Archive for octombrie, 2015

Sâmbătă, 24 octombrie 2015, Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului a avut onoarea să fie gazda unor oaspeți de seamă. Este vorba de doamna Chantal Moreno, directorul Biroului pentru Europa Centrală și de Est al Organizației Internaționale a Francofoniei și de doamna deputat, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Scopul întâlnirii a fost organizarea unei dezbateri, în cadrul unei mese rotunde, pe tema stării limbii franceze și a francofoniei în județul Suceava.
Inspectorul școlar pentru limbi moderne din cadrul IȘJ Suceava, prof. dr. Constantin Tiron, a prezentat un raport succint privind situația predării limbii franceze în învățământul preuniversitar sucevean, rezultatele / performanțele obținute de elevii și profesorii suceveni la disciplina limba franceză în anul școlar trecut, precum și proiectele / acțiunile programate pe termen scurt, mediu și lung, menite să-i încurajeze și să-i motiveze mai mult pe elevi pentru învățarea limbii franceze.
O atenție deosebită a fost acordată festivalului județean ”Soyons francophones!”, care, în anul 2016, va ajunge la cea de-a treia ediție. În acest sens, prof. Elena Solonaru Sextilia, de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a prezentat o sinteză a primelor două ediții ale festivalului, subliniind interesul și implicarea elevilor și a profesorilor de limba franceză din județ în organizarea și derularea acestui eveniment cultural, al cărui scop este o mai bună promovare a limbii franceze și a ideii de francofonie în rândul tinerilor.
Doamna Chantal Moreno a apreciat activitățile desfășurate în județul Suceava, seriozitatea și eforturile pe care profesorii le depun pentru ca limba franceză să ocupe, în continuare, un loc bine meritat printre celelalte limbi moderne studiate. După ce a făcut o frumoasă și pertinentă pledoarie pentru ideea de francofonie, doamna Moreno a vorbit și de necesitatea unei bune pregătiri a elevilor în ceea ce privește cunoașterea limbii franceze, astfel încât aceștia să poată să se angajeze mai târziu în firmele și societățile franceze, prezente pe teritoriul României. De asemenea, doamna Moreno a subliniat faptul că județul Suceava poate fi considerat un model și pentru alte județe în ceea ce privește acțiunile specifice desfășurate în scopul dezvoltării interesului tinerilor pentru studiul limbii franceze.
La rândul său, doamna Sanda-Maria Ardeleanu, a apreciat multitudinea și calitatea activităților culturale desfășurate în cadrul unităților școlare sucevene, menite să-i atragă pe elevi și să-i motiveze în eforturile lor de a-și ameliora și îmbogăți competențele și deprinderile de limba franceză. Totodată, doamna Ardeleanu a subliniat ideea transformării festivalului-spectacol ”Soyons francophones!” într-un festival-concurs, pentru a-i pune pe elevi în situația de a concura, de a persevera și de a fi mai buni.
Domnul inspector școlar general al IȘJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, prezent și dumnealui la activitatea de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a subliniat importanța cunoașterii de către elevi a limbilor moderne, implicit a limbii franceze, acestea facilitându-le un viitor mai bun. În plus, domnul inspector școlar general, s-a declarat mulțumit de calitatea primelor două ediții ale festivalului, la care a participat în calitate de spectator și a menționat că, așa ca și până acum, va susține în continuare organizarea și desfășurarea festivalului județean ”Soyons francophones!”, mai ales că inițiativa creării unui asemenea eveniment aparține IȘJ Suceava.
Gazda evenimentului de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, doamna prof. Mihaela Ursaciuc, și-a exprimat bucuria de a susține activitățile de limba franceză din cadrul colegiului, implicit a festivalului francofon. De asemenea, doamna Ursaciuc a arătat că este o fană a limbii franceze, cel puțin din două motive: în primul rând, pentru că fiica dumneaei, Raluca, fostă elevă a colegiului, a avut șansa să fie premiantă la etapa națională a Olimpiadei de limba franceză din 2011 și, în al doilea rând, pentru că, în calitate de profesor de matematică, participă cu elevii, an de an, la concursul internațional ”Mathématiques sans frontières”, concurs ce se derulează în limba franceză.
La masa rotundă au participat și câteva cadre didactice de limba franceză din cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză din zona Gura Humorului (prof. Greta Carpiuc, prof. Oana Flămându, prof. Magda Varvaroi, prof. Angela Floriștean de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Elena Vișovan de la Liceul Tehnologic ”Nicanor Moroșan” Pîrteștii de Jos, prof. Cornelia Zavalnițchi de la Școala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului și prof. Stela Scheuleac de la Școala Gimnazială Pîrteștii de Sus), cu toate participante la edițiile precedente ale festivalului județean ”Soyons francophones!” și doritoare să se implice în continuare la punerea în scenă a viitoarelor ediții.
Și, pentru că principalii susținători ai festivalului francofon sunt elevii, aceștia nu puteau să lipsească de la eveniment. Astfel, Adina Alixandrescu și Paul Buga, ambii elevi în clasa a XII-a A, participanți la ediția din 2015 a festivalului francofon, au interpretat în mod sublim o frumoasă piesă în limba franceză, aplauzele invitaților participanți la eveniment fiind o dovadă în plus că festivalul județean ”Soyons francophones!” trebuie să meargă mai departe.
Francophonie4

Francophonie1

Francophonie2

Francophonie3

În anul şcolar 2014-2015, Junior Achievement Romania a venit în întâmpinarea iubitorilor de natură cu proiectul Greenovation Challenge. Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociaţia Romontana, cu organizaţia Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) din Norvegia şi implică, în perioada 2014-2016, peste 900 de elevi şi 40 de profesori de liceu din zone montane din România şi Norvegia. Finanţarea se realizează prin granturile SEE (Spaţiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Peste 500 de elevi din 14 localităţi din zone montane din România, printre care şi elevi ai Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului, au desfăşurat activităţi de educaţie ecologică la clasă, cu ajutorul materialelor educaţionale gratuite, şi au participat la webinarii despre competiţie, sustenabilitate şi despre competenţele de care au nevoie pentru o viitoare carieră într-un domeniu în creştere – protejarea mediului şi a resurselor.

