Archive for februarie, 2013

Ultimii ani au însemnat schimbări diverse în ceea ce priveşte şcoala şi sistemul de educaţie. Unele mai bune, altele mai eficiente, sau poate cu efecte mai de durată. Şcoala în sine se confruntă cu probleme în fiecare an, în fiecare zi, în fiecare clipă. Într-o perioadă plină de frământări şi de aşteptări, cadrele didactice îşi permit puţine momente de linişte şi de bucurie.

Şi totuşi acestea există. La Colegiul Alexandru cel Bun, promoţia 2002 a simţit nevoia unei întoarceri, a unui feedback după 11 ani departe de şcoala pe care au absolvit-o. Atipic pentru tradiţia colegiului, care celebrează din 10 în 10 ani prin întâlnirea cu cei care au studiat aici. Atipic şi totuşi atât de special. A fost un moment al regăsirii, al emoţiilor unice, al reîntoarcerii şi nu în ultimul rând al amintirilor. A fost nevoie de un colectiv de organizare care să pună ordine în momentele întâlnirii şi care să ducă povara dulce a convocării celor din cataloage. Acest colectiv a fost stabilit încă de la absolvirea liceului, acum 11 ani.

Iată-ne în aula colegiului, un grup de cadre didactice şi un grup de elevi, schimbaţi, maturizaţi şi dornici de vorbă. S-a făcut, nu mulţi au răspuns PREZENT, dar cei care au fost acolo au venit cu drag, din curiozitate şi poate din acel respect pentru instituţia care i-a ajutat să devină ceea ce sunt astăzi. Au răspuns prezent foşti elevi ai colegiului veniţi special pentru eveniment din Italia, din Spania sau de foarte aproape.

Medici veterinari, profesori corespondenţi la facultăţi de prestigiu, profesori în învăţământul preuniversitar, economişti, lucrători în domeniul medical, absolvenţi sau nu ai unor instituţii de învăţământ superior, foştii elevi au vizionat mai întâi înregistrarea cursului festiv în cadrul căruia îşi exprimaseră visele de viitor care s-au concretizat în mare parte. Imaginile cu ei în clasa a XII-a şi a IX-a au însufleţit atmosfera, aceştia şi-au reamintit momente mai amuzante sau mai grave din existenţa lor de liceeni. Au povestit apoi despre devenirea lor, despre familia pe care o au, despre copiii lor, au prezentat tuturor cartea lor de vizită şi au mulţumit pentru tot ce li s-a oferit. Cuvântul doamnei profesor Bighei Nicolina Doina în calitate de diriginte, al actualei doamne director Mihaela Ursaciuc precum şi a profesorilor prezenţi, a destins atmosfera, a colorat momentul şi a recreat legături care se credeau dispărute. Într-o clipă, totul s-a umplut de trandafiri albi sau coloraţi, semn simplu şi în acelaşi timp plin de sens al trăirilor intense.

Seara a fost elegantă şi de un rafinament deosebit, muzica a fost cea de pe vremea liceului, din 2002, selecţia reuşită şi antrenantă a făcut ca persoane de vârste atât de diferite să capete aceeaşi vârstă. Mulţumim în numele colectivului de cadre didactice de la Colegiul Alexandru cel Bun pentru iniţiativă, pentru bun gust şi pentru ceea ce am trăit împreună tuturor celor care s-au întors cu un gând bun către noi, mulţumim pe această cale promoţiei 2002!

