de la Colegiul “Alexandru cel Bun” care au reușit să întrețină atmosfera si buna dispoziție a publicului (Prepeliţă Carina, Ţiplic Alexandra, Catrinari Cosmin, clasa a 11-a B;  Sahleanu Diana, Varhanioschi Cristina şi Leancă Bogdan, clasa a 10-a A). Toate acestea, însa, nu ar fi putut fi posibile, fără inițiativa domnului inspector școlar, prof. dr. Constantin Tiron și a doamnei prof. Elena-Sextilia Solonaru.

Cu o mică doză de egoism, noi am dori ca acest festival să devină o tradiție a orașului nostru.

Vornicu Bianca

Hojbota Andreea

Clasa a 11-a B, Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Comunicat de presă

Sărbătorile sfârşitului de an sunt şi acum, la final de 2012, moment de bilanţ şi de planuri viitoare. Elevii claselor a XII-a pregătesc de fiecare dată un spectacol care să onoreze cadrele didactice, iar prin calitatea acestuia să-i onoreze pe ei înşişi. Momentul este aşteptat întotdeauna cu nerăbdare pentru că de fiecare dată este altfel, mai special.

Colindele elevelor din an terminal, atât de muncite, de calde şi de aproape de Dumnezeu, vocile lor tinere, străduinţa de a fi totul perfect, costumele populare şi ţinuta acestora au încântat şi în acest an colectivul de cadre didactice de la Colegiul “Alexandru cel Bun”.

HumorSub îndrumarea prof. Adrian Olari şi cu acompaniamentul acestuia la orgă, colindele tradiţionale au emoţionat publicul. Nu au lipsit textele în limba polonă interpretate de elevii de la clasele cu predare parţială în limba polonă, precum şi cele în limba franceză şi engleză. Spectacolul a continuat cu o colindă sensibilă interpretată cu acompaniament la chitară de eleva Maria Rotari din clasa a X-a C. A urmat apoi urătura – câţiva băieţi cu buhai şi fluieraş, cu sumane şi costume tradiţionale i-au delectat pe cei prezenţi  cu versuri încărcate de timp, de ani, şi cu nişte voci puternice, de urători veritabili.

Jocul caprei şi jocul babelor, prin umorul momentului, au destins puţin atmosfera încărcată de emoţie dar nu pentru foarte mult timp, pentru că grupul de colindători care îşi desfăşoară activitatea sub pregătirea prof. Maria Macovei, a făcut să ne reamintim de solemnitatea momentului, de emoţia Naşterii Domnului, de bogăţia de sentimente care încarcă sufletele de Crăciun. Elevii au primit colăcei şi mere, iar diriginţii claselor a XII-a câte un colac mare, ca în fiecare an.

Tot spectacolul a stat sub semnul distincţiei, eleganţei şi al respectului pentru tradiţie, lucruri posibile datorită organizării atente şi temeinice a prof. George Checheriţă care merită aplauzele de final.

Pe această cale, Colegiul “Alexandru cel Bun” doreşte tuturor instituţiilor de învăţământ vremuri mai bune, iar colaboratorilor, partenerilor şi colegilor din judeţ sănătate, un an plin de linişte şi de bine!

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Citeste mai mult pe NewsBucovina.ro http://www.newsbucovina.ro/actualitate/66522/colinde-si-uratori-la-final-de-an-la-colegiul-alexandru-cel-bun-din-gura-humorului

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
decembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031