Archive for noiembrie, 2012

Activitatea cu titlul GET TO KNOW YOUR SCHOOL -a treasure hunt around school with clues in English-, monitorizată şi gândită de prof. Sabău Lupaşc Diana Oana şi – a propus cunoaşterea şi explorarea instituţiei în care tocmai au păşit în acest an, de către bobocii clasei a 9-a G. care au fost împărţiţi în grupe şi au fost trimişi să descopere “comorile” patrimoniului Colegiului Alexandru cel Bun, însoţiţi de elevii clasei a12-a G..

Activitatea concurs a solicitat  grupele de elevi să răspundă la anumite întrebări în legătură cu şcoala, în limba engleză, iar fiecare răspuns corect le-a asigurat accesul la următoarea locaţie de vizitat şi de descoperit. Prima grupă care a parcurs tot traseul menţionat pe “Harta Comorii”  (Corp A, Corp B, Sala de sport, Atelier şi Internat) a fost desemnată câştigătoare. 

Prof. Mihaela Dranca a invitat elevii în Uniunea Europeană. Scopul activităţii a fost verificarea şi asimilarea de noi cunoştinţe privind membrii şi obiectivele acestei uniuni economice şi politice. Concursul desfăşurat între grupele de câte 5 elevi a fost câştigat de echipa care a oferit cele mai multe răspunsuri bune. Parte a evaluării a fost şi realizarea unui proiect intitulat The European Union.

În cadrul activităţii THAT IS WHERE I CAN SPEAK ENGLISH, elevii clasei a 8-a au participat la o lecţie în care au învăţat despre Commonwealth of Nations, asociaţie mondială de naţiuni şi dependentele lor, ai cărei membri colaborează pentru promovarea drepturilor omului, democraţiei şi dezvoltării economice. Aceştia au aflat de la prof. Cristina Profira Tudor şi prof Ştefania Boca faptul că toate aceste ţări acceptă monarhul britanic ca fiind conducătorul simbolic şi că toate, mai puţin Mozambic, au fost cândva asociate constituţional cu fostul Imperiu Britanic sau cu o ţară membră. Elevii şi-au propus să se documenteze pe grupe cu privire la o ţară vorbitoare de limba engleză,. Au fost alese: SUA, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Canada. Fiecare grupă a realizat un poster pentru ţara respectivă, iar o grupă a realizat un poster care să indice ţările Commonwealth-ului şi ce procent de vorbitori de limba engleză reprezintă acest spaţiu.

S-a pus accentul în mod deosebit pe aspectul socio- lingvistic al ţarilor respective ţinând cont de asemenea de importanţa altor limbi vorbite în Europa, spre exemplu limba spaniolă. De menţionat faptul că elevii clasei 12B s-au arătat doritori să îi ajute pe cei mici atât în activitatea de cercetare cât şi în cea de ansamblare (printare, tăiere, lipire, etc). Activitatea de cercetare şi realizarea a posterelor a durat patru zile şi s-a încheiat prin prezentarea şi afişarea lor.

Posterele sunt expuse în clase, iar dacă vor permite condiţiile vor fi expuse pe hol pentru a transmite informaţiile şi altor colegi.

Prof. Daniela Jucan a celebrat Ziua Europeană a Limbilor împreună cu elevii din clasele 9B şi 10B. Aceştia au realizat prezentări Power point şi le-au expus în sălile lor de clasă, pe data de 25 septembrie. Au lucrat pe perechi sau în grupe de trei şi au oferit celorlalţi rezultatul muncii lor. Prezentările au fost elaborate, elevii au asimilat informaţii despre limbile folosite în Europa, clasificări ale acestora, despre Uniunea Europeană, despre numărul de vorbitori de limba engleză.

La 11F, elevii au vizionat un film( Rick Steve’s Great Britain) care le-a pus la dispoziţie informaţii ce ţin de geografia, istoria , arhitectura şi cultura britanică, într-o manieră mai practică. Pe parcursul filmului, întrebările despre anumite detalii din film a ajutat elevii să-şi clarifice anumite probleme legate de Marea Britanie. Activitatea s-a desfăşurat în sala de clasă pe 27 septembrie 2012. Scopul activităţii a fost stimularea interesului pentru limba engleză şi încurajarea exprimării orale pe baza materialului prezentat.

