Archive for iunie, 2014

declaratii de avere interese 2014

FELICITĂRI premianţilor şi VACANŢĂ PLĂCUTĂ tuturor elevilor

Colegiului Alexandru cel Bun!

Echipa managerială

Colectivul de cadre didactice

 

Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului a organizat vineri,13 iunie 2014, un spectacol de teatru în sala Centrului pentru Cultură, Artă şi Tradiţie din oraş. S-a jucat piesa Gaiţele de Alexandru Kiriţescu. Sala a fost neîncăpătoare iar publicul civilizat, de vârste diverse, a gustat fiecare replică timp de două ore. Cineva s-ar putea întreba ce este special în această piesă şi ce i-ar putea interesa pe cititorii unui articol pe baza evenimentului. Iată că din nou la Gura Humorului s-a întâmplat ceva inedit: piesa a fost interpretată de profesori ai colegiului iar totul face parte dintr-un proiect care poartă numele muzei teatrului, zeiţei festivităţilor şi a banchetelor luxoase în mitologia greacă, Thalia. Coordonatorii proiectului sunt membrii echipei manageriale a Colegiului Alexandru cel Bun, prof. Ursaciuc Mihaela, Pintilie Mariana şi Condur Liliana.

Ideea i-a aparţinut Ceciliei Miron Popescu, profesor de limba română, care a trimis un sms scurt, simplu şi la obiect într-o zi a primului semestru, cu următorul text: Bună ziua! Îmi doresc să demarez un proiect şcolar care presupune crearea unei trupe de teatru, vă rog să-mi confirmaţi dacă doriţi să participaţi la acest proiect. Un sms pe care nici nu l-a semnat, adresat unui număr de doisprezece colegi. Unii au răspuns imediat şi fără echivoc: da! Alţii au cerut un răgaz, informaţii suplimentare, asigurări că nu e glumă ci un lucru serios şi bine gândit. Alţii, spre regretul lor mai târziu, au refuzat categoric.

Echipa s-a conturat imediat: zece profesori de specializări diferite, inspiraţi şi însufleţiţi de pasiunea pentru teatru, unul mai talentat ca altul, au început pregătirile. Este vorba despre: Miron Popescu Cecilia, Dragomirescu Raluca şi Drelciuc Andreea Mihaela – limba română, Botuşan Mihaela şi Baboi Nelu – istorie, Onuţu Simfora Elena – discipline tehnologice, Solonaru Elena Sextilia şi Flămându Oana – limba franceză, Tănase Sorin Iulian – fizică, Lupaşcu Andreea – psiholog.

A fost apoi nevoie de specialişti care să regizeze, să coordoneze şi să monitorizeze jocul actorilor. Aşa a apărut primul partener în proiect, Asociaţia ARTES, Iaşi, reprezentată de prof. univ. Zaharia Doru (UAGE, Iaşi). Regizorul sub îndrumarea căruia au început repetiţiile este Avram Cristian, student la Facultatea de Teatru în cadrul UAGEIaşi, un tânăr plin de elan, răbdare şi talent.

Ceilalţi parteneri – Asociaţia Părinţilor ASPA GH de la Colegiul Alexandru cel Bun, Primăria Gura Humorului şi Centrul pentru Cultură Artă şi Tradiţii din oraş au susţinut şi au încurajat trupa constituită. A existat şi un sponsor, S.C.Damone S.R.L. Colaboratori în cadrul proiectului au fost: prof. Checheriţă George, Batâr Rusu Florin şi Apetri Iulian.

Începutul a fost uşor dar munca pentru materializarea în produsul final al proiectului, piesa de teatru, a fost complexă, cu tensiuni şi cu momente dificile pentru că a însemnat repetiţii săptămânale printre lucrări, teze, simulări ale examenului de bacalaureat, inspecţii pentru obţinerea gradelor didactice sau a definitivatului în învăţământ, examene pentru masterat sau doctorat, ore de curs şi probleme personale, familiale sau medicale. A însemnat recuzită transportată de acasă, costume create sau achiziţionate, machiaj.

