Archive for ianuarie, 2014

RAPORT ASPA GH (1)

ASPA GH PROGRAM (1)

PL.MG 2013-2014

“S-ar putea să greşesc şi s-ar putea să ai dreptate, dar prin efectul nostru ne-am putea apropia de adevăr”, afirma Karl Popper. Cu acest gând în minte, în dimineaţa zilei de 10 ianuarie, odată cu ivirea zorilor, Bianca Ursache din clasa a 11-a A de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, împreună cu coechipierii:  Cristina Varhanioschi (10A), de la Colegiul Alexandru cel Bun şi Cosmin Poenaru de la Colegiul Naţional Petru Rareş – Suceava, au reprezentat clubul Dialectica de la Colegiul Alexandru cel Bunară la o competiţie cu tradiţie,  PTA- Primu’ Turneu Argo, organizat de către Asociația Română pentru Gândire și Oratorie (ARGO), în cadrul Ardor Muntenia. A fost primul turneu Argo din activitatea lor de debateri.

Destinaţia finală a fost Ploieşti. Au fost aşteptaţi de câţiva voluntari care i-au îndrumat spre locul în care urmau să fie cazaţi, iar după ceva peripeţii au găsit în cele din urmă căminul. Vremea a fost de partea lor de aceea după o plimbare prin oraş spre seară, au servit cina oferită de organizatori şi au aşteptat ziua competiţiei care se anunţa destul de plină şi solicitantă.

Dimineaţa devreme s-au îndreptat spre Colegiul Toma Socolescu, unde urma să aibă loc competiţia. Toţi participanţii au fost invitaţi să se implice în workshopuri. Au avut de ales între diferite tematici : stil, reply, etc. Imediat după prânz au fost organizate 4 runde, iar trei dintre ele au fost jucate pe moţiuni pregătite, precum Acest Parlament crede că tinerii români care lucrează în străinătate aduc mai degrabă un beneficiu României şi Acest Parlament crede că o carieră artistică dăunează copiilor până în 14 ani iar una a fost de tip impromptu, moţiunea a fost anunţată în acelaşi timp tuturor participanţilor care au avut la dispoziţie o oră să se pregătească, fără acces la telefoane sau tablete. Moţiunea acestei runde a fost Acest Parlament crede că părinții nu ar trebui să își mintă copii în legătură cu existența oricărei creaturi fictive (Moș Crăciun, Bau-Bau, Iepurașul de Paște, Moș Ene). Ultima rundă s-a terminat în jurul orei 22:30 şi a însemnat o experienţă unică, activitatea desfăşurându-se seara târziu.

După o zi plină, echipa judeţului Suceava a fost informată că au avut două victorii şi două înfrângeri, clasându-se pe locul 39 din 107, iar ca vorbitori individuali s-au aflat în prima treime a clasamentului.Ultima zi a fost puţin mai relaxantă în prima parte, toţi au avut ocazia să vizioneze una dintre semifinale şi o parte din finală doar, fiind nevoiţi să se întoarcă acasă.

PTA a fost un concurs menit să îndrume tinerii elevi pasionaţi de dezbateri, să dezvolte mai mult decât un mediu competitiv şi cu siguranţă că va rămâne în amintirea participanţilor. A fost o primă experienţă care a însemnat participare, implicare, colaborare şi în primul rând concurenţă.

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Ursache Bianca, clasa a 11-a A

Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului

Pentru a întâmpina Sărbătorile de Iarnă aşa cum se cuvine, câţiva elevi de la colegiile din judeţul Suceava au participat la Gura Humorului, în perioada 20-22 decembrie, la o activitate inedită, Concursul de dezbateri academice Bucovina Open iniţiat de un grup de elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun coordonaţi de domnul profesor Rusu Daniel. Este vorba despre un număr de 48 de liceeni participanţi la activităţile din cadrul concursului, care au reprezentat următoarele instituţii de învăţământ din judeţul Suceava: Colegiul Naţional Dragoş Vodă- Cîmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional Nicu Gane – Fălticeni, Colegiul Naţional Ştefan cel Mare - Suceava, Colegiul Naţional Petru Rareş – Suceava, Colegiul Naţional Mihai Eminescu – Suceava, Colegiul Economic Dimitrie Cantemir – Suceava, Colegiul Naţional Eudoxiu Hurmuzachi – Rădăuţi şi Colegiul Alexandru cel Bun – Gura Humorului.