 

NICE TO MEET YOU! a fost activitatea organizată la clasa a 9-a F de prof. Alina Sînziana Bilan. Scopul a fost cunoaşterea celorlalţi colegi de clasă la început de liceu, exprimarea de sentimente şi opinii personale în diferite limbi străine. Elevii s-au implicat cu entuziasm, şi au avut prilejul să intre în rol în limbi diferite, engleză, franceză, spaniolă, italiană şi rusă. Dialogurile scurte le-au oferit şansa de a se exprima şi de a imagina situaţii reale. Elevii au aflat despre numărul de limbi vorbite pe glob, cea mai populară limbă, prima limbă scrisă sau cea mai dificilă.

MY FAVOURITE COUNTRY a fost cea de-a doua activitate organizată de prof. Alina Sînziana Bilan cu clasa a 11-a G.. Împărţiţi în grupe, fiecare echipă a avut ca sarcină descoperirea unor elemente specifice: capitală, limbă oficială, simboluri, obiective turistice, mâncare specifică, argumentele unei vizite în ţara respectivă. S-au realizat proiecte despre Spania, Grecia, Franţa, Rusia şi Statele Unite ale Americii. Libertatea imaginaţiei a oferit tuturor o călătorie virtuală susţinută artistic şi de versuri recitate în limba rusă.

După o testare rapidă a terenului, prof. Luminiţa Cîmpan a realizat că foarte mulţi elevi au avut marea şansă să viziteze o ţară străină în vacanţa de vară. De aici ideea de a le oferi ocazia de a le împărtăşi colegilor impresii, bucurii, surprize, dezamăgiri, în limba engleză. Au fost convocate elevele, pentru că doar elevele se pare că au călătorit peste graniţe, au fost invitaţi şi cei din public, elevii clasei a 10-a A, şi toată lumea a avut parte de aproape două ore de engleză live în aula colegiului. Diana Lucaci (10A) a descris călătoria în Franţa, moment care a pus-o în situaţia de a folosi doar limba franceză pentru a se descurca. Reacţii fireşti, de surpriză şi de emoţie extremă la vederea Turnului Eiffel noaptea. Vizită la Strasbourg. Georgiana Nastiuc (10A) a fost în Italia, la Napoli. Pizza şi pastele au marcat şederea ei acolo. Domul din Milano a lăsat-o fără cuvinte prin numărul mare de statui. Lavinia Cazacu (10A), coborâtă cu o zi înainte doar din avion, a vizitat Londra şi a fost extreme de impresionată. Buckingham Palace, London Eye, British Museum, National Gallery sunt doar câteva dintre obiectivele atât de cunoscute tuturor şi atăt de proaspete în memoria Laviniei. Eliza Winzinger (10A) a fost în Germania. Ne-a vorbit despre nord si despre sud, despre viaţa de acolo, despre ce a însemnat pentru ea experienţa. Alexandra Catargiu (11A) a traversat oceanul şi a trăit două luni absolut copleşitoare în Canada. Multă informaţie, detalii impresionante. Personalităţi, naţionalism, muzică, hockey, imagini din America, expunere de ritm, film şi amintiri. Doriana Volanschi (11A) a avut şansa de a participa la cursuri de limba germană în Viena, deci Austria  a fost destinaţia ei de vacanţă. A folosit engleza dar a învăţat şi germană. Ana Maria Mardare (11A) a petrecut o perioadă de timp într-un campus în York şi a avut multe de povestit despre cursuri, program, zonă. Regretul ei cel mai mare şi lucrul care a împiedicat-o să rămână acolo definitiv e vremea rece şi umedă. Evelina Croitoru (12F) a fost în Spania, apoi la Bruxelles, a primit cadou o excursie în Amsterdam şi a ajuns şi în Croaţia datorită pasiunii pentru fotografie. Un alt gen de prezentare a călătoriei, mai specific adolescentei care a devenit, alte aspecte surprinse. S-a vorbit mult în engleză, s-au pus întrebări, s-au tras concluzii.

La Gura Humorului a avut loc o activitate extrem de interesantă şi utilă în cadrul Proiectului YIA-REDUCE,REUSE,RECYCLE finanţat de Uniunea Europeană prin programul Tineret în acţiune. Au participat 200 elevi din şcolile din oraş. Aceasta s-a desfăşurat în parteneriat cu Centrul şcolar de educaţie incluzivă (CSEI) Sfîntul Andrei din Gura Humorului care a găzduit şi atelierele de lucru, iar numărul elevilor participanţi de la Colegiul Alexandru cel Bun a fost de 60. Obiectivele au fost: educaţia în spirit ecologic în vederea responsabilizării în ceea ce priveşte consumul de resurse naturale şi protecţia mediului înconjurător, incluziunea socială, egalitatea de şanse şi cetăţenia activă în rândul tinerilor.