 

 

Profesor Luminiţa Cîmpan

Colegiul Alexandru cel Bun,

Gura Humorului, Suceava

 

 

 

Vineri, 15 februarie 2013, la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului 76 elevi au fost convocaţi în aulă la ora 12 în vederea realizării unui feedback. Este vorba despre activităţile desfăşurate în luna septembrie 2012, în parteneriat cu Centrul de Educaţie Inclusivă Sfântul Andrei în cadrul proiectului Reduce, Reuse, Recycle finanţat de Comisia Europeană prin Programul Youth in Action

Proiectul invită 32 de tineri din Albania, Georgia, Moldova, Spania, Turcia şi România să promoveze consumul responsabil al resurselor, consum care are un impact deosebit de puternic asupra mediului şi a societăţii.Activitatea de pe 24 septembrie 2012 a adunat elevi de la cele două instituţii partenere şi în cadrul unor ateliere ei au avut ocazia să înveţe de la aceştia cum să folosească materialele reciclabile, cum să le valorifice, cum să adune deşeurile şi cum ar putea să promoveze aceste idei în rândul comunităţii din care fac parte.

În această săptămână, iniţiatoarele şi susţinătoarele tuturor activităţilor, Natalia Ciobanu, Raluca, Diana şi Camelia absolvente ale Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, şi-au propus să ofere un feedback în sala multimedia a colegiului. Toţi participanţii au vizionat un film cu toate întâmplările de până acum, un film despre rezultatele proiectului şi despre ce s-ar impune în continuare în cadrul acestuia. Elevilor li s-a propus să conceapă propriul proiect care poate câştiga finanţare europeană iar în acest sens aceştia au fost invitaţi să se alăture elevei din clasa a 11-a D, Tamara, care deja este membră activă şi dornică să se implice şi mai mult. La solicitarea unora dintre cei prezenţi, Natalia Ciobanu a sugerat participarea tinerilor la un curs de redactare de proiecte de mediu, curs cu finanţare europeană, şi a promis că se va ocupa de acest aspect.

Poate cel mai aşteptat moment, deşi era vineri şi weekendul bătea la uşă, a fost cel în care, împărţiţi în echipe, elevii participanţi au primit sarcina de a identifica probleme de mediu în Gura Humorului care îi afectează personal, şi de a gândi soluţii posibile şi la îndemâna oricui. Aceştia şi-au prezentat ideile liber, deschis, cu curaj şi convingere.

Indiferent de vârstă, acest gen de activităţi amintesc de probleme reale din jurul nostru, atenţionează asupra riscurilor unui consum nelimitat şi dezorganizat, subliniază efectele nocive ale deşeurilor şi ale colectării defectuoase a acestora.Tinerele care au susţinut activitatea, energia şi implicarea acestora, informarea detaliată a celor prezenţi asupra modului de înscriere în proiect, asupra activităţilor care pot fi demarate şi desfăşurate, implicarea celor prezenţi în lucrul pe echipe, atmosfera destinsă, prietenească şi de lucru în acelaşi timp au făcut din această activitate o reuşită pe care sperăm ca Natalia Ciobanu şi echipa acesteia să o repete la noi şi cu altă ocazie.

 

Profesor Luminiţa Cîmpan

Profesor Georgeta Negrea

Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului

Ziua Roşiei Montane reprezintă aniversarea a 1882 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, atestată documentar pe 6 februarie 131. În plus, Ziua Roşiei Montane este un prilej de a sublinia importanţa conservării şi a valorificării patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a face cunoscute riscurile la care este supusă întreaga zonă de către proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

La Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului Ziua Roşiei Montane a.fost marcată pe 7 februarie 2013, în aula colegiului. La iniţiativa prof. Boca Ştefania au fost gândite activităţi care şi-au propus să sensibilizeze elevii şi participanţii şi să ofere mai multă informaţie despre această reală problemă a României. Primul moment a constat într-o scurtă introducere făcută de doamna profesoară Boca. Aceasta este direct implicată pe bază de voluntariat în promovarea zonei şi a aspectelor legate de aceasta. A urmat vizionarea unui film de prezentare intitulat Patrimoniul Roşia Montană. Cu aceasă ocazie cei prezenţi au aflat istoricul zonei, bogăţia pe care o are de oferit cadrul natural, valoarea de patrimoniu a galeriilor păstrate acolo de sute de ani. Filmul a avut intenţia de a raporta noţiunea de aur la materialul uman şi natural existent în zonă, şi nu la bogăţia subterană limitată care se intenţionează a fi exploatată, cu un impact negativ puternic asupra locului. Finalul a devenit o invitaţie de implicare, de voluntariat şi pentru jumătate de oră toată lumea a încercat, prin puterea imaginaţiei, să vizualizeze efectele unei redeschideri a minei.

