Archive for mai, 2014

Mai multe campanii de curăţenie au fost implementate în Europa în ultimii ani pentru a rezolva problema litteringului. Ziua Europeană a Curăţeniei, “Să Curăţăm Europa”, intenţionează să aducă aceste inițiative împreună pentru a avea un eveniment de îndepărtare a litteringului la nivel european, care are loc în aceeaşi zi peste tot continentul, implicând un număr cât mai mare de persoane. Ziua Europeană a Curăţeniei(Let s Clean Up Europe!) a avut loc la data de 10 mai 2014.

Colegiul Alexandru cel Bun a participat cu o echipă de 60 elevi care s-au deplasat în Ariniş sâmbătă la ora 9. Elevii şi-au adus mănuşi de acasă sau au primit de la Primăria Gura Humorului care a susţinut acticitatea cu saci menajeri. Zona dintre podul suspendat şi Podul Voroneţ a fost cea vizată, în mod special zonele de picnic unde sacii s-au umplut, ba chiar nu au fost suficienţi. Primăria a suplimentat numărul şi obiectivul a fost îndeplinit, în final cei 105 saci au fost ridicaţi de firma de salubrizare a oraşului.

Deşeurile au fost sortate iar în funcţie de conţinut sacii au fost etichetaţi pentru ca ridicarea acestora să se facă selectiv, aşa cum s-a făcut şi adunarea gunoaielor. Şi au fost multe. Din nou elevii s-au confruntat cu situaţii dificile, cu zone accidentate, cu grămezi de deşeuri în pădure, pe albia râului Moldova, dovezi ale unei lipse totale de educaţie şi de bun simţ.

Vremea a încurajat participarea şi a oferit o dimineaţă reală de primăvară în care a existat şansa responsabilizării, a implicării, şi poate a educării prin participare directă la ecologizare. E dificil de înţeles comportamentul oamenilor dar mai ales atitudinea în ceea ce priveşte mediul. Dovezile au existat pe teren şi au fost atât de numeroase încât şi revolta copiilor a fost pe măsură. Aşa vor înţelege că finalul unor momente de distracţie, a picnicurilor, poate fi unul responsabil, participanţii ar trebui să înveţe că natura se sufocă de la atâtea gunoaie şi că nu e deloc dificil să foloseşti un sac menajer, să aduni resturile şi să le depozitezi în locuri special amenajate. Educaţia începe acasă, continuă la şcoală dar se termină tot acasă, de aceea fiecare activitate de voluntariat în vederea ecologizării ar trebui să devină un strigăt, o atenţionare asupra viitorului incert pe care îl are mediul înconjurător atâta timp cât cei aflaji în mijlocul lui nu-i acordă atenţie şi îl distrug încet dar sigur.

Coordonatorul echipei de elevi( 10A, 10G, 11A, 11C, 11F, 11G) le mulţumeşte pentru participare şi îi roagă să aplice lecţia pe care au învăţat-o în fiecare zi, oriunde s-ar afla.

 

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
mai 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr   Iun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031