32 de tineri din şase ţări europene: Albania,, Georgia, Republica Moldova, Spania, Turcia şi România au moderat şase ateliere. Cei 60 de elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun însoţiţi de prof. Zup Mariana şi prof. Negrea Georgeta au învăţat să reutilizeze materiale reciclabile şi au fost foarte încântaţi de modul de expunere a problemelor mediului, de contactul cu tineri din alte ţări şi de produsele finale ale activităţii. Diversitatea i-a incitat pe elevii care au participat prin rotaţie la toate ateliere: despre materiale plastice, despre confecţionarea bijuteriilor din hârtie, materialele textile, team building, vizionări de filme scurte pe tema protecţiei şi conservării mediului, scenarii privind poluarea şi efectele acesteia, dezbateri pe marginea materialelor.

În cadrul Proiectului naţional Let` s Do It Romania!, luna septembrie a fost marcată ca în fiecare an şi la Gura Humorului. Oraşul a fost selectat în vederea organizării unei activităţi de voluntariat care a fost o reuşită reală. Elevii Colegiului Alexandru cel Bun care au participat au fost şi recompensaţi pentru efort. Primăria Gura Humorului a fost alături de ei ca de fiecare dată, prin reprezentantul instituţiei, doamna Cecilia Bedrulea.

Patru tineri din Bucureşti au organizat totul în două etape, foarte eficient. Prima etapă a constat în curăţarea locului şi plantarea de buxus iar a doua etapă a fost foarte apreciată deoarece în cadrul unei ore de educaţie ecologică la punctul de informare elevii au învăţat, au răspuns la întrebări şi au fost şi motivaţi să o facă. S-au oferit tricouri, huse de telefon, postere şi materiale despre reciclare şi voluntariat. Atmosfera destinsă şi implicarea reală a organizatorilor a făcut ca toţi să se simtă utili. “Tinerii care au organizat această activitate de voluntariat s-au dovedit a fi foarte încrezători în ceea ce fac şi ne-au făcut să credem la rândul nostru în ei şi în acest proiect, Let`s Do It Romania, la care particip pentru a treia oară a apreciat Ana, elevă în clasa a 12-a. “Faptul că am fost asistaţi în permanenţă de tinerii organizatori a fost foarte important, am ştiut mereu ce avem de făcut”, a remarcat Iulia, elevă în aceeaşi clasă. “O idee foarte utilă a fost existenţa punctului de informare unde am aflat lucruri utile şi am primit premii simbolice pentru răspunsuri”, a relatat Narcisa, în curând absolventă a colegiului.

Participanţii şi toţi elevii din Gura Humorului au fost invitaţi la un Pop Up Cinema în centrul oraşului unde două seri la rând au putut viziona filme, au primit ceasuri, stickuri, brelocuri şi obiecte puse la dispoziţie de sponsorul activităţii organizate la Gura Humorului, Orange Romania.”Am participat la toate activităţile de voluntariat organizate până acum şi am constatat că putem deveni mult mai responsabili prin implicare directă şi că putem învăţa multe lucruri utile şi în afara şcolii”, a concluzionat Ramona, elevă în clasa a 10-a.

Zilele Educaţiei Nonformale la Gura Humorului au fost marcate prin două activităţi care au oferit elevilor Colegiului Alexandru cel Bun posibilitatea implicării active, şansa utilizării creativităţii, educaţie ecologică şi nu în ultimul rând prilejul de a interacţiona cu tineri din diferite ţări.

