Archive for ianuarie, 2013

Începând cu 1 septembrie 2012, în liceul nostru au debutat primele activităţi ale  proiectului “Dimensiuni civice în zodia adolescenţei”.

Proiectul este iniţiat de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Prin obiectivele sale, proiectul urmăreşte :

1. Înfiinţarea unei reţele de cluburi şcolare „CIVITAN 14” în 10 localităţi din judeţul Suceava

2. Dezvoltarea abilităţilor de cetăţeni activi ale membrilor  cluburilor „CIVITAN 14” vizând iniţiativa, creativitatea, spiritul de echipă, capacitatea de a identifica şi utiliza resurse, de a planifica şi organiza  activităţi

3. Angajarea membrilor reţelei în 10 proiecte concrete adresate comunităţilor acestora
Principalii beneficiari ai proiectului vor fi :

  • 150 elevi de la ciclul gimnazial, cu vârste cuprinse între 12- 14 ani, membri ai reţelei „CIVITAN 14
  • cel puţin 10 cadre didactice, coordonatori ai clubului
  • 10  şcoli din  localităţile unde se dezvoltă  reţeaua cluburilor „CIVITAN 14

Iată activităţile care au avut deja loc în şcoala noastră:

  • Prezentarea  proiectului către elevii şcolii şi cadrele didactice (septembrie 2012)
  • Selectarea membrilor clubului (octombrie 2012)
  • Dotarea clubului CIVITAN 14  cu aparat fotografic, reportofon, memorie USB
  • Dotarea membrilor clubului cu rechizite necesare în activitatea lor
  • Desfăşurarea atelierelor cu tema  „ABC-ul întocmirii unui proiect”-noţiuni teoretice, aplicaţii pe baza ideilor sugerate de elevi (decembrie 2012).

Civitanii Colegiului Alexandru cel Bun sunt următorii:

Clasa a VI-a A:

Luiza Vişovan

Alexandra Luchian

Ambra Apetrei

Victoria Ureche

Clasa a VII-a A:

Marian Cucu

Beatrice Ghiula

Georgiana Mîndrilă

Mădălina Mîndrilă

Robert Rotariu

Mircea Şestac

Ana Pădurariu

Clasa a VIII-a A:

Iurie Danilevschi

Bianca  Brisiuc

Diana Oanea

Georgiana Gemănaru

Eusebie Şutac

 

Proiectul va avea o durată de 10 luni şi se va încheia la 30 iunie 2013.

 

 

Urăm mult succes în activitate Clubului „CIVITAN 14” din liceul nostru!

 

Profesori coordonatori: prof. Ştefania Boca

prof. Elena Sextilia Solonaru

 

20 11 2012 – 10:42

 

În întreaga lume în data de 17 noiembrie este celebrată “Ziua Elevului”. Această zi importantă nu putea trece nesărbătorită la Gura Humorului, astfel că elevii, membrii Consiliului Elevilor din Colegiul “Alexandru cel Bun”, au sarbatorit-o în avans, în data de 16 noiembrie, prin activitatea intitulată “Elevi şi reporteri în acţiune” .

Iniţiativa a venit de la colegul nostru Adrian Lazarec, proaspăt votat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, funcţie care ne reprezintă ca şi Colegiu, şi a fost susţinută de doamna director Mihaela Ursaciuc. Rezultatul acestei colaborări a conturat o zi inedită, îndulcită de bomboane primite de către fiecare elev din colegiu din partea echipei manageriale şi a profesorilor, condimentată de dialoguri între profesori şi elevi, pe tema: Ce înseamnă să fii elev în secolul XXI, comparativ cu secolul XX?

Elevii au avut posibilitatea să înţeleagă rolul reporterilor şi să-şi exerseze propriile talente în acest domeniu. Activitatea s-a petrecut în incinta colegiului, pe tot parcursul pauzelor din ziua respectivă, când elevii-reporteri au asaltat cu întrebările lor atât profesorii care s-au arătat dornici de dialog, cât şi colegii din toate clasele. Elevii au fost întrebaţi ce semnificaţie are pentru ei “Ziua Internaţională a Elevului” şi ce ar dori să schimbe legat de statutul lor de elev. Doamnelor şi domnilor profesori le-a venit rândul să compare propria viaţă de elev cu cea a elevului contemporan. Răspunsurile, toate interesante, au fost înregistrate de reporterii noştrii care urmează să realizeze un film pe această temă, iar unele materiale pot fi folosite cu succes pentru următorul număr al revistei şcolare.