Afişul a fost realizat de Cecilia, data spectacolului a fost stabilită pe 13 iunie, vineri. Biletele s-au vândut în două zile, interesul a fost real, unicitatea evenimentului a atras invitaţi din diverse domenii dar în primul rând oamenii şcolii care au vrut să fie alături de colegii lor.

În doar câteva cuvinte, spectacolul a fost o reuşită. Nu este punctul de vedere al unui critic de teatru pentru că nici piesa nu a fost jucată de actori de profesie dar aprecierea a fost unanimă. E nevoie de curaj, de puterea de a-ţi învinge emoţiile, de timp, de efort, de abilitatea de a memora replici şi de a le plasa la momentul potrivit, mulţi dintre noi am încercat să ne imaginăm într-un rol sau altul pe scenă şi nu am reuşit. Pentru că s-a jucat cu emoţie, s-a simţit pasiunea şi talentul. De aceea felicităm sincer toată echipa, pe toţi cei implicaţi, le dorim momente ca acesta în fiecare an, iar aplauzele şi florile primite dorim să-i încurajeze să repete ideea şi să continue proiectul.

Cecilia Miron Popescu a dorit să sintetizeze ideea şi scopul proiectului: “mi-am dorit dintotdeauna să joc teatru, de altfel o fac şi în viaţa cotidiană, de câte ori am ocazia. Le mulţumesc colegilor care au acceptat să facă parte din visul meu. Le mulţumesc pentru că au muncit alături de mine, au sacrificat timpul, familia poate, prietenii probabil, sănătatea posibil, ca să ducem la bun sfârşit un demers ce părea irealizabil. Am crezut la început că sunt cea mai talentată, că voi fi cea mai strălucitoare pe scenă, m-am înşelat, şi o recunosc fără urmă de regret: toţi colegii mei, fără excepţie, au fost mai buni ca mine. Spectacolul li se datorează, fără ei nu s-ar fi obţinut ceea ce eu numesc un debut promiţător. Îi felicit şi îi admir. Mulţumesc şi doamnei director Ursaciuc Mihaela care ne-a sprijinit şi ne-a încurajat permanent, mai ales într-un moment în care simţeam că nu mai găsesc energia necesară să continui, mulţumesc altor colegi, nenumiţi, care ne-au ajutat din prietenie sau dintr-un admirabil simţ al datoriei. Nu ştiu ce destin va avea spectacolul nostru în continuare, oricum proiectul propune pentru anul şcolar viitor o reprezentare scenică a unei alte piese de teatru de valoare din dramaturgia românească sau universală. Sunt conştientă că nu mă ridic la valoarea unei Silvia Dumitrescu Timică, Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu Botez sau Dorina Lazăr, mari actriţe care au interpretat, de-a lungul timpului, rolul Anetei Duduleanu pe care l-am jucat eu, dar m-am simţit bine pe scenă şi am trăit personajul cu intensitate maximă, aşa cum trăiesc orice experienţă. Aş încerca fără nicio reţinere şi un rol din registrul grav, dramatic. Îmi aduc aminte că în facultate un profesor m-a întrebat ce cărţi citesc. Am răspuns fără ezitare: cărţile care vorbesc despre mine. Acest sfat îl dau elevilor mei, astăzi, când cartea a ajuns un obiect de mobilier pe care se aşterne praful, pe care l-au cumpărat poate părinţii noştri când cărţile erau mai ieftine şi se mai citea, să se caute pe ei înşişi în literatură, ca de altfel în orice formă de artă. Receptarea oricărui obiect de artă autentică, fie că e vorba despre o carte sau despre o piesă de teatru, trebuie să fie o formă de autocunoaştere. Altfel, citim şi vizionăm spectacole de teatru sau vizităm expoziţii de artă steril, inutil şi snob. Mi-am propus prin iniţierea şi organizarea acestui proiect un scop pe care îl vizez şi în calitate de profesor la clasă: să îi inspir pe elevii mei: Per aspera ad astra!”

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

!

