Archive for aprilie, 2013

 

 Pe data de 1 septembrie 2012, la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului au debutat primele activităţi ale  proiectului “Dimensiuni civice în zodia adolescenţei”. Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Prin obiectivele sale, proiectul urmărea înfiinţarea unei reţele de cluburi şcolare CIVITAN 14 în 10 localităţi din judeţul Suceava.

În cadrul acestor cluburi obiectivul primordial este dezvoltarea abilităţilor de cetăţeni activi ale membrilor  cluburilor „CIVITAN 14” vizând iniţiativa, creativitatea, spiritul de echipă, capacitatea de a identifica şi utiliza resurse, de a planifica şi organiza  activităţi, toate acestea prin angajarea membrilor în 10 proiecte concrete adresate comunităţilor acestora. Numărul membrilor a ajuns în judeţul Suceava la 150 elevi de la ciclul gimnazial, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, coordonaţi de 10 cadre didactice din şcolile membre.

Luni, 29 aprilie, membrii clubului CIVITAN 14 de la Colegiul Alexandru cel Bun au organizat un târg de produse realizate de ei cu scopul de a oferi puţină bucurie unor familii cu posibilităţi materiale reduse din oraş. Totul a pornit cu mult entuziasm, profesor Boca Ştefania şi profesor Solonaru Elena Sextilia ocupându-se în permanenţă de monitorizarea elevilor, de organizarea evenimentului. Cu mult timp înainte a început activitatea de creaţie. Este vorba despre icoane pictate pe sticlă de elevii de gimnaziu, despre bijuterii şi brăţări din aţă, jucării din hârtie sau nu, totul atractiv prin culoare şi migală. Preţurile simbolice au tentat cu adevărat şi toţi elevii, indiferent de vârstă, au fost curioţi să vadă ce ofertă există la târg. Limonada făcută pe loc a avut un succes teribil, mai ales că soarele torid a ţinut cu organizatorii. Prăjiturile de post sau nu au fost atracţia celor mari mai ales, care pe perioada pauzelor sau în 10 minute din timpul orelor au consumat cu plăcere şi au apreciat efortul colegilor lor.

Celor de la colegiul din Gura Humorului li s-au alăturat elevi de la Şcoala gimnazială din Valea Moldovei, coordonaţi de profesor Nicoleta Chirilă şi elevi de la Asociaţia umanitară FAM din oraş. Aceştia au expus obiecte realizate manual care au avut succes şi la cadrele didactice care au vizitat târgul. Membrii clubului, îmbrăcaţi cu tricouri personalizate, au oferit o lecţie tuturor. A fost o lecţie despre dăruire, efort prin colaborare, talent, imaginaţie, socializare. Am fost toţi serviţi frumos, cu respect, cu răbdare, elevii au învăţat că orice sărbătoare trebuie să fie simţită la fel de toţi, indiferent de posibilităţile financiare, iar ceea ce au făcut, prin banii care s-au adunat, dovedeşte că nu numai ei, ci şi ceilalţi, cei care au investit în produsele expuse, au înţeles că printr-o contribuţie simbolică Învierea poate fi prilej de bucurie pentru toată lumea.

S-au făcut fotografii, s-a creat o atmosferă extrem de plăcută, cei mici au avut emoţii dar pe terenul de sport toată lumea a vrut să contribuie, să doneze, să ofere cât de puţin. Aceasta a fost dorinţa organizatorilor : pe lângă faptul că totul a necesitat un efort, un timp de realizare, ei au reuşit să atragă atenţia, să stârnească mult curiozitatea, să fie apreciaţi de toată lumea şi în primul rând să ofere varianta cea mai potrivită de activitate caritabilă, cea în care faci şi oferi pentru a bucura.

