Archive for septembrie, 2014

În fiecare an ziua de 26 septembrie reprezintă prilej de sărbătoare pentru elevi, profesorii de limbi moderne şi pentru noi toţi pentru că este Ziua Europeană a Limbilor pe care o celebrăm în fiecare şcoală prin activităţi diverse.

Ca în fiecare an, câţiva elevi ai Colegiului Alexandru cel Bun au ales să marcheze momentul în sala multimedia începând cu ora 1 şi să împărtăşească amintiri pe care şi le-au creat în excursiile acestei  veri  organizate cu părinţii. Am călătorit împreună  – prin imagini, prin muzică, prin oferta de produse tradiţionale- din Spania până în Hong Kong, din Marea Britanie până în Grecia. Am avut ghizi care au oferit informaţiile în limba engleză, elevi din clasele a 10-a, a 11-a şi a 12-a, iar însoţitor de bord a fost Cîmpan Brînduşa Luminiţa, profesor de limba engleză.

Am ajuns în Turcia cu Andreea Babi, Teodora Popa şi Andreea Mereuţă din 10A şi am poposit mai mult acolo pentru că Laura şi Larisa Scurtu din 11A au trăit aceeaşi experienţă. Am gustat ceai specific şi ne-am bucurat de o baklava binevenită spre final.  Anişoara Flocea din 10A a completat tabloul acestei ţări cu un costum tradiţional turcesc şi a oferit în continuare crâmpeie din experienţa trăită în Israel, la Mormântul Sfânt şi pe Drumul Crucii. Oana Bilan, din aceeaşi clasă, ne-a invitat în Germania, un loc pe care l-am descoperit şi prin pliante sau meniuri  de restaurant aduse de acolo. Diana Sahleanu şi Diana Pînzari au fost în Grecia, în locuri diferite, şi ne-au încântat cu fotografii pline de culoare şi de albastru.

Andrei Gaftoniuc din 11A a realizat un colaj pentru că fiecare dintre cele trei ţări vizitate în ultimul an este prin ea însăşi o destinaţie despre care se poate vorbi la nesfârşit: Singapore, Filipine, Hong Kong. Luiza Giană din 11A a vizitat Spania şi a încercat o comparaţie cu alte destinaţii de vacanţă în ceea ce priveşte mâncarea specific şi cazarea. Amalia Cojocar şi Alexandra Donisan au avut marea şansă să viziteze Marea Britanie, Londra şi Canterbury, unde au folosit cunoştinţele de limba engleză cu success.

Am ajuns şi în Franţa, unde am fost însoţiţi de Lavinia Cazacu din 12A şi am început să ne apropiem de casă cu Bianca Ursache, din 12A, o iubitoare de limbă polonă şi o veşnică turistă în Polonia. Lorena Tîrnovan, tot din 12A, ne-a oferit o adevărată lecţie de geografie, istorie, cultură şi civilizaţie despre Bosnia.  Ancuţa şi Valentin Hojbotă, din 12A şi 10A, ne-au împărtăşit momente din vacanţa petrecută în Bulgaria, cu imagini de la mare, de pe ţărm, cu ei în prim plan.

Încet încet am ajuns din nou în România şi am realizat că timpul a trecut foarte repede. După trei ore de socializare perfectă am constatat cu toţii că activitatea a fost o ocazie foarte bună pentru fiecare de a afla lucruri noi despre Europa şi Asia, de a folosi limba engleză fluent şi de a ne îmbogăţi virtual cu tot ce ni s-a oferit. Şi…chiar dacă Eliza Rusu(11A) este departe de noi, la studii în Marea Britanie, a fost prezentă şi ne-a fost foarte aproape.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

Odata cu începerea unui nou an şcolar, clubul de dezbateri academice Dialectica de la Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului, şi-a reluat activitatea în forţă.Joi, 25 septembrie 2014, a fost organizat un meci demonstrativ cu scopul de a promova dezbaterea academică printre elevi, în special printre bobocii care s-au alaturat în această toamnă colegiului. Activitatea a fost organizată şi promovată de membrii cu vechime ai clubului şi anume: Sabina Ţurcaş (11 C), Oana Solonaru (10 A), Georgiana Nastiuc (12 A) care au reprezentat echipa Guvernului si Bianca Ursache (12 A), Mihaela Buzec (12 A) si Cristina Varhanioschi (11 A), reprezentante ale opoziţiei.