Pe lângă evidenţierea calităţilor elevilor, această activitate a avut ca scop şi promovarea noului proiect al Consiliului Elevilor şi anume înfiinţarea unui birou de presă al Colegiului “Alexandru cel Bun” care va folosi materialele adunate în această zi pentru producerea primul său documentar.

Ruxandra Vătavu, în calitate de preşedinte a Consiliului elevilor, a plănuit totul, până în cel mai mic detaliu, susţinută de un staff proaspăt schimbat la recentele alegeri din luna octombrie. Toţi elevii implicaţi au dat dovadă de originalitate, responsabilitate şi seriozitate, bucurându-se de un real succes şi de aprecierea colegilor şi a profesorilor din colegiul humorean.

Ruxandra Vătavu,
Preşedinte Consiliului Elevilor,

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan
Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului

 

Comunicat de presă

Sărbătorile sfârşitului de an sunt şi acum, la final de 2012, moment de bilanţ şi de planuri viitoare. Elevii claselor a XII-a pregătesc de fiecare dată un spectacol care să onoreze cadrele didactice, iar prin calitatea acestuia să-i onoreze pe ei înşişi. Momentul este aşteptat întotdeauna cu nerăbdare pentru că de fiecare dată este altfel, mai special.

Colindele elevelor din an terminal, atât de muncite, de calde şi de aproape de Dumnezeu, vocile lor tinere, străduinţa de a fi totul perfect, costumele populare şi ţinuta acestora au încântat şi în acest an colectivul de cadre didactice de la Colegiul “Alexandru cel Bun”.

HumorSub îndrumarea prof. Adrian Olari şi cu acompaniamentul acestuia la orgă, colindele tradiţionale au emoţionat publicul. Nu au lipsit textele în limba polonă interpretate de elevii de la clasele cu predare parţială în limba polonă, precum şi cele în limba franceză şi engleză. Spectacolul a continuat cu o colindă sensibilă interpretată cu acompaniament la chitară de eleva Maria Rotari din clasa a X-a C. A urmat apoi urătura – câţiva băieţi cu buhai şi fluieraş, cu sumane şi costume tradiţionale i-au delectat pe cei prezenţi  cu versuri încărcate de timp, de ani, şi cu nişte voci puternice, de urători veritabili.

Jocul caprei şi jocul babelor, prin umorul momentului, au destins puţin atmosfera încărcată de emoţie dar nu pentru foarte mult timp, pentru că grupul de colindători care îşi desfăşoară activitatea sub pregătirea prof. Maria Macovei, a făcut să ne reamintim de solemnitatea momentului, de emoţia Naşterii Domnului, de bogăţia de sentimente care încarcă sufletele de Crăciun. Elevii au primit colăcei şi mere, iar diriginţii claselor a XII-a câte un colac mare, ca în fiecare an.

Tot spectacolul a stat sub semnul distincţiei, eleganţei şi al respectului pentru tradiţie, lucruri posibile datorită organizării atente şi temeinice a prof. George Checheriţă care merită aplauzele de final.

Pe această cale, Colegiul “Alexandru cel Bun” doreşte tuturor instituţiilor de învăţământ vremuri mai bune, iar colaboratorilor, partenerilor şi colegilor din judeţ sănătate, un an plin de linişte şi de bine!

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Citeste mai mult pe NewsBucovina.ro http://www.newsbucovina.ro/actualitate/66522/colinde-si-uratori-la-final-de-an-la-colegiul-alexandru-cel-bun-din-gura-humorului

E iarnă, în sfârşit. E ger şi e cumplit de greu de circulat. Se apropie cele mai frumoase sărbători ale anului, ale Crăciunului. Nu se mişcă nimic afară, totul e încremenit şi nemărginit de alb. Şi totuşi, într-un decor străjuit de bătrâneţea brazilor, câţiva elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului şi-au făcut curaj şi au pornit spre Ciumârna. Departe de drumul curăţat, într-o zonă parcă desprinsă din poveştile bunicilor, doi oameni speciali, preotul Ceredeev şi soţia acestuia au iniţiat şi ne-au implicat din nou în campania Voluntar de Crăciun, ediţia a II-a, în cadrul Asociaţiei PROIECT PRO EUROPA.

Scopul acestei deplasări a fost oferirea de cadouri de Crăciun pentru Aşezământul social de copii „Sfântul Leontie” de la Rădăuţi. Ei sunt cei pentru care un gest, oricât de mic, înseamnă mai mult decât pentru noi ceilalţi. E vorba despre 112 copii orfani sau din familii dezorganizate care sunt în grija bisericii şi a celor care doresc să le ofere momente de bucurie.