Doamna director Mihaela Ursaciuc şi toţi cei prezenţi au apreciat tot ce s-a întâmplat pe teren, ideea, organizarea perfectă şi s-a insistat că peste un an sau doi, când vor fi liceeni, elevii de gimnaziu trebuie să repete sau să-i îndrume şi pe alţii în acest sens. Proiectul cu un final pe măsura efortului depus va participa la un concurs la care le urăm mult succes şi în cadrul căruia fiecare club din judeţ va prezenta ideea şi desfăşurarea etapelor proiectelor participante. Până atunci, toţi elevii Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului doresc să ureze vacanţă plăcută tuturor şi Sărbători Pascale cu bine !

Profesor Luminiţa Cîmpan

Ramona Lionti, clasa a 10-a F

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

 

 

 

Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” a fost un prilej pentru elevii din clasa a 10 a H să participe la o serie de activităţi extracurriculare şi extraşcolare în urma cărora au dovedit abilităţi şi aptitudini specifice vârstei lor. Printre activităţile desfăşurate a fost şi excursia pe Rarău în perioada 4 – 6 aprilie.

În dimineaţa zilei de 4 aprilie ne-am întâlnit în Gara oraşului Gura Humorului pentru a ne îmbarca în trenul de la ora 9,49. După cca 30 min de aşteptare un angajat CFR ne-a anunţat că trenul va avea o întârziere de aproximativ 70 min. Ploaia care cădea mărunt şi vestea primită de la responsabilul gării ne-au demoralizat puţin dar nu ne-au schimbat definitiv starea de spirit. Se pare totuşi că norocul nu ne-a părăsit definitiv şi după încă vreo 30 de min a ajuns în gară şi trenul nostru. Călătoria până la Câmpulung ni s-a părut scurtă, nici nu ne-am dat seama când am ajuns. Cu multă voie bună am parcurs, pe jos, cei 4 Km care ne despărţeau de locul de cazare, Pensiunea Ridana, aflată la Km 4 pe drumul spre Vârful Rarău. La pensiune ne-au întâmpinat oamenii locului, ne-am cazat şi am aşteptat cu nerăbdare ca bucătarul să termine de pregătit masa. După ce am servit masa, elevii, dornici de distracţie, au participat cu plăcere la activităţi ce presupuneau cooperare, coaborare, spirit de echipă: wist, mimă, bolţ. Spre seară au dansat, au făcut karaoke, şi l-au sărbătorit pe unul dintre colegii lor. Seara s-a încheiat cu multă voie bună şi cu mulţumire în sufletele elevilor.

Vineri a fost zi de autogospodărire, s-a preparat mâncarea, s-a făcut curăţenie în sala de mese şi s-au pregătit toate cele necesare pentru seara ce se anunţa mai interesantă decât cea precedentă. După câteva ore de plimbare prin împrejurimi şi de odihnă binemeritată, elevii s-au adunat, din nou, în sala de mese pentru dans, cântec şi multă voie bună. Ca şi în seara precedentă  s-a dansat, s-a cântat, au participat la concursuri de dans, şi-au ispăşit pedepsele de la jocurile de cărţi, au râs mult şi toată lumea s-a simţit bine. Plecarea spre camerele de cazare a fost momentul în care au conştientizat că mâine vor pleca acasă.

Dimineaţa de sâmbătă a fost marcată de o ploaie măruntă. Natura, în consens cu sufletele elevilor, regreta plecarea. Cu toate acestea, după micul dejun, ne-am pornit spre Câmpulung. Drumul spre casă nu a mai fost la fel de vesel ca cel parcurs în sens invers cu câteva zile înainte. În gara oraşului Gura Humorului, elevii şi-au spus „La revedere” cu regret în  voce şi durere în suflet. A fost o ieşire interesantă care a oferit elevilor posibilitatea de a lucra împreună, de a se distra, de a sta, pentru 3 zile, cu alte persoane decât membrii familiei. Şi-au promis, la despărţire, că vor repeta experienţa într-un viitor foarte apropiat.