Meciul s-a desfăşurat în Sala Multimedia a liceului, a debutat la ora 2 p.m. şi s-a încheiat cu victoria echipei Opoziţiei care a reuşit să contraargumenteze şi să aducă în discuţie argumente şi idei interesante, infirmând astfel moţiunea propusă spre discuţie, şi anume: ,,A.P crede într-o Olimpiadă în care atleţii să se reprezinte pe sine mai degrabă decât pe ţările lor”. S-a pus la îndoială scopul Olimpiadei, s-au folosit foarte multe exemple celebre din istorie dar şi argumente politice sau economice, toate spre a ilustra beneficiile sau dezavantajele pe care această moţiune ar avea-o. Cei care au asistat la meci au avut parte de 80 de minute de discuţii aprinse, de întrebări de actualitate şi de o exemplificare a ceea ce reprezintă dezbaterea şi ce doreşte să transmită.

La sfârşitul demonstraţiei publicul a avut şansa de a-şi exprima părerea in legătură cu activitatea, organizatorii au primit aplauze şi aprecieri, dovadă a muncii şi succesului acestora. Pentru cei interesaţi şi care vor dori să se alăture clubului, membrii vor pune la dispoziţie în zilele ce urmează formulare de înscriere, pe pagina de facebook Dialectica GH. Vă aşteptăm!

 

 

 

Moroşan Elena Alina

12A

Casa de Cultură a oraşului Gura Humorului organizează vineri, 7 noiembrie 2014, ora 19, spectacolul-eveniment LECŢIA cu Tudor GHEORGHE. Preţul unui bilet este de 60 şi 70 lei. Începând cu ziua de marţi (23 septembrie 2014) se vor pune biletele în vânzare la

Centrul Cultural Local Gura Humorului

Multumim şi vă aşteptăm !

”Lecția ”este un spectacol în care regăsim fragmente din istoria națională, reflectări asupra esenței limbii strămoșești, descoperirea scriiturilor unor poeți români de geniu, dar care nu sunt foarte prezenți în atenția noastră, totul fiind îmbrăcat în muzica inconfundabilă a lui Tudor Gheorghe și presărat cu momente de umor de mare finețe. Tudor Gheorghe nu are pretenția de a ”preda” o lecție publicului său ci mai degrabă de a readuce în atenția publicului acele coordonate valorice pe care orice român de rând le simte involuntar, genetic am putea spune. ”Lecția” este o intenție de a face publicul să  reconștientizeze frumusetea, normalitatea, dragostea de neam și limbă. Dacă vreți, este o încercare de a face ca publicul – acest public numeros alcătuit din români normali și frumoși – sa fie capabil oricând să ofere o lecție despre romanitate tuturor acelora dintre conaționalii nostri care uită sau reneagă prea ușor zestrea spirituală. Pe de altă parte acest spectacol este un act de curaj. Este un gest temerar să apari în fata sutelor de oameni tu singur ca artist înarmat doar cu o chitară și cu vocea cu care te-a hărăzit Dumnezeu, mai ales că publicul de azi este un public pervertit….îndopat de sonorități electronice, tulburat de flash-urile luminilor de spectacol și amorțit de stereotipurile tematice ale textelor cântate în muzica actuală. Mai mult de atât, Tudor Gheorghe a hotărât să meargă cu acest spectacol și acolo unde aproape că nu mai merge nimeni. În micile orașe ale țării, în casele de cultură și căminele culturale, la publicul care a fost văduvit în ultimii ani de prezența marilor artiști.

Iată vorbele lui Tudor Gheorghe despre spectacolul ”Lecția”:

Dicționarul explicativ al limbii române dă cinci definiții pentru cuvântul ”lecție”. Departe de a cădea in didacticism, spectacolul meu ”Lecția” are câte ceva din toate cele cinci definiții. De la pledoaria pentru păstrarea curățeniei limbii române, la redescoperirea primelor manifestari literare prezentate cu umor, unele sub formula ” știați că?”, de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste și până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm: să iubim. Iată câteva din temele pe care le vom dezbate în spectacolul ”Lecția”.

 

Tudor Gheorghe

 

 

 

 

 afis-Tudor-Gheorghe-Lectia

Clase 2014-2015 final

rep- 2014-2015 final

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
septembrie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930