Archive for the ‘Diverse’ Category

În perioada 18-26 noiembrie 2017 s-a desfășurat cea de-a XIX-a ediție a Săptămânii Educaţiei Globale (Global Education Week GEW), program facilitat de Centrul Nord – Sud al Consiliului Europei, cu tema „Lumea mea depinde de noi” (My world depends on us).

Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului au participat la activități de informare privind  drepturile omului, educația interculturală, educația pentru pace și soluționarea conflictelor. Activitățile au avut ca scop înțelegerea problemelor fundamentale ale cetățeniei globale. 6 membri ai Clubului de debate „Dialectica” au participat la un meci cu tema Toleranța – modalitate de evitare a conflictelor.

Toate activitățile au avut ca obiective dobândirea unei atitudini de respect pentru diversitate, înțelegerea cauzelor și efectelor problemelor majore care afectează lumea și conștientizarea rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi.

prof. Elena-Sextilia Solonaru

AFIS

 

Clasa a XI-a A a organizat o excursie în perioada 17-19 noiembrie 2017, pe următorul traseu: Gura Humorului – Târgu Mureș – Sibiu – Păltiniș. Cazarea a fost asigurată de Direcția Județeană de Turism Sibiu în stațiunea Păltiniș, Vila 40.

Obiective pe traseu: Târgul de Crăciun inaugurat în seara de 17 noiembrie în Sibiu, Telescaun Păltiniș, cabana lui Constantin Noica(Păltiniș), orașul Sibiu(Centrul Vechi)

Participanți: 34 elevi din clase diferite

Facilități: mic dejun(2), cină(2), cazare cabană(2), transport cu autocarul(firma Juventus)

Profesori coordonatori; Dragomirescu Raluca, Cîmpan Brîndușa Luminița

https://www.monitorulsv.ro/Coltul-cititorului/2017-10-19/Noi-Proiecte-Europene-la-Asociatia-Umanitara-FAM-din-Gura-Humorului-in-al-XXV-lea-an-de-existenta

https://www.monitorulsv.ro/Coltul-cititorului/2016-11-09/Frumusetea-meseriilor-noastre-in-Europa-in-2016-2017-Gura-Humorului-Luxemburg

Educație ecologică la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Let`s Do It, Suceava! – 21 octombrie 2017

 

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, zona Ariniș Gura Humorului a fost plină de elevi voluntari (204) de la Colegiul “Alexandru cel Bun”. Aceștia, însoțiți de cadre didactice (21), au răspuns invitației la o amplă acțiune de ecologizare a Județului Suceava, în cadrul Campaniei ”Let`s Do It, Suceava!”. Elevi din următoarele clase au ales să petreacă dimineața împreună, din toate corpurile de clădire ale colegiului și de la toate specializările: IXA, B, F, G, N; XA, G, H, K, M; XIA, B, C, G, H, K; XII D, G, I; IXa profesională și XIa profesională.

Coordonatorul campaniei județene, Asociația Biosilva, cu care am colaborat prin președintele Florin Grădinariu, a elaborat Regulamentul campaniei  “Let s Do It, Suceava! “, Regulamentul voluntarilor, Normele de siguranță pentru acțiunea de ecologizare, Declarația de participare pentru elevii minori și Tabelul cu datele participanților. Toate aceste documente au fost prelucrate de profesorii diriginți iar elevii au completat declarațiile cu acordul părinților.

Prin doamna Maria Ulici, coordonator personal de specialitate în cadrul DGASPC Suceava, am intrat în posesia materialelor de lucru (mănuși și saci menajeri) puse la dispoziție de Asociația Biosilva Suceava în parteneriat cu Asociația Areas Suceava. Primăria Gura Humorului, prin doamna Cecilia Bedrulea, ne-a suplimentat numărul de saci și ne-a asigurat suplimentul dulce la pauză.