Prof. Rusu Daniel împreună cu câţiva dintre elevii clasei a 10-a A au organizat în continuare o dezbatere pe tema „Pro sau Contra Exploatării Roşiei Montane”. Elevii Sîrbu Petra, Buzec Mihaela, Tănăsescu Andrei şi Moroşan Andrei, membri ai clubului de Debate au prezentat argumente pro şi contra. Aceştia au intrat foarte serios în roluri de guvernanţi propunând susţinerea moţiunii de exploatere a zonei şi, de cealaltă parte, de opozanţi ai iniţiativei de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa, iniţiativă propusă şi susţinută de compania Roşia Montană Gold Corporation. Ambele tabere au prezentat argument solide, au susţinut cauza într-un mod profesionist, demn de a fi luat în considerare chiar de adevăraţii politicieni. Au participat în public, cu drept de vot, elevi din clasele a 10-a A, a 11-a A, a 7-a A şi a 9-a G precum şi cadre didactice interesate de temă.

Aflat la a treia ediţie la nivel naţional, evenimentul presupune mai multe activităţi: proiecţii de filme documentare, dezbateri, expoziţii sau concerte. Până în acest an, Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită în numeroase oraşe din ţară şi străinătate, cum ar fi: Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Vaslui, Chişinău (Rep. Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria) iar anul acesta ne bucurăm că oraşul nostru, Gura Humorului, s-a alăturat acestei liste.

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Profesor Boca Ştefania

Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului

Judeţul Suceava

 

 

Marţi, 12 februarie 2013, elevii şi profesorii de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, au avut onoarea de a-l avea alături pe cunoscutul profesor, ziarist şi om de cultură, Dumitru Brădăţan. Motivul vizitei a fost unul absolut nobil – lansarea ultimului volum, Cioban la stele, semnat de domnia sa.

După un scurt preambul, oaspetele a oferit 60 de minute de regal, de înălţare spirituală, făcându-ne părtaşi la propriile experienţe de viaţă, împărtăşindu-ne din vasta sa cultură. Titlul volumului, ne-a mărturisit autorul, pare să fie inspirat tocmai de meleagurile fascinante ale Bucovinei, de bogăţia spirituală, de tradiţiile transmise din generaţie în generaţie care pot „corupe” şi pe cei mai insensibili dintre noi.

Volumul este alcătuit în cea mai mare parte din interviuri realizate de domnia sa în calitate de gazetar la Crai nou. Printre intervievaţi se numără nume sonore ale vieţii culturale româneşti: Zoe Dumitrescu Buşulenga, Alex Ştefănescu, Romulus Vulpescu, Leopoldina Bălănuţă etc. Pe ultima copertă a cărţii regăsim recomandarea criticului literar Alex Ştefănescu: „Dumitru Brădăţan scrie neconvenţional şi inventiv. În articolele sale nimic nu aminteşte de limba de lemn a gazetăriei. Orice ziar din România şi l-ar dori în redacţia sa. Dar el preferă ziarul din Suceava, în care şi eu mi-am văzut cu emoţie publicat primul text…”.

Publicul, alcătuit din profesori şi elevi, a fost captivat de nonconformismul domnului Dumitru Brădăţan, de vitalitatea  şi exuberanţa acestuia, de bogata experienţă de viaţă, dorindu-şi să fi petrecut mai mult timp împreună. A fost un nou câştig pentru elevi, orice contact spiritual îi poate ajuta să realizeze importanţa lecturii şi mai ales importanţa alegerii unor modele în ascensiunea ulterioară.

Profesor Apetri Adriana

Profesor Cîmpan Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun,

Gura Humorului

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
februarie 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728