Archive for octombrie, 2013

 

Luni, 28 Octombrie, elevii clasei a 8-a A au fost gazdele intâlnirii intitulate sugestiv Clasa a 9-a – Aşteptări.

Primii care au răspuns invitaţiei au fost elevii clasei a 10-a C, specializarea Ştiinţe ale naturii, urmând ca în decursul anului şcolar să stabilim şi alte întâlniri cu celălalte specializări.

Liceeni au împărtăşit din experienţa lor de un an şi au răspuns întrebărilor adresate de cei mai mici. Viitorii boboci au fost interesaţi să afle cum au optat pentru specializarea Ştiinţe ale naturii şi ce a contat cel mai mult în alegerea făcută.

De asemenea, elevii clasei a VIII-a au vrut să afle cât de mult au fost influenţaţi de sfaturile părinţilor şi ale profesorilor şi dacă acum, după un an de liceu, sunt mulţumiţi de alegerea făcută. La întâlnire a fost prezentă si dna Anca Coca, consilierul psihopedagogic al colegiului, care i-a invitat pe elevii de gimnaziu la cabinet pentru a urma şedinţe de îndrumare şi consiliere în alegerea specializării potrivite fiecăruia.  

                                                      Profesor diriginte, Ştefania BOCA

 

Concursul a avut participanți elevii claselor de la specializările Mecanică și Electronică și automatizări şi a fost coordonat de prof. Vasilica Carpiuc şi prof. Niţă Mandici.

Utilitatea însuşirii noţiunilor de securitate şi sănătate în muncă este un fapt incontestabil de aceea concursul a adunat participanţi numeroşi şi a avut impact asupra elevilor.

 

Profesor Luminiţa Cîmpan

 

Activitatea de Halloween din acest an, desfăşurată joi, 31 octombrie, a reunit elevii clasei 11N, a căror implicare s-a concretizat ȋntr-o petrecere pe cinste la lăsarea ȋntunericului.

Printre participani, s-a remarcat prezena unor invitai speciali, ce au luat infăişare de mirese, prinese şi clowni; maestru de ceremonii a fost, desigur, contele Dracula. Petrecerea a fost deschisă pe ritmuri de hip- hop, câteva eleve prezentând cu multă dăruire un colaj aparinând acestui gen muzical. 

Toată lumea a arătat că ştie cu adevărat să se distreze: de la ȋncercările timide de la ȋnceput până la hore ȋn care s-au prins deopotrivă elevi şi profesori.

Costumele haioase şi bostanii sculptai cu multă pricepere le-au adus participanilor voturi, aplauze, precum şi diplome pentru originalitate, creativitate şi măiestrie.

Seara a fost una deosebită, asezonată cu muzică bună, veselie şi divertisment, elevii clasei 11N  demonstrând că tinerii de azi sunt rezerve inepuizabile de energie şi entuziasm.

 

    Prof. Alina- Sȋnziana Begiu

 

 

Catedra de istorie a organizat marţi, 29 octombrie, în aula colegiului, diseminarea lucrării cu titlul Momente din istoria învăţământului humorean in primele decenii după Marea Unire. Lucrarea a obţinut Premiul III la etapa judeţeană a Sesiunii de referate şi comunicări ale elevilor.

          Elevul premiat a fost Ţebrean Gabriel din clasa a 11-a G, cel care a prezentat lucrarea elevilor din clasele 10A, 10C, 11G şi 11I. A foast o activitate interesantă care a oferit noi informaţii celor prezenţi şi care s-a dorit a fi o pagină de istorie în cadrul activităţilor dedicate Zilelor Colegiului.

 

Profesor Luminiţa Cîmpan

 

 

Catedra de informatică din cadrul Colegiului Alexandru cel Bun Gura Humorului oferă şansa elevilor atât de la profilul real cât şi de la umanist sau tehnologic de a descoperi lumea informaticii şi a tehnologiei informaţiei.