Clasa a 12-a F care a absolvit în 2004 specializarea Filologie a decis să organizeze în aula Colegiului Alexandru cel Bun întâlnirea de 10 ani. Au fost prezenţi 19 elevi la cursul festiv şi 21 la masa festivă de la Nadianca. 10 cadre didactice au participat la eveniment printre care şi Inspectorul General, profesor Gheorghe Lazăr.

Momentul citirii catalogului de către doamna dirigintă a fost emoţionant, dintre cei 28 elevi din clasă au răspuns prezent doar 19, restul îşi desfăşoară activitatea şi viaţa în afara ţării. Fiecare a făcut o scurtă prezentare a celor 10 ani, majoritatea fetelor şi cei patru băieţi sunt căsătoriţi şi unii au doi sau trei copii. Pe un ton destins, relaxat şi plin de umor, toţi elevii prezenţi au prezentat un scurt isoric al anilor care au trecut şi cadrele didactice au ţinut să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi.

Florina Maria Motoc, şefa clasei şi organizatoarea revederii a citit în continuare perle ale profesorilor, moment care a deschis şi mai mult atmosfera şi dorinţa de comunicare. Florina a mulţumit participanţilor, i-a invitat la masa festivă şi s-a ciocnit apoi un pahar de şampanie.

Felicitări organizatorilor! Mult respect pentru cei care se întorc cu gândul şi cu vorba la anii de liceu! Poate frumuseţea florilor, poate pioşenia din icoanele oferite profesorilor, poate zâmbetele şi simplitatea momentului sau căldura pe care am simţit-o toţi, va face din această întâlnire după 10 ani o amintire specială şi unică, aşa cum este fiecare generaţie care iese de pe băncile acestui colegiu.

 

Profesor Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Finalul liceului reprezintă un prilej de sărbătoare în fiecare an. Este momentul în care, privind retrospectiv, absolvenţii au posibilitatea să se încarce cu noi energii, să se felicite şi să creeze o ultimă amintire împreună, cea a cursului festiv şi a premierii.

2014 a fost un an ca oricare altul şi totuşi diferit. Atmosfera de sărbătoare din acest an a fost deplină şi încărcată de spirit autohton prin decizia de a purta o ţinută specială pentru organizarea marşului prin oraş, şi pentru a onora publicul prezent în sala Casei de Cultură. S-a renunţat la robele care duc cu gândul la licenţă şi la un final mai îndepărtat şi elevii au decis să poarte, româneşte, ia românească.

Sala Casei de Cultură a strălucit de lumină, culoare şi prospeţime. S-au putut vedea acolo cămăşi populare care purtau amprenta multor generaţii şi care au creat acel aer de trecut şi mai ales de prezent al nostru, autentic şi înălţător.

Solemnitatea momentului cursului festiv a fost dată de emoţia urcării pe scenă a premianţilor, de discursul şefei de promoţie, Adriana Harpailă(media 10) şi în mod special de imaginea copleşitoare a unor tineri adolescenţi care, într-o epocă a manelelelor şi a prostului gust au ales să poarte superba ie românească însoţită, la fete, de coroniţa din flori naturale. Diriginţii claselor a 12-a, cei care s-au alăturat gestului elevilor, au trăit împreună cu aceştia clipe de trăire românească prin culoarea şi unicitatea momentului. Ideea a fost iniţial discutată, interpretată, receptată diferit de unii şi de alţii dar finalul a fost la înălţime, toţi au simţit vibraţia din sală şi mai apoi de pe străzile oraşului. Chiar dacă soarele a stat ascuns, Gura Humorului a strălucit prin frumuseţea şi simplitatea absolvenţilor de liceu care s-au deplasat spre Primăria Gura Humorului unde li s-a oferit nu doar un pahar de şampanie ci şi cardul de cetăţean al oraşului.

Cuvântul doamnei director adjunct Mariana Pintilie a fost în ton cu atmosfera, aceasta a plecat de la: „Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!” şi a încheiat cu „Dacă voi aţi fi avut aripi, ce zbor!, nimic mai potrivit care să devină emblemă a generaţiei 2014.

 Profesor Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
iunie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai   Iul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30