“A fost prima excursie/ieşire cu clasa, dar nu şi ultima. Chiar dacă nu am fost toţi 33, a fost minunat. Ne-am distrat toţi, nu a contat ceea ce facem în timpul şcolii, nu a contat faptul că uneori ne contrazicem, ne certăm. Nu regret că am participat la această ieşire, a fost foarte frumos. Sper ca data viitoare să fim mai mulţi şi să stăm mai mult timp . Cât despre lucrurile care nu mi-au plăcut, aş putea spune că imaginea băii m-a dezamăgit într-o oarecare măsură. În rest, a fost frumos şi am fost mulţumită de tot. Nu mai am alte cuvinte pentru a descrie excursia, dar nu o voi uita niciodată . :) ” spune Ianoş Ana Maria, elevă în clasa a 10 a H

“O excursie magnifică, ne-a încărcat bateriile!”

 

 “ A fost o plăcere, în această mini vacanţă am avut tot timpul impresia că sunt într-o excursie cu familia şi cu prietenii foarte vechi, pe care îi cunosc de o viaţă. Nu mă aşteptam să mă înţeleg atât de bine cu toţi colegii. Mi-a plăcut totul foarte mult: programul, locul unde ne-am cazat, jocurile ce s-au desfăşurat, a fost o atmosferă prietenoasă. De aceea îi mulţumesc doamnei diriginte, pentru răbdare şi pentru bunăvoinţă, şi sper din tot sufletul că acesta a fost doar începutul unui lung şir de excursii de acest fel!” spune eleva Andronic Gabriela

 

 

                                                                        Apetri Adriana

                                                                        Apetri Iulian

Miercuri şi joi, respectiv pe data de 3 şi 4 aprilie, elevii clasei a 9-a P au desfăşurat activităţi specifice săptămânii Să ştii mai multe, să fii mai bun, învăţând să convieţuiască timp de două zile.

Activităţile s-au desfăşurat la o cabană în localitatea Mănăstirea Humorului, locaţie unde aceştia au procurat lemne, au asigurat căldura prin centrală, au preparat hrana şi au făcut jocuri educative.

Acest gen de activitate, în care s-au implicat 20 de elevi din clasă le-a oferit posibilitatea să se cunoască, să socializeze, să se ajute şi să se tolereze reciproc. Totul sub supravegherea dnei profesor Onuţu Simfora.

Faptul că acea cabană este izolată i-a pus în situaţia să se descurce în cele mai inedite momente. Muzică, atmosfera destinsă şi prietenească au avut scopul de a-i apropia mai mult şi de a-i educa în vederea dobândirii unor competenţe necesare în viaţa de zi cu zi.

Pentru elevii de clasa a 9-a este importantă convieţuirea astfel încât prin implicare şi cooperare să poată să descopere mai multe despre ei înşişi şi despre ceilalţi.

 

Profesor Onuţu Simfora

Luni, 1 aprilie 2013, clasa a 9-a P a organizat un concurs gastronomic cu clasa a X-a profesională. Clasele au fost coordonate de profesorii diriginţi Onuţu Simfora şi Bezuhanici Florina.

Concursul a constat în realizarea de preparate culinare şi desert de post. Concursul a însemnat implicarea elevilor, aprovizionarea cu materie primă şi realizarea în timp a preparatelor. Concursul a avut un juriu format din prof. Condur Liliana, prof. Scutaru Lenuţa şi dna Popescu Oltea, reprezentantă a serviciului secretariat.

Ambele clase au fost declarate câştigătoare, s-au decernat diplome elevilor participanţi.

Activitatea s-a încheiat cu o masă oferită celor implicaţi şi a fost benefică pentru elevii care au învăţat să se gospodărească singuri şi să aplice reţetele de post.