Începutul acestei lumi ne-a fost prezentat de elevii clasei a 12-a B care au oferit viziunea lor asupra evoluţiei domeniului IT, respectiv elevii Macovei Răzvan, Ciobanu Gheorghiţă, Năstăsache Claudiu. A urmat clasa a 11-a B cu noţiuni teoretice şi practice privind algoritmii şi grafurile, cele două proiecte fiind prezentate de elevele Hojbotă Andreea, Vornicu Bianca, Adomniţei Andreea, Titi Maria.

Clasa a 10-a A a fost reprezentată de eleva Sahleanu Diana cu proiectul   Înşelăciunea electronică şi elevii Aniţă Ionuţ şi Buga Paul cu proiectul Istoria informaticii. Activitatea s-a încheiat cu prezentarea lucrărilor Robotică medicală, a elevilor Ulian Anca, Buliga Ilinca şi Nistoroaie Ioana din clasa a 10-a B şi Ameninţări informatice prezentată de elevele Mocănaşu Ancuţa, Miftode Ana şi Lăzăreanu Sabina.

Profesorii îndrumători Hojbotă Rodica şi Cicu Dorina mulţumesc elevilor participanţi pentru implicarea în activitatea din cadrul Zilelor Colegiului.

Profesor Rodica Hojbotă

Profesor Luminiţa Cîmpan

 

În perioada 24-27 octombrie 2013 clasa a 11-a F a organizat o excursie la care au participat elevi din clasele a 10-a şi a 11-a (10A, 10G, 10I, 11A, 11F, 11H, 11P). Traseul excursiei a fost următorul: Târgu Mureş, Cluj, Salina Turda, Deva, Timişoara, Sibiu, Sighişoara. Obiectivele excursiei au fost: cunoaştere interpersonală, cunoaşterea obiectivelor turistice din zonă, familiarizarea cu cultura şi civilizaţia din zonele vizitate, recreere.

La ora 7 dimineaţa, pe data de 24 octombrie, autocarul firmei ELIASER TOUR a plecat din faţa liceului spre Târgu Mureş unde s-a servit masa de prânz la restaurantul Dona, loc cu tradiţie în itinerariile excursioniştilor de la Colegiul Alexandru cel Bun. Grupul a ajuns la Cluj la ora 16:30, s-au deplasat la Teatrul Naţional Lucian Blaga de unde au ridicat biletele pentru piesa Steaua fără nume de Mihail Sebastian care urma să fie vizionată la ora 19:00 în Sala Mare. Autocarul s-a deplasat spre Vila Rosa unde au fost cazaţi la camere de 2 şi de 3 stele, cum au dorit iniţial să fie repartizaţi în camere.

Teatrul din Cluj a fost un obiectiv care a impresionat prin arhitectură, prin prestaţia actorilor, prin aplauzele prelungite ale publicului aflat în număr foarte mare la spectacol. Pentru mulţi elevi a fost prima experienţă de acest gen şi va deveni o amintire deosebită.

Seara s-a încheiat în Clubul Phi 18 unde studenţi din Gura Humorului care au aflat de sosirea noastră au venit să ne vadă. Muzică retro, distracţie, dans şi atmosferă au definit seara în club.

A doua zi Salina Turda a fost obiectivul principal, un ghid deosebit cu informaţii clar prezentate şi care a ştiut să atragă interesul ne-a plimbat prin salină timp de două ore jumătate. Nu am coborât cu liftul şi nu ne-am plimbat cu barca dar am aflat foarte multe detalii despre mine, instrumente de lucru, oamenii care au muncit acolo, despre sare în general.

Ne-am deplasat apoi spre Alba Iulia unde am servit masa la restaurantul Go in, am vizitat apoi Cetatea Devei unde am urcat cu funicularul, pe o vreme superbă de toamnă. Am ajuns în Timişoara la ora 21:30, ne-am cazat la Hotel Moara cu noroc unde urma să stăm două nopţi.

