Archive for august, 2014

Facultatea de Arte Vizuale şi Design a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Limbi Moderne a Universităţii de Stat din Republica Moldova şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Vasile Pogor” din Iaşi  au organizat. pe data de 29 iunie 2014. Festivalul-Concurs Internaţional „Anelisse” de filme, fotografii şi reviste şcolare.

Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului a participat cu numărul 1 al revistei Deveniri, apărut în luna decembrie 2013. Coordonatorii acestui număr sunt prof. Sabău Lupaşc Diana Oana şi Batâr Rusu Florin. Revista a fost gândită, concepută şi realizată de elevii care s-au implicat serios în această activitate şi au reuşit să impresioneze juriul Festivalului – concurs. Colectivul redacţional are următoarea componenţă: Danilevschi Natalia, Balan Raluca şi Mazăre Georgiana din clasa a 10-a G, Ursache Bianca din clasa a 11-a A, Ursan Alexandra din clasa a 11-a B, Asmarandei Erwin, Horga Alexandru George şi Lionti Ramona din clasa a 11-a F. Tipografia Terra Design din Gura Humorului a ajutat la apariţia fiecare număr al revistei, contribuţia dl. Marius Vasiliu trebuie menţionată ca esenţială în definitivarea proiectului.

S-a muncit mult şi cu pasiune, indiferent de specializarea la care studiază elevii în cadrul colegiului. Dorinţa de a promova imaginea lor şi a şcolii care are parteneriate eficiente cu toate instituţiile din comunitate a fost cea care i-a îndemnat să se implice în activităţile propuse sau să organizeze ei înşişi altele care se regăsesc în paginile revistei. Creaţiile elevilor ocupă un spaţiu important iar grafica reuşeşte să completeze cu succes acest produs final al unui proiect bianual. Fiecare membru al colectivului de redacţie a primit în luna august diplomă, DVD cu fotografii de la activităţi, calendarul acestora şi tabele cu premiile obţinute în fiecare judeţ.

Lucrările participante la concurs (230 de reviste şcolare) au avut ca scop promovarea valorilor morale, artistice şi estetice, promovarea artelor în şcoală şi comunitate, dezvoltarea comunicării şi creşterea performanţei tinerei generaţii. Criteriile de jurizare pentru lucrările înscrise la festivalul-concurs au fost: calitatea lucrărilor şi a mesajului transmis de acestea, corectitudinea gramaticală în editarea textului, prezentarea generală, în ansamblu, promovarea imaginii pozitive a şcolii şi a omunităţii locale prin lucrările transmise, promovarea valorilor cultural-artistice şi morale în şcoală şi comunitate.

 

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

 

 

 

 

 

Pe data de 16 august 2014 câţiva absolvenţi ai Colegiului Alexandru cel Bun, pe atunci Grup Şcolar, au decis să întâlnească din nou colegii de clasă şi cadrele didactice, dupa 10 ani de la absolvire. Este vorba despre clasa a 12-a A specializarea Matematică – informatică, diriginte profesor Toma Ioan şi clasa a 12-a I specializarea Ştiinţe sociale, diriginte profesor Teodorescu Cristina.

Deşi maturi, cu familii mai mari sau mai mici, cu o facultate sau două absolvite, cu o carieră de succes în ţară sau în Grecia, Belgia, Marea Britanie, toţi au fost marcaţi de emoţiile momentului, au dorit să revadă clasa unde s-au creat cu ani în urmă şi au ascultat cu mare atenţie prezentările celor de lângă ei.

Ingineri, jurnalişti, economişti, manageri de firme, preoţi sau pur şi simplu părinţi pentru moment, s-au lăsat purtaţi în timp de amintirile încă vii, de imaginile încă proaspete şi au recunoscut încă o dată că anii de liceu au reprezentat cea mai frumoasă perioadă trăită împreună.

Şi noi, profesorii prezenţi, am retrăit momente dintr-un trecut destul de aproape şi fie că a fost vorba despre premii obţinute la olimpiade sau de rezultate deosebite la examenul de bacalaureat, am redescoperit o generaţie responsabilă, nişte copii maturizaţi dar cu sufletul de atunci, capabili să aprecieze ce li s-a oferit în şcoală şi să redevină pentru ceva timp adolescenţii de atunci.

Surprinzător, nimeni nu avea decât amintiri de bine despre clasa a 12-a A – generaţia 2004, poate pentru că au fost într-adevăr o clasă cu copii foarte buni şi interesaţi de orice informaţie.Ambiţia de a se depăşi în permanenţă i-ar putea caracteriza şi ar putea explica ceea ce fac acum: se ocupă de educaţia copiilor lor sau doresc să realizeze din ce în ce mai mult şi mai bine.