 

Profesor Onuţu Simfora

Profesor Bezuhanici Florina

România – posibilităţi şi perspective

Excursie organizată de Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului,

în cadrul săptămânii Să ştii mai multe, să fii mai bun

 

Pe baza unui portofoliu întocmit riguros, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prin doamna inspector Vîntur căreia îi mulţumim respectuos, a aprobat excursia de 5 zile organizată de Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului. Excursia s-a încadrat în săptămâna Să ştii mai multe, să fii mai bun, din intervalul 1-5 aprilie.

Traseu lung, greu, solicitant, gândit pentru a oferi cât mai mult şi pentru a sensibiliza elevii asupra unor valori inestimabile ale ţării. Intitulată România- posibilităţi şi perspective, excursia a avut scop informativ, prin îmbinarea cunoştinţelor din domeniile artelor vizuale, arhitecturii, istoriei, cu specificul oraşului vizitat şi al monumentelor vizitate, prin informarea elevilor cu privire la specificul mănăstirilor din sudul ţării, comparativ cu specificul mănăstirilor din nordul Bucovinei şi prin vizitarea unor obiective din zone geografice diferite şi din forme de relief diverse: Munţii Parâng, Munţii Retezat, Valea Oltului, Argeşul, Mureşul, peşteri şi chei. Ca obiective excursia şi-a propus să contribuie la dezvoltarea simţului de orientare geografică, să ajute elevii să îşi dezvolte coeziunea de grup şi capacitatea de educaţie cultural artistică.

S-a plecat pe data de 1 aprilie spre Sibiu cu oprire în Târgu Mureş pentru masa de prânz. În Sibiu s-a vizitat Centrul vechi şi s-au făcut cumpărături. Vremea a fost numai bună de plimbare pe străduţele pietruite şi a oferit imaginea unui oraş vechi dar cald, deschis mereu vizitatorilor, şi în primul rând un model de civilizaţie. La Sibiu cazarea a fost cea dintotdeauna, la Centrul de agrement Cisnădioara, unde am fost mereu primiţi cu ospitalitate şi cu bucurie de dl. administrator Ilie Cerciu şi soţia acestuia. Seara a fost plină de muzică şi dans, s-a cântat la chitară, Adina, Bogdan şi Eliza au cântat şi la microfon, s-au dansat toate genurile şi dimineaţa a prins grupul în holul cabanei, obosiţi dar veseli.

A doua zi primul obiectiv din program a fost valea Oltului. Curtea de Argeş, al doilea obiectiv, a îmbinat istoria cu arhitectura şi cu literatura, s-au învăţat multe despre ctitoria lui Neagoe Basarab, s-a vizitat interiorul, cu mormintele regilor României şi ale soţiilor acestora, s-a intrat şi în biserica Filoteia de la Argeş, ne-am încărcat toţi de religiozitate şi de pioşenie. În continuare am urcat pe Transfăgărăşan, am ajuns la barajul Vidraru şi am continuat până la Piscul Negru, aflat la 45 km după baraj. Emoţii puternice pentru cei care au ajuns pentru prima dată acolo, admiraţie pentru ce s-a putut construi, peisaj sălbatic, toate au contribuit la instalarea somnului până jos unde s-a servit masa la restaurant. Cazarea la Centrul de agrement Cozia a fost foarte bună, toţi într-o clădire, cu un hol mare pentru discotecă, cu căldură şi curăţenie. L-am întâlnit acolo pe dl. Prună, administrator de o viaţă, care cunoaşte multe persoane din zona noastră, prin funcţia pe care o deţine de ani de zile.