Cei care au dorit să se implice la Colegiul Alexandru cel Bun au fost foarte mulţi dar problema transportului este cea care ne limitează puţin alegerea. Microbuzul a stat la dispoziţie şi doamna director Ursaciuc Mihaela a dispus fără întârziere, ca de fiecare dată, deplasarea vineri, 14 decembrie.Au participat elevi din clasele 9B, 10A, 10F, 10H, 11B şi 11A. Pentru concursul de ornamente de Crăciun elevii din clasa a 9-a B au dorit să dăruiască un simbol al ingeniozităţii şi creativităţii lor.

Am fost aşteptaţi cu o căruţă mare care s-a umplut de pachete şi ne-am deplasat la casa parohială unde părintele Ceredeev ne-a informat despre activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei, despre importanţa activităţilor caritabile în general, despre posibilitatea câştigării unor premii la nivel naţional şi ne-am întors fiecare cu câte un simbol al Crăciunului. Este mare lucru să poţi să implici oameni diverşi, din zone diverse, în tot ce poate să determine clipe de drag şi de umanitate unor copii nefericiţi şi modul cum este privit actul nostru de caritate ne-a încurajat şi ne încurajează şi mai mult în fiecare an.

Este de remarcat sufletul mare pe care elevii Colegiului Alexandru cel Bun îl împart cu copiii de la Rădăuţi pentru al doilea an consecutiv, reacţia spontană şi implicarea totală în realizarea şi ambalarea pachetelor care chiar sunt de la Moş Crăciun pentru cei care le primesc.Diriginţii claselor participante, prof. Sofian Boca Floarea Nicoleta, Rusu Daniel, Cîmpan Brînduşa Luminiţa, Apetri Adriana Alina şi Cicu Dorina s-au ocupat de organizarea activităţii şi de finalizarea acesteia.

Pe lângă faptul că suntem foarte bine primiţi, că mulţumirile din partea unui om al bisericii ne aduc mai aproape de seninul religiozităţii interioare pe care unii dintre noi acolo îl simt cel mai bine, anul trecut elevii au beneficiat de certificate de voluntar şi Colegiul Alexandru cel Bun a primit placheta Voluntar de Crăciun. Sunt destule motivaţiile care ne fac să dorim să bucurăm acei copii în fiecare an şi această fărâmă pe care o dăruim de Crăciun ne face mai buni, mai calzi, şi nu în ultimul rând mai împăcaţi.

 

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Prof. Apetri Adriana Alina

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

Aula Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului a găzduit un eveniment care ar trebui să se repete măcar o dată pe lună. Un moment de lectură şi de cultură care ar putea fi începutul unei serii de acte de valoare în cadrul cărora elevii ar putea fi martorii unor profesiuni destul de rare şi ar putea cunoaşte oameni celebri prin pasiuni şi preocupări.

Vineri, 9 noiembrie, o echipă de oameni de suflet din târgul Iaşilor a adus în Gura Humorului tot ce poate sugera o lume a literaturii, a poeziei, a epigramei şi a parfumului unui oraş celebru şi prin cei care l-au locuit. S-a audiat epigramă, o specie literară care, cum spunea autorul, Preşedinte de onoare al Academiei Libere a Epigramiştilor, domnul George Petrone, ”este plasată de unii la periferia literaturii.” Sonetele şi rondelele personale au fost recitate de autorul acestora, domnul Vasile Vajoga. Versurile lui Sorin Poclitaru recitate de un actor ieşean au avut un impact şi mai mare asupra publicului din aulă care a trăit stările din cele două poezii împreună cu autorul. Sorin Poclitaru este cel care de mult timp oferă crâmpeie de cultură şi artă tinerilor din Gura Humorului, atât prin faptul că săptămânal găzduieşte concerte de muzică folk, expoziţii şi nu numai, dar şi prin versurile pentru cei mari şi pentru cei mici pe care le scrie şi le oferă cititorilor. Sorin Poclitaru, prin firma pe care o reprezintă, împreună cu alţi iubitori de literatură, a susţinut apariţia revistei SCÂRŢ, revistă a gupării de literatură umoristică “Al.O.Teodoreanu Păstorel” din Iaşi.

