Archive for mai, 2015

În ziua aniversării nașterii lui Nicolaus Copernic (19 februarie), prin intermediul unei conferinţe organizate în cadrul Institutului Polonez din Bucureşti, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a anunţat lansarea concursului naţional “Nicolaus Copernic”, destinat instituţiilor din învăţământul preuniversitar. Tema concursului din acest an este ”Cum a apărut și cum evoluează Universul?”. Obiectivul principal al concursului este acela de a crește și de a încuraja interesul pentru știință și în particular pentru astronomie al elevilor din învăţământul preuniversitar pe de o parte, și pe de altă parte, de a scoate în evidență atât calitățile creative ale elevilor cât și  cunoștințele acestora în domeniul astronomiei și nu numai. Evoluția Universului reprezintă atât o problemă fundamentală, cât și o eternă enigmă. Cum poate o minte să depășească limitele impuse anterior de altele, dar și să se autodepășească cu scopul descoperirii? Și poate, cea mai temută întrebare: cum a început evoluția și expansiunea Universului?

La concurs s-au înscris un număr de 177 de şcoli din întreaga țară, printre acestea aflându-se și Colegiul „Alexandru cel Bun”. Proiectul propus de echipa de la Colegiul „Alexandru cel Bun” – echipa de proiect formată din elevi din clasa a 9 și a 10, coordonată de profesorii Tănase Sorin-Iulian, Batîr Florin și Chichifoi Ilie Aurel – are ca temă Evoluția Universului de la origini până în prezent și își propune o abordare atât cosmologică cât și una filozofică a problemei suport, dezvoltând o armonie științifică între concretul faptelor ce au declanșat Big Bang-ul și expansiunea ulterioară a Universului, dar și a misiunilor spațiale de înțelegere și cunoaștere a ceea ce se întâmplă dincolo de stele.

Proiectul se desfășoară în mai multe etape, după cum urmează: etapa I a constat în pregatirea și amenajarea spațiului unei expoziții care are ca temă Big Bang-ul. Pornind de la adevărate dezbateri, furtuni de idei mereu inovatoare, am decis ca fiecare participant al proiectului să își pună în aplicare imaginația, pentru a contribui la o diversitate atât ideologică, cât și estetică a expoziției finale. Cu toate deciziile luate în considerare, poate că cel mai greu pas a fost totuși proiectarea (deocamdată imaginară) a reprezentării marii explozii, Big Bang. Să fie un vulcan soluția? Sau mai bine un flux de imagini desprinse din diferite galaxii? Cine știe, poate un colaj de frânturi de material, nasturi și secrete din sertarele mărunte ale bunicii ar putea să cuprindă de fapt esența evoluției… Avalanșe de idei, dar nici măcar una potrivită portretului apolinic al desprinderii  particulelor spre devenire… Și astfel, rătăciți în frica de a ne impune insurmontabil un obstacol în calea realizării proiectului, cea mai tăcută umbră a ființei noastre ne-a oferit un răspuns interogațiilor retorice: TIMPUL. Trebuie să oferim timpului locul revendicat în cadrul evoluției Universului, căci orice spațiu se înscrie irevocabil într-o perioadă determinată de timp. Acest element sperăm că va surprinde ca abordare particulară a temei, și de aceea dorim să păstrăm maniera de prezentare secretă temporar…

Etapa II a presupus realizarea unui film și publicarea acestuia în media și pe rețelele de socializare, tema acestuia fiind expansiunea Universului. După aproximativ 3 săptămâni de lucru intens, filmul a fost realizat de elevul Pop Mădălin din clasa a 10 B (https://www.youtube.com/watch?v=vudY-DsGFv8). Etapa a III-a va presupune  observații în aer liber cu ajutorul unui telescop model Omegon-N-203-1000-EQ-500, identic cu unul din cele folosite la proba observațională din cadrul Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică 2014 (Suceava – Gura Humorului). În cadrul acestei etape a proiectului vor avea loc dezbateri pe tema concursului, dezbateri la care se preconizează participarea unor specialiști în domeniul astronomiei și astrofizicii.

