Archive for iulie, 2014

Pe 15 iunie 2014 cultura română comemorează 125 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu. E locul acestei comemorări în sălile de clasă, chiar cu riscul de a cădea – ca de atâtea ori din păcate – în festivism? Mai e Eminescu actual şi gustat de generaţiile de azi? Mai interesează pe cineva drama unui geniu incapabil de a ferici pe cineva dar şi de a fi fericit la rândul său aici pe pământ?

Sunt întrebări legitime poate, ştim deja  că orice cultură, din când în când măcar, îşi reevaluează valorile, îşi reaşează ierarhiile şi se redefineşte în raport cu  noua paradigmă a realităţii în care trăim. De ce începem de fiecare dată această reevaluare cu Eminescu, asta e o altă poveste. Foarte românească, din păcate. Eminescu e mai actual ca oricând, geniul nu se perimează, valoarea nu e alterată de mutaţiile estetice ale gustului public, Eminescu a intrat de mult în mit şi a trecut dincolo de el, în metafizica spaţiului cultural românesc. Luceafărul  încă place elevilor, povestea acestei stranii atracţii între lumi şi fiinţe incompatibile încă rezonează cu sensibilitatea adolescenţilor noştri, jocul de-a dragostea, sintetizând atracţia şi respingerea, căldura şi răceala, simţirea şi raţiunea, senzualul şi spiritualul, le stârneşte încă interesul.

Nimic mai îmbucurător pentru un profesor de Limba şi literatura română, pasionat de lectură şi îndrăgostit iremediabil şi pe viaţă de Eminescu, prof. Miron-Popescu Ştefania-Cecilia, care, cu ocazia acestei comemorări, a pus în scenă o dramatizare, în cheie modernă, surprinzătoare pe alocuri, a poemului capodoperă a creaţiei lirice eminesciene, Luceafărul, în colaborare cu elvii clasei a 11-aB.

Elevii talentaţi şi plini de idei creative, profesoara nonconformistă, au creat pentru restul clasei un moment liric emoţionant, folosindu-se de spaţiul propriei săli de clasă şi de o recuzită simbolică.

Echipa clasei a 11-a B care a contribuit la aducerea, pentru câteva zeci de minute a spiritului eminescian printre noi, a fost alcătuită din următorii elevi: CATARGIU DANIEL (Demiurgul), HLAGHI PAULA, MANOLACHE ALEXANDRA, MORUZ CRISTIAN( Luceafărul), PAVĂL ROBERT(Cătălin), TANU VALENTIN (Naratorul) şi VORNICU BIANCA(Cătălina).

 

Profesor Miron Popescu Cecilia Ştefania

Pe data de 18 iunie 2014, în aula colegiului a avut loc activitatea cu titlul Hai la teatru! În faţa elevilor şi a cadrelor didactice invitate, trupa de teatru a Colegiului Alexandru cel Bun , As We Are, şi elevi ai claselor a 9-a F şi a 9-a H coordonaţi de prof. Sabău Lupaşc Diana Oana au organizat un eveniment care a oferit publicului prezent două piese de teatru. Este vorba despre Procesul lupului cel mare şi rău, adaptare după povestea Cei trei purceluşi, piesă jucată de elevi ai clasei a 9-a F, şi Logica rătăcirii după Valeriu Butulescu, piesă pusă în scenă de trupa de teatru As We Are.

Publicul a fost numeros, 80 de elevi şi cadre didactice – clasele a 7-a A, a 8-a A, a 9-a G, a 10-a D şi invitaţi speciali elevii clasei zero B de la Şcoala gimnazială Teodor Balan – care au apreciat jocul actorilor precum şi ideea proiectului.

Scopul activităţii a fost promovarea opţionalului English through Drama pe care doamna profespară îl propune în fiecare an

şi care se bucură de succes în rândul elevilor. Opţionalul are vechime, există deja absolvenţi ai Colegiului Alexandru cel Bun care îşi amintesc mereu cu plăcere de participările cu trupa de teatru la concursuri naţionale, de premiile obţinute şi de prieteniile legate după numeroase repetiţii.

Promovarea valorilor artistice şi a potenţialului elevilor implicaţi precum şi a produsului final al unor repetiţii de un an de zile s-a realizat cu succes şi acest gen de activitate merită repetat.

 

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Tabăra de vară „Creatori de viitor” a reunit 65 de tineri liceeni din cele 5 comunități în care a avut loc Festivalul“Bucurie în Mișcare” anul acesta -jud. Mures, Suceava, Cluj, Bacău şi Arad. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 23-27 iunie 2014. Tabăra de vară „Creatori de viitor” este un proiect care aduce împreună tineri liceeni (clasele a X-a și a XI-a), selectați în fiecare comunitate pe baza unor parametri de performanță în unul dintre următoarele domenii: performanță educațională, performanță în sport sau leadership școlar.

Proiectul își propune să reunească o comunitate activă a tinerilor cu performanțe deosebite din mai multe domenii, să-i pună în legătură cu un grup de mentori (antreprenori, sportivi, tineri cu realizări profesionale etc), iar împreună să genereze idei și proiecte pentru viitorul comunităților în care trăiesc acești tineri.

Pe parcursul acestor câteva zile am avut de realizat un proiect pe grupe (6 grupe a câte 10-11elevi) intitulat “Viitorul comunităţii”. Fiecare echipă a avut un coordonator pe toată perioada desfășurării taberei. În vederea realizării proiectului am avut şi câteva workshop-uri și sesiuni de coaching susținute de mentorii invitați. Aceştia ne-au explicat ceea ce trebuia să facem dar totodată ne-au împărtăşit câte ceva din vasta lor experienţă de viaţă şi ne-au oferit sfaturi preţioase privitoare la viitorul nostru.

Dupa ce am dat frâu liber imaginaţiei, ideilor creative şi inovatoare pe care le-am adus la stadiul de proiect gata de pus în practică, a venit vremea să le prezentăm în faţa celorlalţi, probabil pentru cei mai mulţi un moment special, emoţionant, deoarece am rămas plăcut impresionaţi de ceea ce a ieşit.

Nici activităţile în aer liber nu au lipsit… Fotbal, volei, bubblefootball, scara uriaşulului, plimbarea cu barca au reprezentat nu doar momente de relaxare ci şi prilej de cunoaştere şi de apropiere de ceilalţi prticipanţi.

A venit şi cel mai puţin aşteptat moment: cel al despărţirii, când fiecare delegaţie s-a întors spre casă… Un moment greu deoarece în ciuda faptului că au fost doar 5 zile, am legat strânse prietenii.

Pentru mine acestă tabără a fost şi probabil va rămâne cea mai interesantă şi mai specială experienţă de acest fel din viaţa mea nu doar pentru faptul că am întâlnit persoane extraordinare, ci şi pentru că am învăţat să gândesc altfel, am învăţat să ies din acea zonă de comfort a gândirii “normale” şi să pătrund într-o lume a gândirii libere, am învăţat cum este posibil să ne punem în practică visele. Practic, mi-am schimbat modul de gândire.

 

Alexandru Big, clasa a 11-a C

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
iulie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031