A fost o zi de toamnă adevărată, cu copii harnici, cu profesori care au amânat treburile casnice și s-au bucurat de culorile pădurii. Pentru unii elevi a fost prima participare, alții au déjà al patrulea an de vechime, au lucrat responsabil și au identificat puncte cu deșeuri mai ales pe suprafețe mai greu accesibile. Zona care ni s-a repartizat s-a întins de la puntea suspendată din Ariniș până la podul Voronețului, inclusiv platoul de sus al pârtiei și zona cabanelor. Organizatorii ne-au vizitat personal și au apreciat numărul mare de elevi participanți.

Pentru toți a fost o experiență deosebită, o posibilitate de a cunoaște alți colegi, de a participa la ecologizarea zonei de agreement, o șansă în plus de a realiza cât de importantă este educația în ceea ce privește mediul înconjurător și de a contribui la curățenia propriului oraș în colaborare cu instituțiile organizatoare. Mulțumim KAUFLAND România, AMBRO Suceava și MOBILIER MEȘTEȘUGIT. Mulțumim tuturor celor implicați și dorim colegilor și elevilor mult succes în activitățile de voluntariat în continuare!

Profesor Cîmpan Brîndușa Luminița

Colegiul “Alexandru cel Bun”, Gura Humorului

anunt

VINERI,

25.08.2017,

SE SUSTINE

PROBA DE EVALUARE

A COMPETENTELOR LINGVISTICE DE COMUNICARE ORALA IN LIMBA ROMANA

La începutul anului şcolar 2016-2017, Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului,  a  încheiat un protocol educaţional cu Fundaţia “Dreptul la educaţie” reprezentată de doamna Alexandra Sava, coordonator de training  privind orientarea în carieră. Astfel, elevii clasei 11 M, coordonaţi de prof. diriginte Cuţuhan Mihaela şi prof. Gemanari Mariana au beneficiat în perioada 13.06.2017-16.06.2017 de un curs gratuit de orientare în carieră, finanţat prin programul Erasmus+ în cadrul proiectului “Careeer Programme – Goying beyond borders” implementat la nivel naţional. Cursurile au fost susţinute cu deosebit profesionalism de către trainerii: Henrietta Márton şi Alexandra Sava.

Activităţile din cadrul proiectului educational desfăşurat în perioada 13.06.17 – 16.03.17 la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului s-au derulat timp de 4 zile, elevii participând la un număr total de 16 ore de activitate nonformală, pe două grupe.

Obiectivul principal al cursurilor a urmărit asistarea elevilor în a-şi identifica atât punctele forte, cât şi punctele slabe, interesele, precum şi, nevoile personale, pentru a-i ajuta în a se orienta mai bine către un domeniu profesional potrivit personalităţii şi preferinţelor individuale ale fiecăruia/fiecăreia.

Obiectivele secundare ale cursului au vizat dezvoltarea unor abilităţi necesare pentru o mai bună integrare pe piaţa muncii, abilităţi precum: comunicare, empatie, vorbire în public, prezentare eficientă de sine, lucru în echipă, colaborare, perseverenţă, stabilire obiective profesionale de tip SMART, gandire critică, creativitate.

Metodele de predare folosite pe tot parcursul celor două cursuri au fost din categoria  educaţiei nonformale, aplicată de către trainerii Fundaţiei “Dreptul la Educaţie” încă de la lansarea oficială a Fundaţiei, din octombrie 2014, şi până la ora actuală.

Toate activităţile desfăşurate au avut în centrul atenţiei nevoile elevilor specifice vârstei lor, aceştia având posibilitatea de a se exprima într-un mod liber şi creativ, de a adresa orice fel de întrebare, de a se asculta reciproc şi de a-şi aprofunda relaţiile dintre ei, interactivitatea în timpul cursurilor fiind o valoare foarte importantă pentru traineri.

O altă coordonată, la fel de importantă pentru buna desfăşurare a activităţilor, a  reprezintat-o învăţarea într-un context deschis şi prietenos încurajându-se astfel o mai bună asimilare a informaţiilor, precum şi, o mai bună rată de retenţie a celor învăţate.

Impresii elevi:

Olari Cristina: “O experienţă deosebit de utilă pentru cei care doresc să-şi descopere domeniul de activitate la sfârşitul liceului, dacă nu l-au descoperit până acum”

Toplicean Ioachim: “Activităţi super, traineri super, chiar am avut ce învăţa din aceste cursuri”.