Astfel, știm cu certitudine că proiectul nostru va fi altfel; că va cuprinde o machetă a timpului sub forma unei explozii și că va fi coordonat cu dibăcie de mințile (și mâinile) profesorilor, mereu alături de noi în demersurile noastre educative; că va prezenta informații despre cele mai recente misiuni ESA (European Space Agency) și despre ambigua ”Teorie a Totului”; că va surprinde prin culoarea elaborată de adevărata imixtiune de candoare, dorință și imaginație din sufletele noastre cu care debutăm în desfășurarea acestui proiect; că va fi mai presus de toate o experiență memorabilă,  care ne va învăța atât pe noi, elevii participanți, cât și pe profesorii coordonatori ai colegiului nostru, ce înseamnă munca în echipă, cu scopul studierii originii evoluției Universului.

Concursul interșcolar ”Nicolaus Copernic” este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și sponsorizat de System Plus, partener HP si Dell în România. Parteneri: Institutul Polonez din București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agentia Spațială Română (RoSA), ESERO România și Agentia Spatiala Europeana (ESA). Parteneri media: Hotnews, Știință și Tehnică, Radio România Cultural. Proiectul propus de elevii de la Colegiul „Alexandru cel Bun” se bucură de sprijinul material și logistic al doamnei director Ursaciuc Mihaela.

 

 

Amallya Istrate , 9 A

Prof. Sorin-Iulian Tănase

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

Miercuri, 20 mai 2015, pe stadionul Arena CAB, se va desfăşura Supercupa CAB. Partenerii evenimentului sunt ASIS – Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Consiliul Elevilor de la Colegiul Alexandru cel Bun. Meciul va fi arbitrat de profesor Ovidiu Varvaroi. Echipa Didactica CAB va întâLni pe teren echipa elevilor din clasa a 12-a R.

Urăm mult succes celor două echipe şi invităm pasionaţii de fotbal să le susţină!

Profesor Cîmpan Luminiţa

Propunerea firmei Iuventus din Suceava de a ne implica în organizarea unei excursii a fost foarte tentantă la început, traseul stabilit de firmă destul de lung dar ideea a prins viaţă la Colegiul Alexandru cel Bun. Pentru că s-a dorit şi pentru că mulţi elevi consideră excursiile o activitate extracurriculară utilă în dezvoltarea proprie şi în relaţie cu ceilalţi.

Clasa a 9-a G a dorit cu adevărat să organizeze prima excursie din liceu iar diriginta lor, d-ra profesor Raluca Dragomirescu, a acceptat provocarea. Clasa a 9-a B, prin d-na dirigintă Angela Moroşan, s-a alăturat grupului. Aşa a demarat organizarea unui eveniment care pentru unii poate părea simplu dar care implică destul efort, emoţii şi răspundere. D-na profesor Andreia Codreanu şi dl. profesor Cătălin Maxim au găsit elevi  din diverse clase dornici să participe, din clasele a 9-a, 10-a şi a 11-a. Se anunţa o excursie dificil de coordonat şi de controlat dar s-a obţinut acordul părinţilor, al conducerii şcolii şi al Inspectoratului Şcolar Suceava şi s-a pornit la drum: 45 elevi  şi 5 cadre didactice.

Obiectivele din traseu au reprezentat oraşe unde se ajunge după un drum lung cu autocarul. Prima oprire a fost în Cluj unde culorile şi aleile din Grădina Botanică, Centrul Vechi cu Grupul Statuar Matei Corvin şi Catedrala Sfântul Mihail au oferit prilej de plimbare, de relaxare şi de socializare. Ne-am continuat călătoria spre Băile Felix unde am fost cazaţi la Hotelul Monaco, un spaţiu cu curte interioară cu verdeaţă, în mijlocul staţiunii, cu oameni primitori şi condiţii foarte bune. O plimbare noaptea, în Oradea, a oferit o altă perspectivă asupra unui municipiu încărcat de lumină, de cultură şi de linişte. Totul a fost imortalizat în fotografii: Teatrul, Centrul Vechi, Crişul Repede.

A doua zi a fost extrem de lungă deşi au existat doar două obiective în program, Peştera Urşilor şi Salina Turda. Drumul din Băile Felix până la Chişcău, unde urma să vizităm peştera, a fost de poveste. Pentru că aşa cum Făt Frumos creşte peste măsură, aşa a crescut şi drumul. Se lucra intens, se circula pe un singur sens, am întâlnit zeci de semafoare şi tot atâtea cozi de maşini. Şi totuşi a meritat. Situată între Munţii Bihorului şi Piatra Craiului, peştera se oferă de fiecare dată ca o valoroasă colecţie de imagini de neuitat: stalactite, stalagmite, lumini, săli cu denumiri bine alese, un ghid care a oferit explicaţii cu drag şi cu pasiune, un grup care a fost impresionat de lumea de sub pământuri chiar dacă unii mai fuseseră acolo. S-a permis şi fotografiatul şi de aceea poate a fost şi mai incitantă traversarea celor 875 de metri.