Profesor Cîmpan Luminiţa

Profesor Negrea Georgeta

Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului, Suceava

Se poate si mai greu

Gospodinele

Maini dibace

Momentul de educatie pentru mediu

 

 

Invitatie la lectura, Iasi 2012

In asteptarea autocarului, 2012

 


 

Excursie cadre didactice, Zilele Colegiului 2012

 

Expozitie culinara, 2012 

Activitate cu colegii, catedra de stiinte sociale, 2012

 

Halloween, 2012, 10F 

Gradina Botanica, Iasi 2012

 

Langa Sfinx, dupa o plimbare cu jeepul, 2012


Discoteca Hacienda, Brasov, 2012

Rasnovul de sus, de la Cetate, 2012Rasnovul vazut de sus, 2012

 

La intoarcere din Poiana Brasov, 2012

In asteptare, la Castelul Peles, Sinaia

 

Poate că toamna, anotimpul atât de bogat, nu ar fi la fel dacă la Colegiul Alexandru cel Bun nu s-ar celebra în fiecare an Zilele Colegiului. O tradiţie cu care ne mândrim şi în care se implică de fiecare dată, cu drag, elevi, cadre didactice şi părinţi. Sfârşitul lui octombrie e de fiecare dată altfel, paleta activităţilor desfăşurate dă şcolii mai mult sens, mai multă valoare. Ne preţuim elevii, ne apreciem colegii, ne respectăm părinţii şi împreună contribuim la reuşita acestui eveniment.

În acest an s-au întâmplat multe şi de aceea merită să amintim câteva dintre activităţile care au marcat săptămâna 29 octombrie – 02 noiembrie. Totul a început cu o excursie organizată cu elevii pe Valea Prahovei: Braşov, Cetatea Râşnov, peştera Valea Cetăţii, Castelul Bran, Sfinxul şi Babele, Castelul Peleş şi nu în ultimul rând o vreme superbă, păduri eterne şi încărcate de culoare. Elevii s-au bucurat de soare, de imagine, de cultură, de informaţii şi efortul fizic a fost finalizat mereu prin atingerea unui alt obiectiv din variata paletă de vestigii ale României. Pentru a încheia sferic, vineri, 2 noiembrie, s-a organizat o excursie pentru cadrele didactice, la Iaşi, un oraş care la final de toamnă se supune dominaţiei crizantemelor. Imposibil de redat în cuvinte imaginile din Grădina Botanică, aleile şi serele amenajate pentru a deschide privitorilor un universe variat de specii, culori şi aranjamente din crizanteme. Un moment de reculegere la Mitropolie  şi o plimbare prin grădinile Palas-ului, un oraş în inima oraşului, au oferit linişte, relaxare şi poezie tuturor celor plecaţi spre Iaşi.

În cadrul activităţilor dedicate Zilelor Colegiului, elevii au avut posibilitatea să vizioneze filmul Memoria apei, moment realizat de profesorii de chimie şi de fizică. Filmul şi-a propus sensibilizarea elevilor în ceea ce priveşte existenţa complexă a acestei surse şi a dorit să atragă atenţia în legătură cu poluarea şi cu posibilitatea de a o evita. Memoria apei, preluarea stărilor sufleteşti, forţa acesteia care poate susţine şi poate distruge, reacţia apei la muzică au constituit aspecte despre care unii au aflat pentru prima dată.

Elevii clasei a 10-a N, specializarea Tehnician designer vestimentar, au organizat o paradă a modei, elevii clasei a 12-a P, aceeaşi specializare, au organizat o expoziţie de genţi lucrate de ei din materiale diverse, elevii din clasa a X-a profesională au încântat colegii cu o expoziţie de prăjituri cu vânzare.

Catedra de limba franceză a invitat elevii la o vizionare de film, Les Choristes, urmată de discuţii despre mesaj, tematică şi personaje.

În cadrul catedrei de ştiinţe sociale a avut loc un meci demonstrativ de debate în format World Schools realizat de membrii Clubului de debate de la colegiu. Moţiunea dezbătută a fost „  Asigurarea pazei instituţiilor de învăţământ de către firme particulare de protecţie este justificată” iar echipa câştigătoare a fost cea care a afirmat moţiunea. O a doua activitate  a fost diseminarea Programului internaţional Teaching democracy – Advanced Betzavta Training Course desfăşurat în cadrul proiectului Tineret în acţiune, la care au participat profesorii Ana-Maria Rusu şi Daniel Rusu în perioada 7-14 octombrie 2012 în Krzyzowa (Polonia) şi care a constat într-un atelier de lucru specific metodei Betzavta, la care au participat 15 profesori de la Colegiul Alexandru cel Bun care au răspuns invitaţiei.