A treia zi am plecat din staţiunea Călimăneşti spre Râmnicu Vâlcea cu intenţia de a ajunge la Târgu Jiu şi apoi la Orşova. Am vizitat Complexul muzeal Constantin Brâncuşi pe o ploaie deasă şi monotonă, am mâncat de prânz la  un restaurant, s-au făcut cumpărături şi am decis să renunţăm la Orşova pentru că o plimbare pe Dunăre pe ploaie nu era tocmai indicată. Am pornit spre staţiunea Rînca, aflată la cea mai mare altitudine din ţară (1600 m), pe Transalpina, în munţii Parâng. Surpriza a fost totală. Ne aştepta acolo o zăpadă de 3 metri, o ninsoare abundentă iar urcuşul a fost anevoios. Din nou emoţii, chiar puţină frică. Cazarea în schimb ne-a schimbat starea de spirit. Am fost aşteptaţi şi întâmpinaţi cu căldură, prietenie şi ospitalitate. Staţiunea este foarte mare şi am putut asculta muzică toată noaptea, până la 4.

A patra zi am plecat de la Rânca şi am coborât pe Transalpina deasupra norilor, înconjuraţi de un peisaj superb, de o natură neatinsă de rău, de mizerie. Am trăit la maxim şi coborârea, pe care am făcut-o mai întâi cu spatele, apoi normal. Staţiunea Rânca va rămâne o amintire frumoasă pentru fiecare dintre noi. Am vizitat Horezu de unde am achiziţionat obiecte de ceramică specifice de la tarabele cu ofertă generoasă de pe marginea drumului. Ne-am îndreptat apoi spre Peştera Muierilor. Am stat la coadă. Nu foarte mult pentru că a meritat. Din cauza umezelii peştera nu a putut fi traversată, am parcurs doar aproape un kilometru, înconjuraţi de schelete, de lilieci, de formaţiuni interesante, cu paşi ezitanţi de la lumină la întuneric, cu senzaţii tari, chiar horror prin apropierea de aceste vietăţi destul de neatractive, liliecii şi coloniile lor. Am fost la mall în Râmnicu Vâlcea unde am şi mâncat. Am vizitat Mănăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, şi am făcut fotografii pe malul Oltului. Ne-am cazat la Centrul pentru tineret Mureşul, în Târgu Mureş. Clubul Sail a fost gazda noastră pe seară şi chiar au demonstrat că ştiu ce înseamnă gazdă, ne-au oferit o atmosferă caldă, muzică pe placul grupului şi distracţie.S-a ascultat muzică retro pentru că am prins seara Retro Party.

A cincea zi am vizitat oraşul Târgu Mureş, cele două malluri şi am servit masa de prânz. Shopping, soare, plimbare, puţină oboseală după atâtea zile dar toată lumea a fost activă. Am pornit spre Gura Humorului unde am găsit frig şi ploaie dar unde e acasă, oricum ar fi vremea.

Am traversat 10 judeţe, am vizitat două mănăstiri cu specific brâncovenesc şi bizantin – Curtea de Argeş şi Cozia -, am urcat pe Transfăgărăşan şi pe Transalpina, am fost în Peştera Muierilor, am văzut Coloana Infinitului, poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, am trecut prin multe oraşe: Bistriţa, Târgu Mureş, Mediaş, Copşa Mică, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş, Călimăneşti, Căciulata, Târgu Jiu, Horezu, Novaci, Rânca, Borsec. Am plecat din Moldova spre Ardeal şi am ajuns în Oltenia. Ce poate fi mai potrivit pentru a şti mai mult despre o ţară care are extraordinar de mult de oferit?

Săptămâna Să ştii mai multe, să fii mai bun a fost binevenită, a ajutat grupul de 50 de excursionişti să descopere, să ştie, să afle şi să vrea să repete acest gen de experienţă. Portofoliul excursiei care va fi realizat ulterior va demonstra şi prin imagini ce a fost şi ce a contribuit la dezvoltarea cunoştinţelor participanţilor. Participanţii la excursie vor să mulţumească în primul rând conducerii Colegiului Alexandru cel Bun, în special doamnei director Mihaela Ursaciuc, care ne-a susţinut şi a încurajat această activitate, ca de obicei.

 

Profesor Luminiţa Cîmpan

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
aprilie 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mar   Mai »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930