A treia zi a excursiei trezirea a fost la ora 10 pentru că oboseala de pe drum începuse să se simtă. Am vizitat Catedrala Mitropolitană, Piaţa Operei, am făcut fotografii, am ajuns cu greu în campusul studenşesc din cauza şantierului din zonă. Am făcut o plimbare pe malul Begăi pe un soare de vară, la 24 de grade, am servit masa la cantina studenţească şi apoi toată lumea s-a deplasat la Iulius Mall pentru shopping şi vizionare de film. La ora 21 s-a revenit la cazare pentru deplasarea în Piaţa Unirii, la Clubul Maximus. Acolo am avut rezervare, un separeu întreg, a fost o seară plină de voie bună şi antren.

A patra zi a însemnat, spre regretul tuturor, finalul excursiei. Ne-am întors prin Deva, Sibiu, Blaj, Mediaş şi Sighişoara unde am urcat la Cetate şi am servit prânzul la restaurantul Perla. La ora 21:30 eram deja în Gura Humorului.

A fost o excursie lungă dar plină de căldură, şi nu e vorba doar despre temperatura ridicată de afară. E vorba despre nişte copii extraordinari care sunt interesaţi la fel de mult de cultură, de istorie, geografie, gastronomie, copii care au acceptat muzica retro ca fundal pentru distracţie, care nu au creat niciun fel de probleme. Un grup compact deşi din clase atât de diferite care au ales să circule prin ţară, să viziteze, să se informeze şi au învăţat în acelaşi timp că oamenii şi locurile din România merită văzute pentru că fiecare în felul său are foarte mult de oferit.

Mulţumim Inspectoratului Şcolar care a aprobat excursia, doamnei director Mihaela Ursaciuc pentru susţinere şi încurajare, părinţilor care au suportat costul excursiei şi au exprimat acordul scris pentru desfăşurarea acesteia, grupului de organizatori pentru colaborare şi suport permanent şi nu în ultimul rând elevilor care au ştiut să se comporte, au demonstrat că activităţile extracurriculare înseamnă organizare, punctualitate şi acelaşi respect pentru regulile impuse.

Profesor Luminiţa Cîmpan

 

Clasa a XI-a profesională a celebrat într-un mod inedit Zilele Colegiului. Joi, 31 octombrie, elevii au fost invitaţi în cabinetul de limba polonă pentru a gusta din prăjiturile pregătite şi oferite de elevii acestei clase. Ca în fiecare an, prof. Florina Bezuhanici a surprins prin varietatea de produse expusă, prin aranjament şi gust.

            În pauza de la ora 11 toţi cei care au aflat despre expoziţie s-au grăbit să guste eclere, lebede, choix –a –la –creme, coşuleţe cu fructe, merengues cu frişcă, tort Kinder, tort Diplomat, amandine, toate servite fie acolo fie în clasă. Preţurile simbolice au atras şi cadre didactice şi elevi, întâmpinaţi de eleve în halat alb care au pus la dispoziţie farfurii şi linguriţe pentru ca degustătorii să se bucure pe deplin de moment.

            Teoria s-a îmbinat cu practica, elevii din această clasă au învăţat nu numai cum să prepare acele minunăţii ci şi cum să le servească, cum să întâmpine cumpărătorii, de aceea mulţumim pentru efort şi pentru calitatea prezentă astăzi pe tăvile pline de culoare şi talent.

Profesor Luminiţa Cîmpan

 

Catedra de chimie a invitat elevii să se informeze despre diferite subiecte care reprezintă probleme de interes general şi actual şi despre care au avut posibilitatea să afle din diverse materiale, prezentate sub forme diferite, în cabinetul de fizică. Activitatea a avut loc joi, 31 octombrie şi au participat elevi din clasele a 11-a C, a 12-a D, a 11-a B.

Filmul GASLAND a cărui vizionare a fost propusă de prof. Mariana Zup, a stârnit interesul datorită tematicii atât de dezbătută în zilele noastre în mass media: exploatarea gazelor de şist. Chiar dacă filmul a avut în vedere exploatarea gazelor de şist în Statele Unite ale Americii, problema a fost înţeleasă de elevi iar riscurile acestui tip de exploatare au devenit clare pentru toţi.