În cadrul Atelierului de lectură şi scriere, organizat de profesoarele de limba română Ortenzia Gotcu şi Andreea Babor pentru elevii de gimnaziu, elevii şi-au exprimat propriile opinii cu privire la textul dat fie în scris, fie prin desene ingenioase. Textul lecturat a fost Poveste cu un gând strănutat de Laura Grunberg. Finalul deschis al cărţii le-a dat elevilor posibilitatea de a-şi alege propriul final pentru această carte (final amuzant/ final grav, serios/ final în versuri), creativitatea şi ingeniozitatea acestora fiind exploatată la maxim. Un alt Atelier de lectură a fost propus la nivel liceal de profesoara Miron Popescu Ştefania Cecilia. Acesta şi-a propus stimularea apetitului elevilor de a citi, prin propunerea unor texte literare şi nonliterare de valoare incontestabilă, dar şi experimentarea unor diferite tipuri de lectură cu scopul de a-i ajuta pe elevi să aleagă lectura cea mai potrivită şi cea mai eficientă pentru ei. După ce elevii s-au documentat despre rolul, etapele si tipurile de lectură, fiecare grupă a primit fişe de lectură cuprinzând fragmente de text literar şi nonliterar, selectate din următoarele opere: Jurnalul fericirii de N. Steinhardt şi Toate frumusetile lumii de J. Seinfert, la cele două grupe de clasa a 10-a, şi Pagini bizare de Urmuz şi Elogiu mamei vitrege de Mario Vargas Llosa la cele două clase de a 9-a. Li s-a cerut să realizeze individual lectura liniară, rapidă, integrală a textului.Atelierele de lectură şi-au propus să cultive lectura de plăcere dar şi să dezvolte creativitatea şi expresivitatea limbajului scris.

Pentru a comemora 555 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare, catedra de istorie a implicat elevii din clasele a 10-a, a 11-a şi a 12-a într-un concurs pe echipaje care a evocat prin întrebări şi răspunsuri figura voievodului.

Profesor Elena Manuela David, inspector pentru minorităţi, împreună cu profesor dr. Constantin Tiron, Inspector limbi moderne, au sosit joi la Colegiul Alexandru cel Bun pentru a face o informare despre  proiectul cu titlul Evoluţia istorică a comunităţii poloneze pe teritoriul judeţului Suceava. Trei elevi de la CN Petru Rareş, direct implicaţi în proiect, împreună cu elevii de la clasele cu predare parţială în limba polonă, au vizionat două filme realizate de prof. George Checheriţă şi au adus la cunoştinţa celor prezenţi obiectivele proiectului iniţiat de elevi de la clasa cu predare bilingvă – franceză, de la CN Petru Rareş. Constantin Tiron, inspector limbi moderne,  a subliniat că „ orice limbă este un mijloc de promovare a culturii şi civilizaţiei unui popor, deci etnia polonă poate fi cunoscută şi prin intermediul limbii franceze”.

Chiar dacă nu reprezintă o sărbătoare românească, sau tocmai de aceea, elevii au marcat sărbătoarea de Halloween prin diverse activităţi. Concursuri de măşti şi dovleci, poveşti cu fantome, prezentarea simbolurilor, a semnificaţiei şi a originii acestei sărbători. Costumele speciale purtate de elevi, atmosfera creată şi implicarea acestora în a da culoare momentului a demonstrat încă o dată că elevii Colegiului Alexandru cel Bun ştiu să se bucure şi să profite de cunoştinţele de limba engleză, şi să sărbătorească sfârşitul lui octombrie împreună, indiferent de specializarea clasei, şi alături de profesorii de limba engleză.

Spectacolul concurs Vintage Ball Night a reprezentat câteva ore de eleganţă, bun gust şi atmosferă vintage. Toţi cei implicaţi, elevi din clasele a 12-a şi a 9-a, au ales Miss şi Mister Boboc, au dansat pe diverse acorduri şi s-au intrecut în a oferi bună dispoziţie, savoare şi distincţie unui public la fel de elegant şi implicat. Concertul Laviniei a ridicat sala în picioare şi a antrenat lumea. Spectacolul a însemnat multă muncă, dăruire şi un produs final excelent.

Într-un décor de toamnă care se pare că nu vrea să ne părăsească, Colegiul Alexandru cel Bun a avut o săptămână plină, specială şi din care toţi au avut de câştigat.

 

 

 

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava

 

 

Cautare in sait
Galeria foto
Calendar
noiembrie 2012
Lu Ma Mi Jo Vi Du
    Ian »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930