În urma finalei naţionale Greenovation Challenge din 4 mai 2015, juriul a ales 4 echipe câştigătoare din cele 20 participante, de la licee din toată ţara şi în urma aplicării criteriilor precizate în regulamentul competiţiei. Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului s-a clasat pe locul II cu proiectul Voluntariat pentru pădure, voluntariat pentru Codrii Seculari de la Slătioara. Echipa a fost formată din elevii: Obadă Anda Maria – clasa a 12-a, Cucu Marian Ilie, Ghiuţă Teodora Elena, Topliceanu Florin Ioachim – clasa a 9-a, profesor coordonator Mihaela Cuţuhan.

Proiectul câştigător s-a derulat pe parcursul anului şcolar trecut dar continuă şi în prezent şi reprezintă o oportunitate deosebită pentru elevi, profesori, părinţi, colegiu, autorităţi locale (Primăria Ostra, Ocolul Silvic Stulpicani) şi alţi parteneri implicaţi să manifeste implicare şi interes faţă de natură, de pădure în mod special, rezervaţia forestieră Codrii Seculari de la Slătioara fiind etalonul unei păduri în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum am primit-o moştenire de la înaintaşii noştri. Elevii colegiului nostru, coordonaţi de cadre didactice, au derulat acţiuni de împădurire, au vizitat rezervaţia forestieră susţinuţi de Asociaţia părinţilor(ASPA GH), au dezbătut subiectul tăierilor necontrolate în pădurile din zona Stulpicani împreună cu reprezentantul Ocolului Silvic Stulpicani. Aceştia urmează să întreprindă mai departe activităţi de promovare a rezervaţiei Codrii Seculari de la Slătioara în rândul turiştilor care aleg zona Humorului ca destinaţie turistică, cu menţiunea că valorificarea acestei resurse naturale trebuie să se facă în mod raţional, sustenabil.

Drept răsplată şi ca etapă finală a proiectului Greenovation Challenge, echipa Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului a participat în perioada 29 septembrie 3 octombrie 2015 la un eveniment bilateral româno-norvegian, în Norvegia la Sandane.

Tinerii implicaţi au aflat despre conceptul POWER PLANT (mod de obţinere a energiei electrice prin energii alternative: soare, vânt, apă), au observat efectele încălzirii globale asupra gheţarilor într-o excursie organizată de gazde la un gheţar din zona Sandane situat la peste 1000 m altitudine, au intrat în contact cu elevi de la şcoli din Norvegia, au vizitat o hidrocentrală iar în final au participat la o competiţie de proiecte de sustenabilitate. Pentru participarea la competiţie s-a lucrat în echipe mixte pentru a rezolva o provocare de dezvoltare durabilă cu abordare cât mai creativă, elevii au avut de ales între două teme: energia regenerabilă şi casa viitorului.

Una dintre echipele mixte româno-norvegiene, din care a făcut parte şi eleva Ghiuţă Teodora Elena de la colegiul nostru, a proiectat un loc de joacă care produce energie curată. Ideea lor – EnergyGround - a fost declarată câştigătoare în competiţia de proiecte de sustenabilitate. Parcul EnergyGround conceput de liceeni permite producerea şi stocarea de energie în urma activităţilor sportive. În acest loc de joacă al viitorului, activităţi precum pedalatul bicicletei sau săritul corzii transformă mişcarea în energie cu ajutorul unor echipamente speciale, dotate cu senzori, panouri fotovoltaice şi cu monitoare pe care rulează animaţii explicative despre energia regenerabilă.

Prin această experiență am învățat să am mai multă încredere în mine, mi-am depășit temeri și limite, mi-am făcut prieteni, am avut ocazia să iau parte la activități pe care în mod normal nu le-aș fi putut realiza în România sau la școală. Alături de echipa mea, am câștigat locul întâi la competiția proiectului, dar cel mai mare câștig a fost faptul că am înțeles că preocuparea pentru natură nu are granițe, limite de limbă sau prejudecăți”, a mărturisit Teodora Elena Ghiuţă, elevă la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului.

Am învățat de la norvegieni că ghețar nu înseamnă neaparat rece ci curaj, forță, provocare și satisfacția de a fi în locuri în care alții nu vor ajunge poate niciodată. Am învățat de la colegii din grup că schimbul de experiență e util pentru ziua de azi când trebuie să ne adaptam la stiluri de viață și cultură noi dar şi pentru cea  de mâine când va trebui să transmitem elevilor bune practici, să comparăm sisteme de învățământ diferite și să alegem ce e mai potrivit pentru ca elevii noștri să fie determinați să iubească și să protejeze ce natura ne-a dat cu atâta dărnicie. De la copii am învățat cât de ușor se pot adapta la nou, cât de repede se pot lega prietenii, cât de creativi pot deveni dacă le este provocată inteligența pentru a găsi cele mai bune soluții în situații date, indiferent de naționalitate sau limba vorbită. Greenovation Challenge a demonstrat că dragostea și pasiunea față de ceva în care crezi cu adevărat, în acest caz mediul înconjurător, aduc împreună oameni care cu siguranță vor face tot ce le stă în putință pentru ca locuri minunate cum sunt și cele de acasă să nu se piardă în eternitate”.

 

Prof. Cuţuhan Mihaela

Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
octombrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep   Noi »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031