Materialul Power Point cu titlul Cele mai nocive ingrediente din produsele cosmetice realizat de elevele Nacu Iulia, Lehaci Cornelia şi Turtuşan Ancuţa din clasa a 12 – D a avut impact real, sub îndrumarea prof. Niculina Cioltan acestea au deschis ochii elevilor prezenţi asupra compoziţiei produselor cosmetice pe care le folosesc zi de zi şi asupra riscurilor la care se expun.

Un alt material deosebit de interesant a fost PH-UL corpului uman realizat de elevii: Alexandra Manolache, Ionuţ Buta şi Cosmin Catrinari din clasa a 11-a B, sub îndrumarea prof. Lucica Purcăreaţă.

Chimia este prezentă în viaţa de zi cu zi, pretutindeni şi oricând, trebuie doar să aflăm cum ne influenţează şi care sunt riscurile la care ne expunem voluntar.

Profesor Luminiţa Cîmpan

            Fiecare zi este propice pentru a dezbate un subiect de interes general şi mai ales când trăim intens Zilele Colegiului. Aşa au gândit cei implicaţi direct şi cei invitaţi să asiste la meciul de dezbateri pe tema Acest Parlament ar interzice programarea genetică a copiilor(designer babies) în aula colegiului miercuri, 30 octombrie, de la 11 la 12.

            Această moţiune a fost susţinută şi negată prin argumente logice şi complexe, la meci au participat două echipe : echipa Guvernului formată din elevii Luciana Condur, Bianca Maria Rusu şi Ştefan Tudosă, toţi din 12A, şi echipa Opoziţiei formată din elevele Mihaela Buzec, Petra Sârbu şi Alina Moroşan, toate din clasa a 11-a A.

            Meciul s-a încheiat ca niciodată printr-o remiză datorată numărului par de arbitri care au fost convinşi în mod diferit. Publicul a primit cu aplauze şi aclamaţii fiecare discurs şi fiecare prestaţie a vorbitorilor iar moţiunea le-a pus în mişcare mecanismele gândirii pentru a-şi delimita fiecare poziţia în legătură cu aceasta.

            Activitatea a fost organizată de prof. Daniel Rusu şi au participat clasele 10A, 11A, 11G şi 11F.

Bianca Maria Rusu

Clasa a 12-a A

 

Zilele Colegiului înseamnă în fiecare an premierea elevilor Colegiului Alexandru cel Bun. Este vorba despre cei care au reprezentat şcoala la Olimpiade şi concursuri naţionale şi judeţene unde au obţinut premii şi menţiuni. Acest moment a avut loc miercuri, 30 octombrie 2013 şi a adunat în aula colegiului foarte mulţi elevi premianţi însoţiţi de colegi de clasă.

            Peste 50 de elevi au primit Diplome de Excelenţă şi un plic simbolic din partea Asociaţiei părinţilor ASPA GH, puţin faţă de efortul depus în vederea obţinerii rezultatelor prin care Colegiul Alexandru cel Bun s-a distins în anul şcolar anterior. Au fost premiaţi şi elevii care fac parte din echipele de baschet şi handbal, cei care s-au implicat în proiecte anti – drog sau concursuri de debate, elevii implicaţi şi premiaţă la Concursul Internaţional Mathematique sans frontieres. Elevii de gimnaziu, din clasele a 7-a A şi a 8-a A au primit diplome pentru implicarea în Proiectul Civitan cu care au obţinut Premiul I la etapa judeţeană.

            Emoţii, susţinere din partea colegilor, fotografii, recunoştinţă, acestea ar fi cuvintele care au marcat evenimentul. Echipa managerială a mulţumit elevilor şi cadrelor didactice care au monitorizat efortul acestora şi i-a încurajat să depăşească etapa judeţeană anul acesta, să se remarce în continuare prin ambiţie şi muncă.

            Numeroasele diplome oferite demonstrează încă o dată că în această instituţie se învaţă serios, că există dorinţa de afirmare iar cunoştinţele asimilate promovează tinerii la diverse etape ale competiţiilor din diverse domenii.

Profesor Luminita Cimpan

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
octombrie 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep   Noi »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031