Programul destul de strict de la Salină a impus o cursă contra cronometru spre Turda dar ne-am încadrat în timp, la ora 18 a intrat ultimul grup. S-a servit masa la restaurantul  Ca sarea-n bucate şi am pornit spre Târgu Mureş. Aici ne-am cazat la Motel Darina.. A doua zi s-a vizitat oraşul, ne-am pierdut prin Promenada Mall dar ne-am regăsit după câteva ore şi am plecat spre Bistriţa Năsăud. Am avut noroc din nou de nişte gazde deosebite la Motel Sheriff, nişte oameni deschişi, calzi şi foarte sociabili. Ultima noapte este albă de regulă, aşa s-a întâmplat şi în această excursie, unii au dorit să stea în camere, alţii s-au adunat şi au cântat acompaniaţi de chitară, câţiva elevi mai mari au ieşit în oraş însoţiţi.

În drum spre casă, duminică, am oprit la Casa Memorială Liviu Rebreanu unde am fost plimbaţi prin viaţa şi opera scriitorului de un domn profesor care a cunoscut-o personal pe fiica lui Rebreanu şi care ne-a emoţionat şi ne-a câştigat atenţia.

Poate că nu e suficient pentru o prezentare a unei excursii de patru zile şi de aceea câteva observaţii în plus sunt necesare. Elevii au înţeles mai bine şi au aplicat noţiunile de respect şi politeţe, au dovedit interes pentru tot ce li s-a arătat pe traseu, au respectat ora de trezire şi cea de plecare, s-au încadrat perfect în normele unui regulament stabilit dinainte. Pentru unii dintre noi excursia a fost o relaxare, o binefacere şi un prilej de a călători cu şi pentru elevii care ne-au înţeles şi ne-au bucurat prin atitudine şi comportament. Socializarea este cuvântul cheie în activităţile extracurriculare şi aceasta ne-a ajutat să cunoaştem şi să ne cunoaştem mai bine.

Mulţumin organizatorilor şi aşteptăm următoarea invitaţie!

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

Săptămâna “Să ştii mai multe să fii mai bun!”, 6-10 aprilie 2015,  a fost şi în acest an, mijloc de manifestare a creativităţii, a implicării, a lucrului în echipă, a talentului şi nu în ultimul rand a spiritului competitiv.

Prin parteneriatul Colegiului „Alexandru cel Bun” cu Junior Achievement Romania s-au pus bazele proiectului „Voluntariat pentru pădure, voluntariat pentru Codrii Seculari de la Slătioara” lansat de clasa a 9 –a M în data de 7.IV.2015, coordonaţi de prof. Cuţuhan Mihaela, prof. Gemanari Mariana, prof. dr. psiholog Zup Andreea.

MISIUNEA proiectului vizează implementarea conceptului de voluntariat în rândul elevilor de la Colegiului”Alexandru cel Bun” şi al comunităţii locale, al prestatorilor de turism din zonă pentru identificarea şi demararea celor mai bune soluţii pentru renaşterea pădurii din zona Stulpicani având ca punct de referinţă rezervaţia Codrii Seculari de la Slătioara.

SCOPUL proiectului propune determinarea unui număr cât mai mare de elevi din cadrul Colegiului”Alexandru cel Bun”şi de reprezentanţi ai comunităţii locale, ai prestatorilor de servicii turistice din zonă pentru a se implica în mod voluntar în renaşterea pădurii din zona Stulpicani având ca etalon a ceea ce înseamnă o pădure din vremuri îndepărtate, Codrii Seculari de la Slătioara, formându-şi astfel deprinderi şi atitudini de a promova şi exploata corect rezervaţia forestieră, de a preţui şi respecta, mediul natural, pădurea, prin comportamente civilizate specifice vârstei, de a-şi schimba mentalitatea vis a vis de modul de exploatarea a pădurii, formându-şi  şi dezvoltându-şi capacitata afectivă de a descoperi şi de a aprecia frumuseţea pădurilor şi rolul acestora în viaţa şi activitatea omului, ca sursă a însăşi vieţii, ca mijloc de recreere, izvor nesecat de inspiraţie a artei frumosului în toate formele acesteia, manifestare a bucuriei şi preţuire a vieţii.

