Pe data de 1 septembrie 2012, la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului au debutat primele activităţi ale  proiectului “Dimensiuni civice în zodia adolescenţei”. Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Prin obiectivele sale, proiectul urmărea înfiinţarea unei reţele de cluburi şcolare CIVITAN 14 în 10 localităţi din judeţul Suceava.

În cadrul acestor cluburi obiectivul primordial este dezvoltarea abilităţilor de cetăţeni activi ale membrilor  cluburilor „CIVITAN 14” vizând iniţiativa, creativitatea, spiritul de echipă, capacitatea de a identifica şi utiliza resurse, de a planifica şi organiza  activităţi, toate acestea prin angajarea membrilor în 10 proiecte concrete adresate comunităţilor acestora. Numărul membrilor a ajuns în judeţul Suceava la 150 elevi de la ciclul gimnazial, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, coordonaţi de 10 cadre didactice din şcolile membre.

Luni, 29 aprilie, membrii clubului CIVITAN 14 de la Colegiul Alexandru cel Bun au organizat un târg de produse realizate de ei cu scopul de a oferi puţină bucurie unor familii cu posibilităţi materiale reduse din oraş. Totul a pornit cu mult entuziasm, profesor Boca Ştefania şi profesor Solonaru Elena Sextilia ocupându-se în permanenţă de monitorizarea elevilor, de organizarea evenimentului. Cu mult timp înainte a început activitatea de creaţie. Este vorba despre icoane pictate pe sticlă de elevii de gimnaziu, despre bijuterii şi brăţări din aţă, jucării din hârtie sau nu, totul atractiv prin culoare şi migală. Preţurile simbolice au tentat cu adevărat şi toţi elevii, indiferent de vârstă, au fost curioţi să vadă ce ofertă există la târg. Limonada făcută pe loc a avut un succes teribil, mai ales că soarele torid a ţinut cu organizatorii. Prăjiturile de post sau nu au fost atracţia celor mari mai ales, care pe perioada pauzelor sau în 10 minute din timpul orelor au consumat cu plăcere şi au apreciat efortul colegilor lor.

Celor de la colegiul din Gura Humorului li s-au alăturat elevi de la Şcoala gimnazială din Valea Moldovei, coordonaţi de profesor Nicoleta Chirilă şi elevi de la Asociaţia umanitară FAM din oraş. Aceştia au expus obiecte realizate manual care au avut succes şi la cadrele didactice care au vizitat târgul. Membrii clubului, îmbrăcaţi cu tricouri personalizate, au oferit o lecţie tuturor. A fost o lecţie despre dăruire, efort prin colaborare, talent, imaginaţie, socializare. Am fost toţi serviţi frumos, cu respect, cu răbdare, elevii au învăţat că orice sărbătoare trebuie să fie simţită la fel de toţi, indiferent de posibilităţile financiare, iar ceea ce au făcut, prin banii care s-au adunat, dovedeşte că nu numai ei, ci şi ceilalţi, cei care au investit în produsele expuse, au înţeles că printr-o contribuţie simbolică Învierea poate fi prilej de bucurie pentru toată lumea.

S-au făcut fotografii, s-a creat o atmosferă extrem de plăcută, cei mici au avut emoţii dar pe terenul de sport toată lumea a vrut să contribuie, să doneze, să ofere cât de puţin. Aceasta a fost dorinţa organizatorilor : pe lângă faptul că totul a necesitat un efort, un timp de realizare, ei au reuşit să atragă atenţia, să stârnească mult curiozitatea, să fie apreciaţi de toată lumea şi în primul rând să ofere varianta cea mai potrivită de activitate caritabilă, cea în care faci şi oferi pentru a bucura.

Doamna director Mihaela Ursaciuc şi toţi cei prezenţi au apreciat tot ce s-a întâmplat pe teren, ideea, organizarea perfectă şi s-a insistat că peste un an sau doi, când vor fi liceeni, elevii de gimnaziu trebuie să repete sau să-i îndrume şi pe alţii în acest sens. Proiectul cu un final pe măsura efortului depus va participa la un concurs la care le urăm mult succes şi în cadrul căruia fiecare club din judeţ va prezenta ideea şi desfăşurarea etapelor proiectelor participante. Până atunci, toţi elevii Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului doresc să ureze vacanţă plăcută tuturor şi Sărbători Pascale cu bine !

Profesor Luminiţa Cîmpan

Ramona Lionti, clasa a 10-a F

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

 

 

Comments are closed.

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930