Tîmpău Mihaela: “Informaţiile primite ne vor fi foarte utile în perioada imediată terminării liceului.”

Lehaci Cătălin: “Activităţi interesante care nu ne-au lăsat să ne plictisim, traineri care ştiu să lucreze cu adolescenţi.”

Mulţumim trainerilor pentru profesionalismul, implicarea şi interesul de care au dat dovadă! Mulţumim Fundaţiei “Dreptul la Educaţie”!

.

Colegiului „Alexandru cel Bun” participă la Concursul Naţional pentru liceeni EUROSCOLA ediția a X-a, 2017-2018

Tema:

Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene

Obiectivele proiectului:

-       mai bună cunoaştere a valorilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană;
-       conștientizarea și responsabilizarea elevilor cu privire la patrimoniul local/regional, la rolul acestuia în promovarea diversității culturale la nivel european și la conservarea lui pentru generațiile următoare;
-       informarea publicului cu privire la importanța respectării patrimoniului național și a locului lui în patrimoniul cultural european;
-       dezvoltarea abilităților creative ale elevilor;
-       realizarea unei campanii de informare și conștientizare desfășurată în localitatea de reședință despre obiectul de patrimoniu ales

 Componența echipei :

Elevi:

 1. Baron Diana
 2. Baboi Dragoș Alexandru
 3. Crăciun Ioan Paul
 4. Ghiula Andreea Laura Beatrice
 5. Hromei Diana Mădălina
 6. Ilaș Andreea Carla
 7. Istrate Amallya Elena
 8. Lazarec Andreia Maria
 9. Moroșan Ana Maria
 10. Păscuțoi Claudia Elena
 11. Simeria Denisa
 12. Șestac Petruț Mircea
 13. Ucraineț Mariana
 14. Miron Iulia Amalia
 15. Damaschin Alexandra
 16. Hodeniuc Bianca Florentina
 17. Murariu Delia
 18. Luca Amalia Gabriela
 19. Rusu Diana Georgiana
 20. Pițău Eugenia Diana
 21. Creangă Alexandra
 22. Moroșan Larisa Georgiana
 23. Moroșan Sînziana Ionela
 24. Oltean Marinela Nicoleta

Profesori coordonatori:

1. Apetri Adriana Alina
2. Cicu Dorina

ACTIVITĂȚĂI PROPUSE:

 1. Lansarea proiectului  mai
 2. Alegerea echipei de proiect – iunie
 3. Lansarea oficială a proiectului pe site-ul colegiului și pe pagina de Facebook  -iunie
 4. Formarea grupurilor de lucru, propunerea de activităţi şi atragerea de parteneri şi sponsori – iunie
 5. Identificarea unui meșter popular și procurarea materialelor necesare în vederea realizării măștilor iunie/iulie
 6. Realizarea materialelor de popularizare a proiectului, documentare şi promovare în comunitate – iulie/august/septembrie
 7. Încheierea unui parteneriat cu o asociaţie nonguvernamentală, in vederea realizării unui atelier de lucru, pentru parcurgerea etapelor propuse din proiect-lucrul în echipă în diverse activități de voluntariat – -iunie/iulie/august
 8. Amenajarea în școală a unui colț al tradițiilor populare locale – septembrie
 9. Analiza şi impactul asupra comunităţii, sustenabilitate, realizarea dosarului – septembrie/octombrie.

Colegiul nostru își propune să participe la competiția „O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel”.

Pentru participarea la această competiție, am selectat câte o activitate pentru următoarele domenii educative: cultural, artistic, tehnic, științific, sportiv, cetățenie democratică și responsabilitate socială, educație ecologică și protecție a mediului, abilități de viață, consiliere și orientare.

În fișierul anexat sunt prezentate succinte cele mai reprezentative activități derulate în cadrul Săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, săptămână care a coincis pentru școala noastră cu Zilele Colegiului.

prof. Solonaru Elena-Sextilia,
coordonator de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare

 

O activitate de succes în săptămâna Școala altfel, COLEGIUL „ALEXANDRU CEL BUN” GURA HUMORULUI

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
decembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031