Archive for iulie, 2013

TEST DE LIMBA ENGLEZĂ – SCRIS(GRILĂ)  – 70PUNCTE

                                        EXAMEN ORAL                            - 30PUNCTE

26 IULIE 2013, ORA 9:00

 

 

Pentru un grup de 13 elevi ai Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului vacanţa de vară a oferit oportunitatea de a se înscrie în programul GROW 2013, proiect finanţat de AIESEC Suceava şi Şcoala de Valori, organizaţii care îşi propun să dezvolte calităţile şi aptitudinile tinerilor absolvenţi ai claselor a 10-a şi a 11-a prin intermediul programelor de schimb şi al educaţiei non-formale. Proiectul GROW a fost desemnat în 2012 „Cel mai bun proiect de educaţie de tineret din România” de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne.

            În decursul celor 10 sesiuni de învăţare care au avut loc la Suceava, la Biblioteca Bucovinei, elevii au avut şansa de a descoperi care sunt valorile personale, în ce mod le pot pune în valoare, au aflat informaţii utile despre orientarea în carieră, organizarea bugetului, dezvoltarea unei afaceri, managementul de proiect sau proactivitate. Mai mult decât atât, elevii participanţi susţin că şi-au consolidat încrederea în forţele proprii şi curajul de a lua atitudine, iar modelul hop-scotch pe care l-au aplicat cu privire la planurile de viitor i-a ajutat să aprecieze şi să conştientizeze etapele esenţiale în realizarea planurilor şi visurilor lor.

            Participanţii au avut prilejul de a pune în aplicare engleza învăţată în şcoală, de a se cunoaşte mai bine, de a-şi face noi prieteni printre elevii suceveni şi de a descoperi alte obiceiuri, alte tradiţii şi culturi, prin Julia Tan, trainerul care a îndrumat elevii în decursul celor 2 săptămâni şi care a venit din Japonia pentru a împărtăşi ideile şi cunoştinţele sale. Deoarece activităţile au înlesnit dezvoltarea unor relaţii de adevărată prietenie, toţi au ales să îşi petreacă timpul liber şi pauzele dintre sesiuni împreună, organizând mese, picnicuri, plimbări, alte activităţi menite să preţuiască timpul scurt pe care-l pot petrece în compania celorlalţi colegi şi a Juliei. 

            Ceremonia de închidere a oferit tuturor participanţilor  un ultim feedback al săptămânilor petrecute împreună, dar şi diplomele meritate prin implicarea în acest program.

            De la colegiul humorean au participat: Ionaşcu Diana, Giană Luiza, Rusu Eliza, Pânzari Diana (clasa a 10-a A); Buzec Mihaela, Moroşan Alina (clasa a 11-a A); Hojbotă Andreea, Hromei Silviu, Pavăl Robert, Vornicu Bianca (clasa a 11-a B); Boghiţă Larisa, Lionti Ramona, Malinovschi Simon (clasa a 11-a F). Una dintre elevele participante, Mihaela Buzec, crede că GROW a fost pentru ea o experienţă de neuitat pe care o va preţui mereu. ,,De-a lungul sesiunilor am învăţat să fiu mai sigură pe mine, să am încredere în ideile mele, în persoana mea. Mi-am dat seama că trebuie să respectăm mereu valorile morale după care ne ghidăm în viaţă şi, poate cel mai important lucru, am devenit sigură pe ceea ce vreau să fac cu viaţa mea. GROW m-a învăţat că poţi să faci ceva pentru tine şi pentru societate în fiecare zi, lucruri mărunte care, adunate, contează. Nu trebuie să schimbi lumea peste noapte, e de ajuns să realizezi că trebuie să fii o parte din schimbarea la care visezi.”, a afirmat Mihaela, iar Bianca Vornicu mărturiseşte despre GROW că ,,a fost ceva nou şi interesant, o experienţă uimitoare, întrucât întreg programul a fost bine organizat, iar trainerii minunaţi.” Cu toţii aşteaptă cu nerăbdare anul viitor, când se vor putea înscrie din nou în cadrul acestui proiect de dezvoltare personală!

 

Ramona Lionti, clasa a 10-a F

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

 

 

Ediţia a XV-a a Concursului  Naţional de Proiecte de Mediu s-a desfăşurat în perioada 17-22 iulie 2013 la Tabăra Muncel – judeţul Iaşi. Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, prin implicarea tuturor factorilor decizionali de la nivel local şi naţional, se încadrează într-o tematică mondială globală şi anume “Educaţie pentru mediu – Educaţie pentru dezvoltare durabilă”. Concursul face parte din Programul Naţional “Educaţia de mediu în învăţământul preuniversitar”, din Programul Naţional “Educaţia pentru sănătate în şcoala românească” şi a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Iaşi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (InfoCons) şi în colaborare cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Asociaţia Română de Ambalaje şi Mediu, în baza protocoalelor de colaborare.

Concursul şi-a propus următoarele obiective: conservarea şi protejarea mediului, conştientizarea şi asumarea responsabilităţii protejării mediului de către elevi, formarea unor abilităţi de protejare a mediului, a propriei sănătăţi şi a celor din jur, adoptarea iniţiativei individuale şi de grup, dezvoltarea creativităţii, încurajarea elevilor în găsirea de soluţii în rezolvarea problemelor legate de mediu la nivel local şi  naţional, reducerea dezechilibrelor produse de om naturii, ameliorarea daunelor făcute mediului.

În acest an la eveniment au participat 20 de judeţe la secţiunea gimnaziu şi 23 la liceu, judeţe reprezentate de 160 de elevi şi 40 de cadre didactice. Tematica a cuprins domenii de interes larg cum ar fi: apa, poluarea aerului, pesticidele, protecţia faunei, organismele modificate genetic, energiile neconvenţionale.

La  secţiunea liceu judeţul Suceava a fost reprezentat de Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, care a obţinut Premiul I la etapa judeţeană, cu Proiectul Apa – aliment sau factor de risc. Eleva Condur Luciana – clasa a 11-a A, cea care a întocmit şi a redactat proiectul împreună cu eleva Volanschi Ilinca Doriana, din aceeaşi clasă,  sub îndrumarea prof. Dan Gheorghe şi prof. Dan Mihaela, a şi prezentat rezultatul efortului şi al activităţii de cercetare, în format electronic şi pe un stand de expunere. Juriul – format din specialişti în domeniu, reprezentanţi ai Ministerului (doamna Daniela Călugăru, iniţiatoarea concursului care a debutat în urmă cu 13 ani), reprezentanţi ai Agentiei pentru Protecţia Mediului din judeţul Iaşi şi profesori universitari de la instituţiile de învăţământ superior din Iaşi – a apreciat proiectul susţinut de eleva Condur Luciana de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, judeţul Suceava, cu Menţiune. Evaluarea proiectelor prezentate a avut în vedere mai multe criterii: ideea, originalitatea, modul de prezentare a proiectului, partenerii implicaţi în proiect, aplicabilitatea proiectului.    

     Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Profesor Dan Gheorghe

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

                        

 

 

 

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
iulie 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031