Archive for noiembrie, 2015

Ne-a bucurat toamna cu lumină şi culoare. Tentaţia de a găsi linişte şi comfort în mijlocul naturii a îndemnat câţiva elevi ai Colegiului Alexandru cel Bun să organizeze o excursie de socializare şi recreere pe Valea Prahovei. Grupul s-a completat şi 49 de elevi au plecat la Braşov pe data de 13 noiembrie, zi cu noroc pentru că soarele le-a fost alături în cele trei zile. Majoritatea elevi din clasele a 9-a şi a 10-a, aceştia au avut şansa să socializeze şi să se familiarizeze cu regulamentul în vigoare al excursiilor şcolare..

Cazarea la Hotelul „Coroana” le – a permis  să viziteze Centrul Vechi, Biserica Neagră, a fost prilej de shopping şi de plimbare până la ore târzii când trecătorii păreau că abia au ieşit din case. Aici s-a servit şi micul dejun, consistent şi pe gustul fiecăruia, într-un restaurant de epocă plin de amintiri ale unor vremuri de mult apuse.

Prima destinaţie a fost Buşteni unde, din fericire, nu era foarte aglomerat şi s-a urcat cu telecabina la Babele şi la Sfinx. Ora matinală a eliminat posibilitatea aglomerării şi mai ales a aşteptării prelungite. Platoul Bucegi li s-a deschis cu generozitate, fără zăpadă, cu căldură de vară şi cu energie. Fotografiile făcute din telecabină, cele reuşite sus la Babele şi la Sfinx vor rămâne mărturie a trecerii lor pe acolo.

La Sinaia, Castelul Peleş era închis pentru curăţenie dar Pelişorul abia făcea faţă numărului mare de vizitatori. Turul castelului a însemnat un traseu prin istoria României la finalul căruia toţi elevii au avut mai multă informaţie şi poate s-au simţit îmbogăţiţi.

Cetatea Râşnov a fost următoarea destinaţie. Deşi se poate folosi funicularul drept cale de acces, s-a preferat trenuleţul care este mai convenabil ca preţ şi care oferă şansa unei călătorii tihnite pe lângă pădure. Imaginile din jur, cerul puţin tulburat de norii care se profilau, interiorul cetăţii cu deschiderea spre baza dealului, atelierele unde se creează soldaţi de plumb sau alte suveniruri au antrenat elevii care au continuat să fotografieze cu interes.

Peştera Valea Cetăţii, aflată la o distanţă foarte mică, i-a aliniat prin pădure şi după un urcuş nu foarte greu şi nu foarte multă aşteptare, grupul a vizitat acest obiectiv iar la întoarcere Braşovul i-a primit din nou, la Coresi Shopping Centre, unde au servit prânzul.

Zona vizitată mai are foarte mult de oferit dar important este ca fiecare dintre aceste excursii să fie şi prilej de cunoaştere şi de relaxare. Momentul a fost bine ales, vremea a ţinut cu participanţii, părinţii şi-au dat acordul iar cele trei zile au reprezentat un câştig pentru toată lumea, aer curat, linişte, colegi de clasă sau nu, mişcare, istorie şi geografie, transport comfortabil şi prietenii noi. Totul a fost posibil după acordul primit de la echipa managerială şi de la Inspectoratul Şcolar cărora le mulţumim pentru susţinere.

 

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Prof. Dragomirescu Raluca

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

Te-ai gândit cum ar fi să ai afacerea ta?

La această întrebare au încercat să răspundă  în cadrul Târgului firmelor de exerciţiu, 60 de elevii de la Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului  implicaţi în proiectul POSDRU DATA “Dezvoltare activă prin tranziţie activă”. Proiectul s-a derulat pe parcursul a opt luni şi a avut ca scop facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă a unui număr de 1.200 de elevi din 12 judeţe (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), în vederea dezvoltării de competenţe necesare construirii unei cariere de succes. Pe parcursul derulării activităţilor din proiect, elevii au beneficiat de activităţi de consiliere extracurriculară şcolară despre piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, iar apoi  au parcurs paşii necesari înfiinţării unei firme şi au realizat materiale publicitare pentru firmele constituite  şi înscrise în reţeaua ROCT. De asemenea, elevii au fost iniţiaţi în domeniul tranzacţiilor comerciale, marketing şi  financiar contabil cu ajutorul programului informatic SAGA C şi au participat la Tabăra  competiţională de la Cîmpulung Moldovenesc. Grupul ţintă al proiectului a fost format din 100 de  elevi din clasele : 10A, 10D, 11A,  12B, 12D şi  12F. La activităţile firmelor de exerciţiu au participat doar elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

 Echipa de proiect a fost formată din cadre didactice ale colegiului : Condur Liliana, Vultur Petronela, Cicu Dorina, Babici Laura, Solonaru Elena Sextilia, Rusu Daniel Sahlean Sergiu, Zup Andreia şi Coca Anca.