Dumitru Grumăzescu, proprietarul Galeriilor de artă de pe Lăpuşneanu, din centrul Iaşilor, a prezentat un scurt istoric al acestora. Am aflat astfel că Galeriile Anticariat au luat fiinţă in 1992 şi au găzduit pentru început ore de dirigenţie, cursuri universitare de la facultăţile de Litere, Jurnalism, Filosofie. În permanenţă aici se organizează lansări de carte. Academia Liberă “Al.O.Teodoreanu Păstorel”, una din cele mai bune şcoli de epigrame din Romania, ai căror membri s-au aflat vineri printre noi, la Gura Humorului, se întruneşte tot aici. Galeriile mai găzduiesc Societatea Internaţională Mihai Eminescu. Scena primului teatru de buzunar din Romania se găseşte tot în cadrul anticariatului. Aici au evoluat actori precum: Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuţă, Horaţiu Mălăele, Petre Ciubotariu, Dionisie Vitcu. Serile muzicale, muzica clasică sau muzica folk, expoziţiile tinerilor studenţi de la arte sunt nelipsite.  Galeriile Anticariat au organizat în ultimul an Expoziţie de Aparate Foto Vechi, Expoziţie de Radiouri, Noaptea Albă a Străzii Lăpuşneanu, Salonul Muzicii Mecanice, Targul Colecţionarilor. În cadrul anticariatului sunt evaluate şi comercializate argintării, bijuterii, bronzuri, cărţi, icoane, tablouri. Anticarul Dumitru Grumăzescu deţine mii de manuscrise, cateva mii de vederi şi ne spune că deţine cea mai mare colecţie Eminescu, peste opt mii de exponate. Ne povesteşte despre o colecţie extraordinară Jules Verne, cu ediţii chiar din timpul vieţii, despre colecţia de aparate foto, colecţia de cutiuţe muzicale. Toate acestea pot fi văzute, la cerere, în cadrul anticariatului.

Pentru a ne convinge, dacă mai era nevoie, anticarul a adus la Gura Humorului o colecţie impresionantă de liliputuri, cărţi rare de numai câţiva milimetri, şi elzeviruri. Ni s-a explicat termenul de elzevir care provine de la o celebră tipografie olandeză fondată în secolul XVI de fraţii El Zevir. În secolul XIX, la Veneţia, a avut loc primul congres de bibliografie din lume şi s-a stabilit ca acele cărţi cu mărimea comparabilă cu cea a unui pachet de ţigări să se numească elzeviruri. Cele mai valoroase elzeviruri din colecţie sunt unul tipărit în anul 1530, iar celălalt în 1610, ambele fiind de natură religioasă. Una dintre valorile colecţiei de liliputuri este o carte de 1,5 cm X 1,5 cm, unică în România, care conţine manifestul Kaiserului german. A fost publicată la 28 iulie 1914, iar ofiţerii o purtau la gât pe post de talisman. Are 47 de pagini scrise cu litere gotice, coperta este din alamă argintată şi are în basorelief capul Kaiserului. Altă piesă rară, de aceeaşi mărime, este un Coran. A fost tipărit în anul 1900, are peste o sută de pagini şi este protejat de o cutiuţă originală făcută dintr-un metal comun, galben. Însă cea mai micuţă carte din colecţie, dar şi din România are dimensiunile de 3,3 mm X 3,3 mm şi conţine poezia “Luceafărul”. Este făcută de un tânăr din Focşani, iar pentru realizarea ei a fost nevoie de un an şi opt luni de muncă. Făcută cu fir de păr de ied, poate fi citită numai la microscop.

Vitrina cu literatură a atras elevii şi profesorii prezenţi la activitate. Toţi am avut şansa să citim poezii cu lupă specială, să vedem cărţi care pot fi citite doar cu microscopul. Biblioteca din palmă s-ar putea intitula fotografia în care pe palma unei eleve au fost aşezate 10 cărţi în miniatură.

Am aflat despre familia anticarului, despre viaţa sa, totul pe un ton cald, părintesc, specific unui personaj născut pe malul Ozanei. O viaţă dedicată colecţionării  şi un om care s-a apropiat foarte mult de Eminescu, poetul care, spunea acesta, i-a salvat de multe ori viaţa. Şi-a descoperit pasiunea de a colecţiona Eminescu la 15 ani şi a adus în Iaşi, pe Lăpuşneanu, o oază de linişte, de reculegere şi de trecut. Lectura din Eminescu a sensibilizat grupul de elevi şi profesori prezenţi la activitate şi a fost un alt mod de a invita la descoperirea lui Eminescu. A oferit şi premii elevilor mai activi, şi a donat Colegiului Alexandru cel Bun 80 de volume, beletristică în limba engleză şi franceză precum şi volume importante pentru catedra de istorie.

Un astfel de turism cultural ar fi o şansă în plus pentru adolescenţi să realizeze că totul prinde contur şi există prin intermediul literaturii, al artei şi al culturii şi că lectura oferă acces la nebănuite stări, la frumuseţe interioară şi la bogăţie. Într-o lume dominată de discursuri electorale şi de politizare, Eminescu a poposit la Gura Humorului prin vers, prin mesaj şi prin unicitate.

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
ianuarie 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031