Mulţumim pentru invitaţia de a trăi împreună câteva ore de umor, bun simţ, calitate şi respect pentru cei care au ajutat la clădirea şi devenirea acestor minunaţi elevi, mulşumim drei Bejenaru şi dlui Roşca Ciprian.

 

Profesor Luminiţa Cîmpan

În perioada 1 – 11 august 2014, oraşul Gura Humorului a găzduit la Hotelul Best Western profesori străini din 37 de ţări ale lumii, inclusiv România – care au însoţit elevii la a 8-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică desfăşurată la Suceava şi Gura Humorului – precum şi foarte multe personalităţi din ţară. O altă locaţie, stabilită pentru evaluatori, a fost Casa Elena la intrarea în Voroneţ.

Conform regulamentului, profesorii nu pot fi cazaţi în aceeaşi locaţie cu elevii şi nu au permisiunea de a comunica pe parcursul desfăşurării evenimentului. Prin urmare totul a presupus elaborarea şi gândirea unui program special pentru team leaderi, elevi, evaluatori şi observatori, în funcţie de probe şi de timpul liber al fiecărui grup de participanţi.

Activităţile desfăşurate de profesorii români şi străini au fost coordonate în Gura Humorului de Inspector Petru Crăciun şi de Inspector Constantin Tiron iar cei care au avut grijă în permanenţă ca totul să iasă bine au fost voluntarii. Este vorba despre 8 cadre didactice de la Colegiul Alexandru cel Bun – prof. Sabău Lupaşc Diana Oana, Tudor Profira Cristina, Cîmpan Brînduşa Luminiţa, Lazăr Marcela Adica, Negrea Georgeta Zenovia, Dragomirescu Raluca, de la Şcoala gimnazială Poiana Micului – prof. Codreanu Andreea şi de la Şcoala gimnazială nr. 1 – prof. Rusu Eugenia. Au fost implicaţi ca voluntari şi opt profesori de educaţie fizică şi sport şi dl. Anastasiu Gabriel, inginer de sistem la Colegiul Dragoş Vodă din Câmpulung moldovenesc. S-a asigurat permanenţă în două schimburi, între orele 7 – 22, începând cu data de 29 iulie când au început să sosească profesorii însoţitori.

Intenţia acestui articol este de a oferi o imagine a activităţii voluntarilor elevi, 21 la număr, care au reuşit în permanenţă să ofere ajutor, să dovedească răbdare, suport, politeţe, respect, abilităţi de utilizare a limbii engleze şi de comunicare. Aceşti elevi nu sunt la prima activitate de voluntariat dar au trăit cea mai complexă şi la cel mai înalt nivel experienţă de până acum. Organizaţi şi ei în două schimburi, aceştia au avut sarcini diverse care au presupus uneori şi renunţarea la somn sau la plimbare pentru a răspunde chemării celor care îi solicitau.

Mihaela Buzec, Mihai Maganu, Alina Moroşan, Petra Sîrbu, Lorena Plantus, Alexandra Cîtea, Bianca Ursache, Diana Lucaci, toţi din clasa a 11-a A, Diana Sahleanu, Octavia Boca, Cristina Varhanioschi, Simona Ciosnar, Paul Buga, Bogdan Leancă, Alexandru Marţuneac, Andrei Gaftoniuc, Cezar Huţanu, Ema Wendling, Alexandra Florea, toţi din clasa a 10-a A, Sabina Ţurcaş din clasa a 10-a C, Flavia Ureche din clasa a 11-a C. Acestea sunt numele celor care au ajutat la desfăşurarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică la Gura Humorului.

Primirea oaspeţilor, oferirea materialelor fiecăruia dintre ei, identificarea unor soluţii la probleme apărute, însoţirea acestora în vederea cunoaşterii oraşului, pentru schimb valutar sau pentru shopping, schimbul de informaţii culturale şi despre obiceiuri şi tradiţii, vizitarea colegiului humorean, activităţi specifice olimpiadei, de IT sau multiplicare a materialelor, transportul cutiilor cu subiecte, al mapelor cu rezolvări, al alimentelor pentru cei cu regim special, totul a fost realizat corect şi rapid. În plus, asigurarea comunicării eficiente în Sala Tisa cu ajutorul microfoanelor,  prezentarea spectacolului oferit la Hanul Ariniş sunt doar câteva dintre momentele care au înlesnit socializarea perfectă cu invitaţii şi care au creat amintiri speciale.