Logo, motto, misiune, viziune, organigramă, site, pagină de facebook, broşură, flayer, catalog, semne de carte, ecusoane, cărţi de vizită, afiş, invitaţie, spot publicitar şi prezentare Power Point, reprezintă rezultatele muncii în echipă a celor 60 de elevi participanţi. Entuziasm, iniţiativă şi implicare sunt cuvintele care definesc cel mai bine munca acestora.     

În cadrul târgului au concurat 10 firme de exerciţiu, formate din 60 de elevi care s-au prezentat impecabil: FE GLAM AIR SRL, FE HEAVEN TOUCH SRL, FE AMACO FILM SRL, FE FICTION ART SRL, FE ELITE SRL, FE AGENTIA CONCORDIA SRL, FE HARMONIE ROYALE, FE SAGA CHOCOLAT SRL, FE OGRADA BUNICILOR SRL, FE GLAM AIR SRL, FE THE DOT SRL. Participanţii şi-au prezentat firmele folosind  aplicaţii Power Point şi au difuzat în premieră spoturile publicitare aferente.

Pe parcursul activităţii am avut onoarea de a avea ca oaspeţi Delegaţia profesorilor din Polonia, care a vizitat şcoala noastră în această perioadă şi  care a apreciat standurile şi a interacţionat cu elevii.

Comisia de jurizare a avut o sarcină foarte dificilă pentru a stabili firma de exerciţiu  câştigătoare, care va reprezenta colegiul la Tabăra competiţională finală care va avea loc la Sîmbăta de Sus, Braşov. În urma evaluării firmelor de exerciţiu clasamentul este următorul: FE ELITE SRL(premiul I), FE AMACO FILM SRL(premiul II), FE OGRADA BUNICILOR SRL(premiul III), menţiuni: FE FICTION SRL, FE HEAVEN TOUCH SRL, FE GLAM AIR SRL, FE HARMONIE ROYAL SRL, FE SAGA CHOCOLAT   SRL, FE CONCORDIA SRL, FE THE DOT SRL.

 Felicitări tuturor  elevilor pentru implicare şi pentru rezultatele deosebite ale muncii lor!

prof. Elena Solonaru

prof. Liliana Condur

 

Zilele Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului s-au încheiat, ca în fiecare an, cu Balul Bobocilor care a propus o temă pe cât de incitantă pe atât de generoasă: La Vita e Bella. Organizat în colaborare cu Primăria Gura Humorului, balul din acest an a presupus o muncă de câteva săptămâni, imaginaţie, creativitate şi implicare reală. Evenimentul s-a desfăşurat la Toaca Bellevue, pe o scenă care a impresionat prin dimensiuni, efecte cromatice şi turbine de fum.

Începutul a fost dedicat celor din Bucureşti care nu au reuşit să mai ajungă la niciun bal al lor pentru că au trecut într-o altă lume sau se agaţă cu speranţă de aceasta. S-a ţinut un moment de reculegere, şi pe piesa The End a trupei The Doors publicul a rezonat cu cei din Colectiv.

Organizatorii, elevii celor treisprezece clase a 12-a ale colegiului coordonaţi de domnul profesor George Checheriţă, au văzut balul ca o trecere în revistă a celor mai de succes momente ale cinematografiei. Momentele menţionate, regizorii şi muzica au fost inspirat alese iar bobocii şi veteranii au dansat ritmuri diverse pline de culoare şi antren: Eugen Doga, Goran Bregovic, muzică indiană, coloana sonoră din „Marry Poppins” sunt doar câteva exemple. Oana şi Andrei Podariu, coregrafii care în fiecare an pun suflet în dansurile bobocilor şi ale elevilor claselor a 12-a, au făcut-o şi de această dată.

A fost proiectat un film realizat cu secvenţe din ecranizări celebre, alb negru şi color, care a introdus treptat ca personaje elevi ai claselor a 12-a şi boboci. Scena a fost încadrată de panouri cu pozele celor care au rămas în concurs după preselecţie şi cu numele sponsorilor care au făcut balul posibil. Momentele dintre probe au fost realizate tot de organizatori: Anca Dumitrean şi Andrei Palamariu care iubesc dansul pe care îl practică de ani de zile cu pasiune şi eleganţă au dansat vals şi tango, Alexandra Nichitean (12F) a interpretat o piesă pop, Cătălina Rotaru (12F) şi Maria Hojbotă (12H) au interpretat muzică populară.