Concursul a fost organizat de către Centrul de Studii Sociale şi Educaţie Civică Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Colegiul Alexandru cel Bun şi Primăria oraşului Gura Humorului. Iniţiatorii au fost actuali şi foşti elevi ai colegiului humorean, foşti şi actuali membrii ai Clubului de dezbateri Dialectica care îşi desfăşoară activitatea la Colegiul Alexandru cel Bun: Andrei Tănăsescu, Andrei Moroşan, Adrian Lazarec, Luciana Condur, Mihaela Buzec, Narcisa Prodan şi Bianca Rusu.

Programul competiţiei s-a derulat pe parcursul a trei zile de-a lungul cărora s-au împletit distracţia şi munca. Ziua de vineri a fost una relaxantă, în care ne-am delectat cu o seară muzicală la pizzeria “La Bomba”, ne-am cunoscut, am socializat, s-a cântat la chitară şi ne-am familiarizat cu formatul şi etapele concursului. Ziua de sâmbătă a fost dedicată dezbaterilor. Au fost organizate patru meciuri dintre care trei au fost jucate pe moţiuni sau teme anunţate din timp, ceea ce a oferit participanţilor timp de pregătire suficient, iar al patrulea meci a fost de tip impromptu, adică moţiunea a fost anunţată în acelaşi timp tuturor elevilor iar aceştia au avut la dispoziţie o oră pentru pregătire, fără posibilitatea de a contacta profesorii sau alte persoane şi fără acces la Internet sau alte surse de informare.

După aceste patru confruntări, elevii, însoţiţi de profesori şi organizatori, au avut parte de o binemeritată petrecere la piscina din complexul Ariniş, locaţie unde au aflat ce echipe s-au calificat în semifinale. Cele patru echipe calificate, iniţial după numărul de victorii, ulterior după punctajele totale, au fost de la Colegiul Naţional Dragoş Vodă şi de la Colegiul Alexandru cel Bun. Este vorba despre: Nisioi Sabina, Flutur George şi Andreea Duţă (CN Dragoş Vodă), Moroşan Alina, Sîrbu Petra şi Nastiuc Georgiana (Colegiul Alexandru cel Bun), Dominte Tudor, Diaconescu Cezara şi Ionescu Rareş (CN Dragoş Vodă), Ursache Bianca, Rusu Eliza şi Varhanioschi Cristina (Colegiul Alexandru cel Bun).

Ziua de duminică, ultima zi a concursului, a început în forţă cu anunţarea moţiunii pentru semifinale – meciuri care au fost din nou impromptu. Semifinalele s-au jucat, conform regulamentului, între cele două echipe de la Colegiul Naţional Dragoş Vodă (clasate pe locul 1, respectiv 3) si cele două echipe de la Colegiul Alexandru cel Bun (locul 2, respectiv 4). După această rundă a avut loc finala între echipa formată din Moroşan Alina, Sîrbu Petra şi Nastiuc Georgiana şi echipa formată din Dominte Tudor, Diaconescu Cezara şi Ionescu Rareş. În urma dezbaterilor aprinse dintre echipe şi ulterior a celor dintre arbitri, câştigători ai primei ediţii a Concursului Bucovina Open au fost declaraţi Dominte Tudor, Diaconescu Cezara şi Ionescu Rareş, reprezentanţi ai Colegiului Naţional Dragoş Vodă din Cîmpulung Moldovenesc.

Concursul s-a desfăşurat pe două planuri: pe de o parte este vorba despre competiţia echipelor la finalul căreia cele 4 echipe calificate în semifinale au primit cupe şi diplome, precum şi o menţiune acordată echipei de la Colegiul Naţional Petru Rareş formată din Găitan Tudor, Bejinariu Daniela şi Boca George, iar pe de altă parte s-a desfăşurat competiţia individuală în cadrul căreia celor mai buni debateri din concurs li s-au acordat medalii şi diplome. Primii 3 clasaţi au fost: Nastiuc Georgiana (locul I), Nisioi Sabina (locul II) şi Moroşan Alina (locul III). Menţiuni li s-au mai acordat elevilor Diaconescu Cezara, Sîrbu Petra, Dominte Tudor, Duţă Andreea, Chirica Eugenia, Flutur George şi Cobuz Victor. Festivitatea de premiere a fost patronată de primarul oraşului Gura Humorului, domnul Marius Ursaciuc, care a înmânat premiile elevilor.

A fost primul concurs de acest gen din judeţul Suceava, elevii şi profesorii acestora au fost foarte mulţumiţi de organizare şi de desfăşurarea concursului iar impresiile transmise nu au lăsat de înţeles decât că se doreşte ca acest eveniment să devină o tradiţie. Organizatorii mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, participanţilor şi doresc să informeze că acest gen de concurs oferă şansa exprimării, a informării, a competiţiei şi a dezvoltării personale.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Buzec Mihaela,  clasa a 11- a A

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

 

 

 

 

 

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
ianuarie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031