GRUPUL ŢINTĂ este constituit direct din elevii claselor a 9-a M, a 10-a N, a 11-a H şi indirect de toți elevii colegiului nostru, prestatori de servicii turistice, comunitatea.

DURATA PROIECTULUI este aprilie – iunie 2015.

Proiectul propune  6 activităţi, primele două fiin deja derulate:

  • Activitatea I – Aprilie 2015 – “Săptămâna 6-10 aprilie”- LANSAREA PROIECTULUI: “VOLUNTARIAT PENTRU PĂDURE, VOLUNTARIAT PENTRU CODRII SECULARI DE LA SLĂTIOARA, mesajul eco: “FII ŞI TU VOLUNTAR!”; locul desfăşurării-sala multimedia responsabil – Obadă Anda 12 I;
  • Activitatea II – Aprilie 2015 – “PLANTEZI UN POM, SALVEZI UN OM”- Acţiune de plantare puieţi în zona pădurilor de la Stulpicani sub coordonarea Ocolului Silvic Stulpicani, acţiune coordonată de şeful de ocol ing. Havrici Emanuel, mesajul eco: “HAI ŞI NOI LA ÎNVERZIT!”, responsabil Topliceanu Ioachim-cl.9M – 29.04.2015 – participanţi elevii claselor a 9-a M, a 10-a N, a 11-a H coordonaţi de prof. diriginţi;

Proiectul menţionat este punctul central al competiţiei Greenovation Challenge propuse de JA Romania, competiţie pentru inovaţie în domeniul sustenabilităţii de mediu, parte componentă a proiectului bilateral de educaţie ecologică pentru liceenii din zonele montane – Greenovation Challenge: dezvoltarea competenţelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă, derulat de Junior Achievement România, în parteneriat cu Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (Norvegia) şi Asociaţia Romontana, proiect finanţat prin granturile SEE (Spaţiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

La nivelul Colegiului „Alexandru cel Bun”, la această competiţie s-au înscris 3 echipe, la faza naţională fiind calificată echipa proiectului „Voluntariat pentru pădure, voluntariat pentru Codrii Seculari de la Slătioara” formată din elevii Obadă Anda Maria 12 I, Cucu Marian Ilie 9M, Ghiuţă Teodora Elena 9M, Topliceanu Ioachim Florin 9M, coordonaţi de prof. Cuţuhan Mihaela.

Conform calendarului competiţiei, în data de 4 aprilie 2015 s-a derulat finala naţională unde echipa colegiului nostru a prezentat proiectul alături de alte 19 echipe de la 11 licee din 9 localităţi din ţară printr-o platformă de comunicare online.

În urma finalei naţionale Greenovation Challenge, juriul a ales, conform criteriilor precizate in regulamentul competitiei, urmatoarele 4 echipe în clasament:

1. Colegiul National Piatra Neamţ, profesor coordonator Dorina Mormocea – proiect „Cu bicicleta prin Ţinutul Neamţ”.

2. Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului, profesor coordonator Mihaela Cuţuhan – proiect Voluntariat pentru pădure, voluntariat pentru Codrii Seculari de la Slătioara;

3. Liceul Constantin Brâncoveanu Horezu, profesor coordonator Marilena Popescu – proiect Înfiinţarea unor minicentre de mountain bike pentru practicarea ecoturismului în Parcul Naţional Buila Vânturariţa;

4. Liceul Teoretic Mircea Eliade Intorsura Buzăului, profesor coordonator Doina Patrunjel – proiect Piramida  de la Întorsura Buzăului.

5. Colegiul Naţional Piatra Neamţ, profesori coordonatori Dorina Mormocea, Tabirnac Cornelia – proiect NaturGaz –energie pentru viitor!

Toate echipele participante la competiţie (profesori şi elevi) vor primi certificate pentru implicarea în finala naţională la sfârşitul anului şcolar.

Elevii din cele mai bune 5 echipe vor participa joi, 7 mai 2015, la un interviu în limba engleză, în urma căruia vor fi selectați 15 elevi care vor participa la etapa internațională a competiției (evenimentul bilateral din Norvegia) în septembrie 2015.

În cadrul finalei internaționale a competiției, elevii români vor lucra în echipe mixte cu elevi din Norvegia.

SĂ LE URĂM MULT SUCCES ELEVILOR ECHIPEI NOASTRE!

 

Profesor Cuţuhan Mihaela

  

 

 

 

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
mai 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr   Iun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031