Cele două perechi de prezentatori au impresionat prin eleganţă, siguranţă şi spontaneitate: Sabina Ţurcaş (12C), Ciprian Pascar (12D), Eduard Popa (12C), Mylena Janosevic (12D). Momentul de pantomimă regizat şi interpretat de membrii trupei de teatru a colegiului „As We Are” (Anca Butuman, IulianVodă, Sebastian Bîrsan, Tudor Vasilcovschi, Victoriţa Corleciuc, Alexandra Nichitean, Adelina Sahlean, Alexandra Caraciuc şi Radu Rumega), coordonată de doamna profesor Sabău Lupaşc Diana Oana a adus în scenă probleme ale elevilor – examene, testări, evaluări, comisii şi elevi relaxaţi sau confuzi – imaginate cu umor şi talent.

Au existat momente în care publicul a fost cucerit de muzica şi dansul celor două ansambluri de muzică populară care au făcut un program deosebit prin varietate, mişcare, sincronizare şi optimism:  „Balada” coordonat de domnul Lucanu şi „Moştenitorii Bucovinei” coordonat de domnul Bordea.

Cele 8 perechi de boboci emoţionaţi dar dornici să se lanseze pe scenă, să încânte şi să câştige voturile publicului au reprezentat atracţia serii. Prezentarea personală prin defecte şi calităţi a oferit publicului o primă imagine a competitorilor, completată prin proba de cultură generală şi perspicacitate care nu le-a creat probleme şi prin proba impusă la care au făcut faţă provocărilor din situaţiile imaginate.

Proba la alegere le-a oferit acestora şansa de a-şi valorifica aptitudinile și abilitățile iar publicului de a descoperi în tinerii liceeni talente nebănuite. Ştefan Duca a recitat o poezie sensibilă, compoziţie proprie. Robert Ungurean a creat un moment de stand up comey. Ionuţ Buburuzan şi Claudiu Gemănar au gândit un moment de pantomimă împreună cu alţi colegi mai mari. Alexandru Boşca a cântat o piesă superbă la orgă. Roxana Oţet a interpretat la vioară şi vocal o melodie populară. Victorina Zagumionov a imaginat o scenetă umoristică cu un alt coleg. Florina Chiruţ a dansat cu partenerul muzică populară. Annalisa Porello a cântat în engleză şi italiană şi a oferit un moment cu o trupă de dansatoare profesioniste în backstage. Andreea Divisievici a desfăşurat eleganţă şi stil într-un colaj de stiluri diferite de dans pentru care l-a avut partener pe Sebastian Onofrei (9A). Georgiana Covaliu a încheiat proba la alegere cu muzică, dans şi culoare împreună cu partenerul, Gabriel Moldovan (11A). Alin Boşca a acompaniat-o la orgă. Denisa Popovici a dansat pe ritmuri populare cu partenerul Iulian Lucanu. Gabriela Flocea a interpretat o piesă acompaniată de trupa de rock a colegiului, Starweed. Sergiu Butnar a interpretat o piesă rap compoziţie proprie.

Invitatul serii a fost Doddy, unul dintre cei mai talentaţi rapperi din România care a electrizat sala şi a făcut un program de 45 de minute.

Premierea mult aşteptată a încheiat Balul Bobocilor. Au primit premii: eleganţa (Andreea Divisievici – 9A şi Iulian Lucanu – 9N), frumuseţea (Florina Chiruţ – 9K şi Alexandru Boşca – 9F), spontaneitatea (Annalisa Porello – 9A şi Ionuţ Buburuzan – 9B), talentul (Gabriela Flocea – 9F şi Robert Ungurean – 9B), naturaleţea (Victorina Zagumionov – 9I şi Claudiu Gemănaru – 9F), inteligenţa (Roxana Oţet – 9D şi Alin Boşca – 9F) şi rafinamentul (Denisa Popovici – 9B şi Ştefan Duca – 9B). Miss Boboc 2015 a fost votată Georgiana Covaliu din clasa a 9-a A iar Sergiu Butnar din clasa a  9-a G a devenit Mister Boboc 2015.