Plecarea din Gura Humorului spre diverse destinaţii în excursii oferite de organizatori a însemnat implicarea voluntarilor şi responsabilizarea acestora, ei au avut sarcina de a monitoriza în permanenţă deplasarea cu autocarele şi întoarcerea în cele mai bune condiţii. Pe 5 august voluntarii humoreni au ajutat, alături de cei din Suceava, la organizarea unei zile în Ariniş care a implicat piscina, Aventura parc, plimbare cu telescaunul, tenis de masă, airsoft şi tir cu arcul. Pe 3 august profesorii străini au avut prilejul să servească o gustare la o stână pe Rarău, au vizitat mănăstirea Suceviţa şi au fost încântaţi de ceramica de la Marginea. Pe 8 august s-a mers cu mocăniţa, s-au mâncat gogoşi gustoase la Moldoviţa, un alt obiectiv a fost Muzeul Ouălor Lucia Condrea, apoi Mănăstirea Moldoviţa şi salina de la Cacica. Aceştia s-au bucurat de costumele tradiţionale din zonă purtate cu eleganţă de elevi mai mici sau mai mari şi de plăcinte sau gogoşi calde.

Voluntarii elevi au fost cei care au însoţit team leaderii la deschiderea oficială la Cetatea Sucevei, la închiderea Olimpiadei la Universitate sau la Mall în Suceava. Toate aceste plecări organizate în detaliu au reprezentat un prilej de cunoaştere reciprocă, de petrecere a timpului într-un mod plăcut şi benefic, s-a discutat şi s-a cântat în limbi diverse, s-a şi dansat în mocăniţă, atmosfera a fost deschisă şi plină de bună dispoziţie.

Au jucat fotbal, au servit mâncare tradiţională, au ascultat muzică românească sau au dansat horă, în concluzie team leaderii străini au avut mult timp la dispoziţie pentru a descoperi şi a aprecia tot ce li s-a oferit şi tot ce au avut posibilitatea să vadă. Extrem de sociabili, interesaţi de tot ce ţine de România şi mai ales de Bucovina, aceştia au petrecut foarte mult timp cu voluntarii profesori sau elevi cu care s-au înţeles în limba engleză.

Prietenia şi frumuseţea oamenilor de aici au fost embleme purtate de voluntarii humoreni iar totul a fost apreciat de oaspeţi, am fost cu toţii felicitaţi pentru rezolvarea rapidă a tuturor problemelor apărute. S-au legat prietenii, s-a îmbogăţit fiecare dintre noi cu informaţii, cu aspecte specifice, chiar am remarcat rapiditatea cu care unii dintre profesorii străini au învăţat limba engleză. A fost multă muncă şi uneori oboseală dar imaginea care sunt sigură că va rămâne în inima tuturor a fost cea a unui grup de străini inteligenţi deci comunicativi şi a unui grup de voluntari elevi receptivi, dornici să cunoască, să vorbească, să afle şi să ofere.

Implicată personal în acest eveniment, aş dori să apreciez vigilenţa elevilor mei care au ales să reprezinte oraşul şi Colegiul Alexandru cel Bun în loc să petreacă timpul în alte forme diverse. Mulţumesc lor, generaţiei de acum, pentru că au înţeles ce reprezintă voluntariatul, pentru că nu s-au plâns şi au făcut faţă timp de 11 zile unor permanente provocări. Mulţumirile noastre, ale voluntarilor, se îndreaptă către echipa managerială de la Colegiul Alexandru cel Bun care a asigurat transportul celor cazaţi în alte locaţii, către personalul de la Best Western care nu a ezitat să ne ajute când am avut nevoie, către domnul director al hotelului pentru amabilitate, generozitate şi vorbă bună în ceea ce-i priveşte pe voluntari, mulţumim şoferilor care ne-au stat la dispoziţie şi au acceptat micile întârzieri, celor care ne-au aşteptat şi ne-au tratat pe toţi după tradiţia locului la Suceviţa, Moldoviţa, Cacica, Marginea.

Feedbackul evenimentului a fost oferit de dl Inspector General Lazăr Gheorghe care împreună cu dna director Ursaciuc Mihaela şi dl Inspector Tiron Constantin au felicitat voluntarii pentru tot ce a însemnat această perioadă şi împreună am povestit întâmplări care ne-au rămas în memorie. Ni s-au oferit la întâlnire crâmpeie din ceea ce înseamnă organizarea unui eveniment internaţional, am aflat cu toţii detalii despre desfăşurarea acestuia şi în afara oraşului nostru.

Pe lângă marea onoare pe care am avut-o de a intra în contact cu personalităţi de marcă în domeniul astronomiei şi astrofizicii la nivel naţional şi mondial sau cu persoane de la Ministerul Educaţiei, actuala experienţă a voluntarilor humoreni, profesori sau elevi, va dăinui prin fotografii, prin Facebook sau prin faptul că ne simţim acum, la final, mai mândri de zona noastră şi de faptul că avem cu ce ne prezenta în orice context naţional sau internaţional. Cuvintele unei profesoare din Nepal Thank you Romania for such special and warm hospitality ar putea concluziona această săptămână şi ar trebui să ofere bucurie şi mulţumire tuturor celor implicaţi.

 

Profesor Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
august 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iul   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031