A fost o seară un pic mai rece dar dansul şi atmosfera încărcată de tinereţe au demonstrat că La Vita e Bella. Mulţumim echipei manageriale, sponsorilor, părinţilor şi tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a Balului Bobocilor 2015 la Colegiul Alexandru cel Bun.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Profesor Dragomirescu Raluca

Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului sărbătoreşte Zilele Colegiului, ca în fiecare an, în perioada 29 octombrie – 6 noiembrie 2015. La 105 ani de existenţă, diversitatea activităţilor şi implicarea elevilor coordonaţi de cadre didactice este din ce în ce mai vizibilă.

Ziua de 30 octombrie a adunat în aula colegiului elevi şi profesori cu prilejul lansării cărţii domnului Inspector Şcolar pentru limbi moderne, prof. dr. Tiron Constantin care îşi desfăşoară activitatea ca profesor de limba franceză la colegiul humorean. Titlul cărţii – Traduction et retraduction de l’œuvre de Flaubert – a stârnit interesul celor pentru care limba franceză reprezintă nu doar o specializare pe diplomă ci activitatea de o viaţă sau o pasiune eternă.

Doamna director a Colegiului Alexandru cel Bun, profesor Ursaciuc Mihaela, a deschis activitatea iar doamna director adjunct profesor Pintilie Mariana a urat un bun venit invitaţilor, în limba franceză, apreciind cartea ca o “scriitură seducătoare prin fineţea stilului”. Doamna profesor Solonaru Elena Sextilia a evidențiat faptul că lucrarea extrem de bine documentată poate servi drept ghid și instrument de un real folos profesorilor de specialitate atât în predarea limbii franceze cât și în activitatea de formare și obținere a gradelor didactice în specialitate.

Autorul, prof. dr. Tiron Constantin, a cucerit invitaţii cu o “altfel de prezentare”care s-a dorit a fi o poveste a cărţii. Acesta a explicat că motivaţia documentării şi a efortului în vederea lansării unei astfel de lucrări a stat în pasiunea pentru limba franceză insuflată încă din şcoala gimnazială, continuată în liceu şi prin studii universitare de specialitate, Master şi Doctorat. Prof. dr. Tiron Constantin a simţit nevoia firească să mulţumească unor profesori care au contribuit la devenirea sa: doamnele profesor Tăutu Eugenia, Bighei Nicolina Doina şi Firisievici Livia, care l-au iniţiat în tainele traducerii chiar de la început, din gimnaziu şi liceu. Pasiunea s-a “validat” mai apoi în cadrul cursurilor practice de traduceri, ţinute de doamnele prof. univ.dr. Muguraş Constantinescu şi  Elena Brânduşa Steiciuc, la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava şi s-a aprofundat printr-un Master în Teoria şi practica traducerii, în cadrul căruia, sub îndrumarea doamnei  prof. univ. dr.  Irina Mavrodin, cunoscută traducătoare de literatură francofonă, domnul Tiron Constantin a elaborat  o lucrare de disertaţie pe traducerea didactică. O Bursă Doctorală de trei luni în Franţa în 2009 a permis accesul la metode şi instrumente de lucru specifice domeniului traductologiei, iar influenţa şi încurajările prof. univ. dr. Albumiţa Muguraş Constantinescu au fost decisive în publicarea acestei cărţi.

Apărut la Editura Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, volumul îşi propune să răspundă, în cele patru capitole, unor întrebări incitante pentru autor legate de multitudinea de traduceri ale aceluiaşi text sau de perenitatea unor traduceri. Prefaţa este semnată de prof. univ. dr. Albumiţa Muguraş Constantinescu care recomandă cartea pentru formarea oricărui cercetător pasionat de domeniul fascinant al traducerii şi nu numai, datorită consistenţei, coerenţei, cercetării serioase şi a elementelor de originalitate precum şi a spiritului fin de analiză demonstrat de autor. Primul capitol îşi propune să dezvolte problema traducerii şi cea a retraducerii, pe baza teoriilor şi a definiţiilor existente, traducătorul fiind centrul de interes datorită activităţii complexe pe care o desfăşoară ca “negociator” între limba de plecare şi cea în care realizează traducerea. Capitolul al doilea este centrat pe fenomenul retraducerii şi pe o intenţie de analiză a factorilor care determină retraducerea. Capitolul al treilea introduce cititorii în istoria şi critica traducerii operei lui Flaubert iar capitolul final oferă o analiză comparativă a traducerilor şi a retraducerilor operei acestuia.

Invitaţii au fost cei care au încheiat momentul de mare sărbătoare şi de împlinire profesională, prin intervenţii menite să aprecieze nu doar volumul lansat, Traduction et retraduction de l’œuvre de Flaubert, ci şi omul din spatele cărţii, prof. dr. Tiron Constantin care a onorat Colegiul Alexandru cel Bun prin acest eveniment.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30